Βουλγαρικό ΥΠΕΞ: Γιατί δεν θέλουμε σκέτο το «Βόρεια Μακεδονία»

Βουλγαρικό ΥΠΕΞ: Γιατί δεν θέλουμε σκέτο το «Βόρεια Μακεδονία»

Σήμερα το απόγευμα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας ανακοίνωσε τι συμφωνήθηκε και τι θέλει η Βουλγαρία από τα Σκόπια. Ακολουθεί η δήλωση του Βουλγαρικού ΥΠΕΞ:

«Η Βουλγαρία αναγκάστηκε να αναβάλει την υποστήριξη για την έναρξη των διαπραγματεύσεων προσχώρησης των Σκοπίων στην ΕΕ σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουνίου 2021. Στην ίδια συνάντηση, η Βουλγαρία έδωσε θετική αξιολόγηση των επιτευγμάτων της Δημοκρατίας της Αλβανίας στη διαδικασία μεταρρύθμισης και είπε «ναι» στην έγκριση του διαπραγματευτικού της πλαισίου.

Η θέση της χώρας μας σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική του γείτονά μας, της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, είναι συνεπής και σαφής.

Αυτό συνάδει με την πεποίθησή μας ότι η πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ πρέπει να βασίζεται στην εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης για ένταξη στην Ένωση και στις αρχές της δικής μας αξίας.

Η βουλγαρική πλευρά εξακολουθεί να τηρεί ορισμένες εγγυήσεις ότι τα θεμελιώδη συμφέροντά μας δεν θα παραβιαστούν.

Η πρακτική παραβίασης των δικαιωμάτων των ατόμων με βουλγαρική ταυτότητα στα Σκόπια πρέπει να σταματήσει.

Δεχόμαστε το μη αναστρέψιμο στην πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας φιλίας, καλής γειτονίας και συνεργασίας του 2017.

Η υποστήριξη της διεύρυνσης της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια παραμένει προτεραιότητα της βουλγαρικής εξωτερικής πολιτικής και της ακλόνητης δέσμευσής μας. Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον διάλογο με τα Σκόπια και επικεντρωνόμαστε στην εξεύρεση ρεαλιστικών, βιώσιμων και αμοιβαία αποδεκτών λύσεων στις προκλήσεις που κληρονομήθηκαν από το παρελθόν.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του Πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ στις 17 Ιουνίου 2021 στη Σόφια με τον Πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ και τον Πρωθυπουργό Στέφαν Γιανέφ, καθώς και σε συνομιλίες μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών Σβέτλαν Στόεφ και Μπουγιάρ Οσμάνι, η κυβέρνηση των Σκοπίων εξέφρασε την ετοιμότητα να εκπληρώσει τις ακόλουθες υποχρεώσεις:

Όχι «Βόρεια Μακεδονία», αλλά «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»

-Τα Σκόπια να επιβεβαιώσουν στον ΟΗΕ το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 3 της Συμφωνίας Γειτονίας ότι τα σύντομα και μακρά ονόματα της χώρας αναφέρονται μόνο στην πολιτική οντότητα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και όχι στη γεωγραφική περιοχή “Βόρεια Μακεδονία”, μέρος της οποίας βρίσκεται εντός των κυρίαρχων συνόρων της Βουλγαρίας.

Αφού στείλει αυτό το λεκτικό σημείωμα (στον ΟΗΕ), η Βουλγαρία θα σταματήσει αμέσως να επιμένει στη χρήση μόνο του μεγάλου ονόματος “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” στην ΕΕ και σε διεθνείς οργανισμούς.

Απόσυρση της αξίωσης περί μειονότητας

– Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να αποσύρει επιτέλους τη μειοψηφική (μειονοτική) της αξίωση προς τη Βουλγαρία, επιβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχουν ιστορικοί, εθνοτικοί και άλλοι λόγοι για την αναζήτηση καθεστώτος μειοψηφίας για οποιαδήποτε ομάδα ανθρώπων που δεν είναι πολίτες της στο έδαφος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας. Αυτό θα ήταν σύμφωνο με τη ρήτρα μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Βουλγαρίας, όπως ορίζεται στο άρθρο. 11 παράγραφος 5 της συμφωνίας του 2017.

