ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτός ο Βαρτζόπουλος (και «καραμανλικός» τρομάρα του) πόσα «κιλά» χαζός είναι;

Σλοβακία: Οι πολίτες καλούνται σήμερα να ψηφίσουν για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών

Η απερχόμενη πρόεδρος Ζουζάνα Τσαπούτοβα δεν έθεσε υποψηφιότητα για δεύτερη πενταετή θητεία

Σλοβακία: Οι πολίτες καλούνται σήμερα να ψηφίσουν για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών

Περίπου 4,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι στη Σλοβακία προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μάχη στήθος με στήθος ανάμεσα στον πρώην υπουργό Εξωτερικών και διπλωμάτη, τον 59χρονο Ιβάν Κόρτσοκ, και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, τον 49χρονο Πέτερ Πελεγκρίνι.

Η απερχόμενη πρόεδρος Ζουζάνα Τσαπούτοβα δεν έθεσε υποψηφιότητα για δεύτερη πενταετή θητεία παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να χαίρει μεγάλης δημοτικότητας.

Το αξίωμα του προέδρου στη Σλοβακία, η οποία είναι χώρα μέλος της ΕΕ και του NATO, δεν περιορίζεται μόνον σε εθιμοτυπικό ρόλο, καθώς ο πρόεδρος της χώρας επικυρώνει τις διεθνείς συνθήκες, διορίζει δικαστές και είναι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων.

Υπό τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία

Οι εκλογές αυτές γίνονται υπό τη σκιά του πολέμου στη γειτονική Ουκρανία, ενώ η Σλοβακία εμφανίζεται επίσης βαθιά διχασμένη όσον αφορά εσωτερικά ζητήματα.

Η τρικομματική της κυβέρνηση βρίσκεται σε διαμάχη με την αντιπολίτευση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία.

Ο 49χρονος Πελεγκρίνι προέρχεται από το φιλορωσικό κυβερνητικό στρατόπεδο με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος αμφισβήτησε την κυριαρχία της Ουκρανίας.

Ο 59χρονος Κόρτσοκ, ο οποίος υποστηρίζεται από την αντιπολίτευση, έχει ταχθεί αποφασιστικά στο πλευρό της Ουκρανίας, όπως και η απερχόμενη πρόεδρος Ζουζάνα Τσαπούτοβα.

Ο Κόρτσοκ κέρδισε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 23 Μαρτίου, εξασφαλίζοντας προβάδισμα 5,5% έναντι του Πελεγκρίνι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αποφασιστικός παράγοντας στον δεύτερο γύρο των εκλογών θα είναι πώς θα ψηφίσουν οι υποστηρικτές των υποψηφίων που αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο. Το αποτέλεσμα των εκλογών αναμένεται νωρίς αύριο, Κυριακή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.