Βόρεια Κορέα: Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι η επιδημιολογική κατάσταση επιδεινώνεται

Οι αρχές δεν μιλούν επισήμως παρά για ασθενείς «με πυρετό»

Βόρεια Κορέα: Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι η επιδημιολογική κατάσταση επιδεινώνεται

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει την υπόθεση πως η κατάσταση επιδεινώνεται στη Βόρεια Κορέα, χώρα αντιμέτωπη με ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ενώ επικρίνει την έλλειψη ενημέρωσης από πλευράς των αρχών στην Πιονγκγιάνγκ, οι οποίες διαβεβαιώνουν από την πλευρά τους ότι οι περιπτώσεις ασθενών «με πυρετό» μειώνονται.

«Ως τώρα, δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε ακριβή εκτίμηση για την κατάσταση στο πεδίο. Κάνουμε την υπόθεση πως τα πράγματα βρίσκονται σε πορεία επιδείνωσης, όχι βελτίωσης», τόνισε ο Δρ. Μάικλ Ράιαν, υπεύθυνος του ΠΟΥ για τις καταστάσεις υγειονομικής έκτακτης ανάγκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες Τετάρτη στη Γενεύη.

«Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά, είναι πάρα πολύ δύσκολο να δώσουμε σωστή ανάλυση στον υπόλοιπο κόσμο, καθώς δεν έχουμε στη διάθεσή μας τα απαραίτητα δεδομένα», επέμεινε ο Δρ. Ράιαν, εξηγώντας πως ο ΠΟΥ δεν γνωρίζει τίποτε περισσότερο από τις πληροφορίες που μεταδίδουν τα βορειοκορεατικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με την Δρ. Μαρία φαν Κέρκοβ, υπεύθυνη του ΠΟΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, η Βόρεια Κορέα έχει ανακοινώσει συνολικά 3,7 εκατομμύρια ύποπτα κρούσματα του SARS-CoV-2. Οι αρχές δεν μιλούν επισήμως παρά για ασθενείς «με πυρετό».

Σήμερα, το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA έκανε λόγο για 96.610 νέες περιπτώσεις ασθενών «με πυρετό», από 390.000 στις αρχές Μαΐου. Με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας βρίσκεται στους 69 θανάτους που πιθανόν οφείλονταν στην COVID-19 επί συνόλου 3,8 εκατ. ύποπτων κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Αναφέρονται «πολλές αποθεραπείες, αλλά δεν έχουμε παρά πολύ περιορισμένες πληροφορίες από τη χώρα», τόνισε η Δρ. Φαν Κέρκοβ.

Οι 25 εκατ. πολίτες της Βόρειας Κορέας δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19 και το σύστημα υγείας της απομονωμένης χώρας θεωρείται ένα από τα χειρότερα στον κόσμο.

Ο Δρ. Ράιαν σημείωσε ότι ο ΠΟΥ έχει «προσφέρει επανειλημμένα βοήθεια» στις βορειοκορεατικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής εμβολίων, «τρεις φορές». Και «θα συνεχίσουμε να τα προσφέρουμε», επέμεινε

Εξήγησε πως ο Οργανισμός συνεργάζεται με την Κίνα και τη Νότια Κορέα στην προσπάθεια να υπάρξει πρόοδος.

«Βλέπουμε πολύ θετική συμπεριφορά στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί αυτό το συλλογικό πρόβλημα», επισήμανε συναφώς ο Δρ. Ράιαν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτό που «δεν θα θέλαμε να δούμε είναι εντατική μετάδοση σε έναν ευάλωτο πληθυσμό με σύστημα υγείας ήδη εξασθενημένο. Δεν θα ήταν καλό για τη ΛΔ Κορέας, δεν θα ήταν καλό για την περιοχή, δεν θα ήταν καλό για τον κόσμο», επέμεινε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.