Αλβανία: Δικηγόρος λέει ότι αν καταδικαστεί ο Φ.Μπελέρης θα πρέπει να επαναληφθούν οι εκλογές

«Δεν μπορώ να αμφισβητήσω τη δικαιοσύνη» λέει ο Ε.Ράμα

Αλβανία: Δικηγόρος λέει ότι αν καταδικαστεί ο Φ.Μπελέρης θα πρέπει να επαναληφθούν οι εκλογές

Ο Φρέντι Μπελέρης ήταν ο μεγάλος νικητής στις δημοτικές εκλογές της Χειμάρρας, καθώς επικράτησε με ισχνή διαφορά του αντιπάλου του, Γιόργκο Γκόρο.

O φυλακισμένος Φρέντι Μπελέρης, κέρδισε με 19 ψήφους διαφορά, ενώ το τελευταίο «κουτί» έκρινε την τύχη του νικητή. Ο νέος δήμαρχος Χειμάρρας κατάφερε να συγκεντρώσει συνολικά 3837 ψήφους, έναντι 3818 ψήφων που κέρδισε ο αντίπαλος του Γιόργκο Γκόρο.

Θεωρείτε ότι η παταγώδης αποτυχία των δημοσκοπήσεων ως προς την πρόβλεψη του αποτελέσματος των τουρκικών εκλογών μπορεί να επαναληφθεί και στις ελληνικές εκλογές την ερχόμενη Κυριακή;

  • Όχι (9%, 1.434 Votes)
  • Ναι (78%, 11.894 Votes)
  • Ίσως όχι (1%, 217 Votes)
  • Ίσως ναι (9%, 1.380 Votes)
  • Δεν ξέρω/Δεν απαντώ (2%, 245 Votes)

Σύνολο ψήφων: 15.170

Loading ... Loading ...

Ράμα: Δεν μπορώ να αμφισβητήσω την Δικαιοσύνη -Διάλογος με Ελλάδα μετά τις εκλογές

Σε συνέντευξη Τύπου που είχε χθες το βράδυ (15/5) ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, ύστερα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων σε αρκετούς δήμους, όπου το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SP) επικράτησε, ερωτήθη σχετικά για το ποιό από τα δύο περίμενε, την νίκη του SP στην Σκόδρα, ή την ήττα στην Χειμάρρα, με τον Έντι Ράμα να απαντά με νόημα ότι κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει τους θεσμούς της δικαιοσύνης.

Ο Έντι Ράμα τόνισε χαρακτηριστικά, όπως μεταφέρει το oranews.gr: «Όσον αφορά τη Χειμάρρα, θέλω να είμαι πολύ σαφής. Πρώτον, θέλω να σεβαστώ τις εκλογές στην Ελλάδα και να κατανοήσω την εμπρηστική ρητορική, προσπαθώντας για όσο το δυνατόν περισσότερη σύνεση και αυτοσυγκράτηση από την πλευρά μου και τη δική μας, διότι έχουμε κάνει εξαιρετική δουλειά με την ελληνική κυβέρνηση για μια νέα μεγάλη γέφυρα συνεργασίας και για να πάμε τη σχέση με την Ελλάδα στο επόμενο επίπεδο, ενώ από την πλευρά μου είμαι αποφασισμένος να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ πριν αναγκαστώ να αντιδράσω θεσμικά.

Τα θεσμικά όργανα της δικαιοσύνης στην Αλβανία μπορεί να έχουν τα προβλήματα και τις ατέλειές τους, αλλά κανείς, από εμένα πρώτα, που δεν αμφισβήτησε ποτέ τις αποφάσεις τους, και όχι αφού άλλοι, πόσο μάλλον εκτός Αλβανίας, τους έθεσαν υπό αμφισβήτηση και υπό πίεση τον ρόλο τους. Δύο με τρεις μέρες πριν από την καταχώριση των υποψηφίων, η εισαγγελία και η αστυνομία συνέλαβαν έναν δήμαρχο και πιθανότατα υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος (SP) στην Μπούλκιζα, για μια υπόθεση και με μια κατηγορία που ακόμα δεν ξέρω στην ουσία τι είναι.

Δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό να αμφισβητήσω το έργο και το ρόλο τους, ούτε σκέφτομαι να το κάνω. Δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσουμε με την ιδέα ότι υπάρχει άλλη δικαιοσύνη για τους πολίτες της Αλβανίας και άλλη δικαιοσύνη για τους πολίτες της Αλβανίας με ελληνική υπηκοότητα. Πρόκειται για την ίδια εθνικότητα. Άκουσα πολλά και προτίμησα να μην μιλήσω μέχρι το τέλος των εκλογών, ελπίζοντας ότι μετά το τέλος των εκλογών στην Ελλάδα θα υπάρξει διάλογος. Η ελληνική μειονότητα δεν είναι κρέας για τα εκλογικά μπαλάκια κανενός, ούτε στην Αλβανία ούτε στην Ελλάδα».

Αλβανός δικηγόρος αναλύει την θέση του Μπελέρη -«Πιάστηκε στα πράσα»

Ο δικηγόρος Spartak Ngjela τόνισε ότι η Χειμάρρα δεν κερδήθηκε από τον Φρέντι Μπελέρη, παρά το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και τα στοιχεία της Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (CEC). Σύμφωνα με τον ίδιο, όπως μεταφέρει το oranews.gr, ο υποψήφιος του συνασπισμού «Μαζί κερδίζουμε» βρίσκεται στη φυλακή και η υπόθεσή του αναμένεται να εκδικαστεί από την Ειδική Εισαγγελία κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς (SPAK).

Ο Φρέντι Μπελέρης πιάστηκε επ’ αυτοφώρω να μοιράζει χρήματα για ψήφους, οπότε ο δικηγόρος Ngjela, αναλύοντας τη δικαστική του θέση, τονίζει ότι αν καταδικαστεί σε φυλάκιση, απολύεται αυτόματα από τη θέση του δημάρχου.

«Αν κριθεί ένοχος ο Μπελέρης θα έχουμε επανάληψη των εκλογών»

Αναλυτικά τι είπε ο Αλβανός δικηγόρος: «Τίποτα δεν έχει κερδηθεί ακόμη στον δήμο Χειμάρρας. Εάν το δικαστήριο καταδικάσει τον Μπελέρη σε φυλάκιση και η δικαστική απόφαση καταστεί τελεσίδικη, ο υποψήφιος του συνασπισμού «Μαζί κερδίζουμε» απολύεται αυτόματα με βάση την ποινή φυλάκισης που θα του επιβληθεί από την Ειδική Εισαγγελία κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς (SPAK). Οι οπαδοί του Μπελέρη στη Χειμάρρα χαίρονται μάταια. Αλλά, αν ο Μπελέρης αθωωθεί στο SPAK, τότε θα συνεχίσει τη θητεία του ως δήμαρχος της Χιμάρας.

Αυτό όμως είναι απολύτως αδύνατο, διότι ο νικητής των δημοτικών εκλογών στη Χειμάρρα πιάστηκε επ’ αυτοφώρω και δεν υπάρχει κανένα δικαστήριο να τον αθωώσει, ούτε καν το SPAK.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τότε θα δούμε πώς θα πάει η νέα εκλογική διαδικασία -με άλλο υποψήφιο αντί του Μπελέρη- και ποιος θα είναι ο νέος δήμαρχος που θα εκλέξουν οι κάτοικοι της Χειμάρρας. Αλλά η Ειδική Εισαγγελία κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς (SPAK) πρέπει να τον δικάσει το συντομότερο δυνατό με μια γρήγορη διαδικασία, καθώς πρόκειται για ένα θέμα μεγάλης εθνικής σημασίας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.