Κόσοβο: Νέες διαδηλώσεις Σέρβων στα βόρεια – Επεισόδια σε τέσσερις πόλεις

Μονάδες της στρατιωτικής αστυνομίας της διεθνούς δύναμης έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία του Κοσόβου

Κόσοβο: Νέες διαδηλώσεις Σέρβων στα βόρεια – Επεισόδια σε τέσσερις πόλεις

Επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα, Δευτέρα, νωρίς το πρωί, στο βόρειο Κόσοβο όταν η αστυνομία εμπόδισε σε υπαλλήλους της τοπικής αυτοδιοίκησης, σερβικής εθνότητας, να εισέλθουν στους χώρους εργασίας.

Στην πόλη Ζβέτσαν έγινε χρήση δακρυγόνων για να διαλυθεί συγκέντρωση των Σέρβων οι οποίοι διαμαρτύρονται, μπροστά από το δημαρχείο, για την κατάληψη του κτηρίου από την αστυνομία. Ένταση επικρατεί και στους άλλους τρεις δήμους (Βόρεια Μιτρόβιτσα, Λεποσάβιτς, Ζούμπιν Πότοκ) όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Μονάδες της στρατιωτικής αστυνομίας της διεθνούς δύναμης – KFOR με εξοπλισμό για την καταστολή διαδηλώσεων έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία του Κοσόβου προκειμένου να αποφευχθεί κλιμάκωση της έντασης.

Οι πολιτικοί εκπρόσωποι των Σέρβων δηλώνουν ότι «οι ειρηνικές διαδηλώσεις θα συνεχιστούν μέχρι να αποχωρήσει η αστυνομία του Κοσόβου από τα δημοτικά κτήρια». Το Εθνικό Συμβούλιο των Σέρβων αποφάσισε να μην λειτουργήσουν σήμερα όλα τα σχολεία στο βόρειο Κόσοβο.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή 26 Μαΐου η αστυνομία του Κοσόβου επενέβη σε τέσσερεις πόλεις στον βορρά για να διαλύσει συγκεντρώσεις του σερβικού πληθυσμού που εμπόδιζε τους νεοεκλεγέντες δημάρχους να αναλάβουν καθήκοντα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι δήμαρχοι αυτοί εξελέγησαν στις έκτακτες δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 23 Απριλίου χωρίς τη συμμετοχή των Σέρβων. Η προσέλευση στις κάλπες δεν ξεπέρασε το 3,5% και η σερβική κοινότητα στο βόρειο Κόσοβο θεωρεί μη έγκυρο το αποτέλεσμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.