Πώς το είπε; «Εγώ έφαγα την σφαίρα αντί για το αφεντικό»;

Το σενάριο πρόωρων εκλογών στις 27 Σεπτεμβρίου επιστρέφει δυναμικά λόγω ενεργειακής «βόμβας»

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στις 27 Σεπτεμβρίου επανέρχεται με ένταση στο πολιτικό προσκήνιο.

Δεν είναι μόνο τα εσωτερικά σκάνδαλα και η ραγδαία φθορά της κυβέρνησης που ωθούν προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και οι αβέβαιες διεθνείς εξελίξεις, με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή να απειλεί να ανατρέψει τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου.

Η κυβέρνηση εκφράζει έντονη ανησυχία για μια νέα ενεργειακή κρίση το φθινόπωρο, καθώς η κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή οδηγεί σε εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου, ενώ τα αποθέματα εξαντλούνται.

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού προειδοποιούν ότι η θετική ατζέντα που είχε οικοδομηθεί γύρω από λύσεις για τα κόκκινα δάνεια και τις συντάξεις χηρείας έχει ήδη «κεφαλαιοποιηθεί» πλήρως.

Από εδώ και πέρα, κάθε νέα κρίση που θα προκύψει μπορεί να αποδειχθεί μη αναστρέψιμη για την εικόνα της κυβέρνησης.

Πέρα από τις διεθνείς πιέσεις, η κυβερνητική φθορά επιταχύνεται από τα διαδοχικά σκάνδαλα που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη το τελευταίο διάστημα.

Η συσσώρευση αρνητικών εξελίξεων έχει δημιουργήσει ένα κλίμα αμφισβήτησης που δύσκολα ανατρέπεται χωρίς ριζικές κινήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στις 27 Σεπτεμβρίου κερδίζουν έδαφος, καθώς επιτρέπουν στην κυβέρνηση να «παγώσει» τις αρνητικές εξελίξεις και να ζητήσει νέα εντολή πριν η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω.

Οι εκτιμήσεις στο Μέγαρο ΜαξίμουΣύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο, η απόφαση δεν έχει ακόμη «κλειδώσει», αλλά οι εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό κινούνται προς την κατεύθυνση μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ώστε να αποφευχθεί η «τέλεια καταιγίδα» του φθινοπώρου:

Ενεργειακή κρίση, υψηλές τιμές καυσίμων και περαιτέρω φθορά από εσωτερικά ζητήματα.

Η ημερομηνία της 27ης Σεπτεμβρίου θεωρείται «εύκολα διαχειρίσιμη» από πλευράς χρόνου προετοιμασίας, ενώ παράλληλα δίνει περιθώριο για μια τελευταία προσπάθεια επικοινωνιακής ανάκαμψης μέσω της ΔΕΘ.

Για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η πιθανή πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αποτελεί ταυτόχρονα ευκαιρία και πρόκληση. Αφενός θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μια κυβέρνηση που θα προσπαθήσει να «παίξει» τα τελευταία της χαρτιά, αφετέρου θα έχουν περισσότερο χρόνο να οργανωθούν και να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους πριν από την τελική αναμέτρηση.