Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς προειδοποίησε την Τετάρτη ότι η χώρα του περιμένει δύσκολες ημέρες και δήλωσε ότι σύντομα θα ενημερώσει το έθνος για τις προκλήσεις.

«Δύσκολες ημέρες είναι μπροστά στη Σερβία. Αυτή τη στιγμή, δεν είναι εύκολο να πούμε τι είδους ειδήσεις έχουμε λάβει τις τελευταίες 48 ώρες», δήλωσε ο Βούτσιτς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά ανέφερε ότι υπάρχουν σχετικές με άμεσες απειλές για τα εθνικά συμφέροντα της Σερβίας.

«Απειλούν άμεσα τα ζωτικά εθνικά μας συμφέροντα, τόσο της Σερβίας όσο και της Σερβικής Δημοκρατίας», δήλωσε ο Βούτσιτς. Η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης είναι μία από τις δύο οντότητες της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.

Ο Βούτσιτς έχει κάνει παρόμοιες δηλώσεις στο παρελθόν, όταν η ΕΕ και οι ΗΠΑ πίεζαν τον ίδιο και τη σερβική κυβέρνηση να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και να επιτρέψουν την ένταξη της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς.

Ο υπουργός Άμυνας Μίλος Βούτσεβιτς δήλωσε στη Σερβική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (RTS) ότι η αίτηση του Κοσσυφοπεδίου για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης θα συζητηθεί σε συνάντηση την Τετάρτη.

Ο Βούτσεβιτς υποστήριξε ότι η αίτηση παραβιάζει όλους τους διεθνείς κανόνες. Η Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) θα συνεδριάσει την Τετάρτη με ένα μόνο θέμα στην ημερήσια διάταξη: Την αίτηση του Κοσσυφοπεδίου για ένταξη στο Συμβούλιο.

Το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, υπέβαλε επίσημα αίτηση για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης στις 12 Μαΐου 2022, μετά τη διαγραφή της Ρωσίας από μέλος του Συμβουλίου.

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης ανακοίνωσε στις 24 Μαΐου 2023 ότι ενέκρινε το αίτημα του Κοσσυφοπεδίου για ένταξη και το διαβίβασε στην PACE, ενώ εμπειρογνώμονες της PACE συνέταξαν γνωμοδότηση σχετικά με την αίτηση.

Εν τω μεταξύ, η τελευταία κίνηση του Κοσσυφοπεδίου που στοχεύει στη χρήση του σερβικού δηναρίου στη χώρα έχει προκαλέσει νέα διαμάχη στην περιοχή. Το Κοσσυφοπέδιο υιοθέτησε το ευρώ για τις συναλλαγές πληρωμών με μετρητά την 1η Φεβρουαρίου.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε την απόφαση στις 18 Ιανουαρίου και δήλωσε ότι τα νομίσματα εκτός του ευρώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο Κοσσυφοπέδιο μόνο για φυσική φύλαξη ή για τραπεζικούς λογαριασμούς.

Η απόφαση προκάλεσε οργή επειδή οι σερβοεθνικές κοινότητες στο Κοσσυφοπέδιο χρησιμοποιούσαν το δηνάριο, το επίσημο νόμισμα της γειτονικής Σερβίας, σε κρατικά και εμπορικά ιδρύματα.

Τα μέρη πραγματοποίησαν σειρά συναντήσεων στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της διαδικασίας διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Αλλά μια τελική λύση ή απόφαση δεν έχει ακόμη προκύψει από τις συναντήσεις αυτές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν παροτρύνει το Κοσσυφοπέδιο να σταματήσει την εφαρμογή του κανονισμού για το νόμισμα. Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, αναγνώρισαν το Κοσσυφοπέδιο μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του. Όμως το Βελιγράδι δεν αναγνώρισε ποτέ το Κοσσυφοπέδιο και ισχυρίζεται ότι εξακολουθεί να αποτελεί μέρος της γειτονικής Σερβίας.