Η Αλβανίδα ΥΠΕΞ βάζει στον «πάγο» την διευθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα

Η Αλβανίδα ΥΠΕΞ βάζει στον «πάγο» την διευθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα

Η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Όλτα Τζάτσκα καθυστερεί την διευθέτηση κάποιου είδους ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

Όπως είπε η Αλβανίδα ΥΠΕΞ οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών για τη διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών ενδέχεται να μην επιλυθούν εντός της τρίτης κυβερνητικής θητείας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που άρχισε πολύ πρόσφατα.

Η αλβανική πλευρά παρά την αθρόα υποστήριξη που λαμβάνει από τη χώρα μας σε σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της ενταξιακής πορείας της προς την Ε.Ε., δείχνει να παίζει το παιχνίδι που θέλουν οι Τούρκοι, βάζοντας συνεχώς προσχώματα στην «τακτοποίηση» των μεταξύ μας διαφορών στο ζήτημα των θαλασσίων ζωνών, ζήτημα για το οποίο η ελληνική διπλωματία καιγόταν όλο το προηγούμενο διάστημα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στο Euronews, η Τζάτσκα ερωτήθηκε εάν οι διαφορές της ΑΟΖ θα επιλυθούν εντός του 2025 και απάντησε πως δεν γνωρίζει τις προθεσμίες που έχει θέσει το Διεθνές Δικαστήριο, αλλά και ούτε πότε θα λήξει η διαδικασία της συλλογής πληροφοριών για το θέμα.

Παρά τα… πανηγύρια της ελληνικής πλευράς, τον Οκτώβριο του 2020, όταν και οι δύο χώρες ανακοίνωσαν ότι η διαφωνία μεταξύ τους θα επανεξεταστεί από το Διεθνές Δικαστήριο, η Αλβανίδα δήλωσε ότι δεν υπάρχει χρονικό όριο και επιβεβαίωσε ότι ναι μεν η αλβανική πλευρά «εργάζεται» για τη σύνταξη του φακέλου με τα απαιτούμενα στοιχεία, «αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει εγκριθεί κανένα έγγραφο σχετικά με αυτό το ζήτημα».

Ρητορική η οποία είναι σαφές ότι στέλνει μήνυμα προς την ελληνική πλευρά ότι η Αλβανία θέλει να συνεχίσει το «παιχνίδι» της με την Τουρκία, αποφεύγοντας να συμβάλει σε κάποια λύση που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «προηγούμενο» στην περιοχή. Απ’ ό,τι φαίνεται, ο «κολλητός» του Ταγίπ Ερντογάν, Εντι Ράμα αισθάνεται δικαιωμένος από την τακτική που ακολούθησε ως σήμερα και σκοπεύει να τη συνεχίσει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.