Αποκατάσταση των θυμάτων του γιουγκοσλαβικού κομμουνισμού

– Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας για να ξεκινήσει μια διαδικασία αποκατάστασης των θυμάτων του γιουγκοσλαβικού κομμουνισμού, καταπιέστηκε στην επικράτειά της λόγω της αυτογνωσίας τους στη Βουλγαρία. Αυτή η ιστορική χειρονομία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην πράξη θα αντικατοπτρίζει την κοινή μας ευρωπαϊκή επιλογή πολιτισμού.

Κοινή Ιστορία

– Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να προσαρμόσει με τη Βουλγαρία το περιεχόμενο των προγραμμάτων σπουδών της, ώστε να αντικατοπτρίζει αντικειμενικά την κοινή μας ιστορία, η οποία ορίζεται ως κεντρικό στοιχείο στο προοίμιο και στο άρθρο 8 παράγραφος 3 της Συμφωνίας Γειτονίας, καθώς και για την εξάλειψη του εκπαιδευτικού περιεχομένου που προκαλεί μίσος προς τη Βουλγαρία (άρθρο 11, παράγραφος 6) ·

– Ταυτοποίηση, μαζί με τη Βουλγαρία, και αφαίρεση πινάκων και επιγραφών στο έδαφος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, που προκαλούν μίσος προς τη Βουλγαρία και τους Βούλγαρους.

Η Σόφια επιβεβαιώνει την επιθυμία της να συνεχίσει τις ερευνητικές διαβουλεύσεις και όλες τις άλλες απαραίτητες μορφές διμερών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια. Πλησιάζουμε εποικοδομητικά και με καλή θέληση, αλλά περιμένουμε από τα Σκόπια να συνεχίσουν με την πρακτική εφαρμογή των αναλαμβανόμενων υποχρεώσεων σε υψηλό επίπεδο. Η σωστή και άμεση εφαρμογή τους θα είναι ένα τεστ ειλικρίνειας και καλής θέλησης. Αυτό θα μας επιτρέψει να κινηθούμε προς μια πραγματικά θετική κατεύθυνση.

Μετά τον διμερή διάλογο, ο Υπουργός Εξωτερικών Σβετλάν Στόεφ έστειλε σήμερα επιστολή στον ομόλογό του Υπουργό Μπουγιάρ Οσμάνι, στην οποία εξέφρασε την προσδοκία για εκπλήρωση των υποχρεώσεων που ανέλαβε η πΓΔΜ, καθώς και την ετοιμότητα της βουλγαρικής πλευράς να βρει διαρκή και βιώσιμη λύσεις.

Ανεξάρτητα από τις προκλήσεις, η Βουλγαρία και η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας πρέπει να αναπτύξουν πλήρεις, ειλικρινείς, προβλέψιμες και βασιζόμενες στη γειτονιά σχέσεις σε όλους τους τομείς. Η χώρα μας έχει παράσχει αμέτρητες αποδείξεις για την ετοιμότητά της για αυτό.

Η αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας πρέπει να είναι ένα από τα κριτήρια προσχώρησης στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων για τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Πρόκειται για μια εσωτερική διαδικασία για την ΕΕ. Ταυτόχρονα, πρέπει να χαιρετίσουμε την ανοιχτή προσέγγιση που επέδειξε η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας σχετικά με αυτό το θέμα, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης των κριτηρίων γειτονίας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.

Η βουλγαρική πλευρά εκφράζει την ετοιμότητά της για εποικοδομητικό διάλογο κατά την προσεχή Σλοβενική Προεδρία, καθώς και κατά τις επόμενες Προεδρίες του Συμβουλίου της ΕΕ, προκειμένου να επιτευχθούν πραγματικά και βιώσιμα αποτελέσματα στη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ με τα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία αναμφίβολα να αποφέρει οφέλη για ολόκληρη την περιοχή και το ευρωπαϊκό της μέλλον, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΗΓΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.