ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

«EUNOMIA 2 – 21»: Κύπρο, Γαλλία, Ελλάδα και Ιταλία «προστατεύουν» την ΑΟΖ έναντι κάθε απειλής

«EUNOMIA 2 – 21»:  Κύπρο, Γαλλία, Ελλάδα και Ιταλία «προστατεύουν» την ΑΟΖ έναντι κάθε απειλής

Ξεκίνησε στις 04 Οκτωβρίου 2021 και θα συνεχιστεί έως 07 Οκτωβρίου 2021, στην θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η προγραμματισμένη Τετραμερής Αεροναυτική ΄Άσκηση με την επωνυμία «EUNOMIA 2 – 21», στην οποία λαμβάνουν μέρος προσωπικό και μέσα από Κύπρο, Γαλλία, Ελλάδα και Ιταλία.

Σκοπός της άσκησης, είναι η προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας, της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχουσών ναυτικών και αεροπορικών Μονάδων, καθώς και η ανάπτυξη της ικανότητάς τους να διεξάγουν και να συντονίζουν θαλάσσιες και αεροπορικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Εθνική Φρουρά συμμετέχει με το ΠΑΘ «ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ», τα ΠΠ «ΤΣΟΜΑΚΗΣ», «ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ», «ΓΕΩΡΓΙΟΥ», ένα UAV, το Ελικόπτερο AW-139 και Ομάδα της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών.

Η συγκεκριμένη άσκηση, εντάσσεται στο πλαίσιο της Τετραμερούς Συνεργασίας (QUADRIPARTITE INITIATIVE – QUAD), μεταξύ των τεσσάρων κρατών και συμβάλει σημαντικά στην επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του προσωπικού της ΕΦ, ενισχύει τη διαλειτουργικότητα και αποδεικνύει έμπρακτα την άριστη σχέση μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των τεσσάρων χωρών.

Ιταλός ειδικός τόνισε σχετικά με την κατάσταση στην Α.Μεσόγειο και ειδικά σε σχέση με την Κύπρο, αλλά και την διαμάχη Ελλάδος-Τουρκίας στο Αιγαίο.

Ο Ιταλός αναλυτής Daniele Santoro, τόνισε ότι χώρες όπως η Γαλλία θα υποστηρίξουν σθεναρά την Ελλάδα εναντίον της Τουρκίας, ενώ αναφέρθηκε επίσης στη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη.

“Η Τουρκία δεν θα είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών να νομιμοποιήσει το Τουρκολιβυκό μνημόνιο πλήρως τη Λιβύη, επιτρέποντας στην Τουρκία να κάνει ένα τεράστιο άλμα στην Μεσόγειο.

Η Κύπρος από την άλλη πλευρά, έχει στρατηγική σημασία για την Τουρκία και το σχέδιο “Γαλάζια Πατρίδα” δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς τον έλεγχο της Κύπρου. Αυτό όμως δεν πρόκειται να γίνει να εκτελεστεί.

Καμία χώρα δεν θα το δεχθεί αυτό το νησί σε αυτή τη θέση να βρίσκεται ολοκληρωτικά στα χέρια της Τουρκίας”, είπε ο Santoro κάνοντας τις ακόλουθες εκτιμήσεις:

“Η Κύπρος, ως ένα μικρό νησί συνδέεται πολύ με την Ανατολία και αυτό το νησί θεωρείται από τους Τούρκους ως αναπόσπαστο μέρος της εθνικής τους επικράτειας.

Ακόμα κι αν δεν υπήρχε ούτε ένας Τούρκος στην Κύπρο, η σημασία της Κύπρου για την Τουρκία σίγουρα θα δεν άλλαζε, διότι για την Τουρκία η Κύπρος είναι ένα τεράστιο γεωπολιτικό ζήτημα».

Ο Ιταλός αναλυτής Daniele Santoro είπε ότι εάν η Τουρκία πραγματοποιούσε το γνωστό σχέδιο “Γαλάζια Πατρίδα” στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, θα γίνονταν μια πλήρης υπερδύναμη και αυτό δεν συμφέρει κανέναν ούτε την Ελλάδα ούτε την Γαλλία ούτε και την Ιταλία φυσικά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ειδικοί αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν ότι εάν η Ιταλία στραφεί προς τη Γαλλία, με αποτέλεσμα μια σύμπραξη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων μεσογειακών κρατών της ΕΕ, τότε είναι πιθανό ολόκληρη η νότια ΕΕ να στραφεί υπέρ της επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.