Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ στα οικόπεδα που της «αδειοδότησε» η τΔΒΚ!

Η Τουρκία ανακοίνωσε  ότι ξεκινά έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ στα οικόπεδα που της «αδειοδότησε» η τΔΒΚ!

Ραγδαίες όσο και ανησυχητικές οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς η Τουρκία δεν δείχνει διατεθειμένη να σταματήσει να προκαλεί.

Με ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αντιδρά στις έρευνες της Exxon Mobıl στο οικόπεδο 10 και αναφέρει:

«Το γεγονός ότι η Exxon Mobil ξεκίνησε δραστηριότητες εξερεύνησης φυσικού αερίου στο δήθεν οικόπεδο 10 της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης στα ανοιχτά Κύπρου, δεν συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής.

Aυτό θα μπορεί να αλλάξει ορισμένες ευαίσθητες ισορροπίες και στο θέμα της την επίλυσης του προβλήματος.

Δηλώνοντας πως όλοι οι φυσικοί πόροι γύρω από την Κύπρο δεν ανήκουν όχι μόνο για την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά πως ανήκει και στις δυο πλευρές , είχαμε προειδοποιήσει την ελληνοκυπριακή διοίκηση να σταματήσει τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο. Με αυτή την αφορμή , επαναλαμβάνουμε την προειδοποίησή μας προς τις εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτές τις μονομερείς δραστηριότητες αναζήτησης και εξόρυξης των ελληνοκυπρίων.

Υπενθυμίζουμε πως η κατανομή των φυσικών πόρων της Κύπρου είναι θέμα ουσίας του Κυπριακού.

Όπως και πριν έτσι και από εδώ και πέρα, σε συντονισμό με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των τουρκοκυπρίων που απορρέουν από το διεθνές δίκαια , ως συνιδιοκτήτες του νησιού, θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα απαραίτητα διπλωματικά και πολιτικά βήματα.

Εκτός όμως από τη δική μας υφαλοκρηπίδα, θα αρχίσουμε τις δραστηριότητες μας στις περιοχές τις οποίες αδειοδότησε η ᾽᾽Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου´ προς την Τουρκική εταιρεία Ερευνών Πετρελαίου».

Η τουρκική αυτή κίνηση ήταν φυσικά προγραμματισμένη και συνέπεσε με αντίστοιχη ανακοίνωση από το ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους στην οποία αναφέρεται ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει τις «μονομερείς τις ενέργειες» στην Ανατολική Μεσόγειο «και τώρα προσπαθεί να εμπλέξει και τις ΗΠΑ σε αυτή τη διαδικασία».

Στην ίδια ανακοίνωση υποστηρίζεται πως «αυτή η κατάσταση απειλεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια στο νησί και στην περιοχή» και καλεί «όλες τις χώρες και εταιρείες που εμπλέκονται σε αυτό το ζήτημα να ενεργήσουν με την κοινή λογική, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικότητες στο νησί».

Το «υπουργείο εξωτερικών» κάνει και λόγο για «παραβίαση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, σημειώνοντας πως έχουν γίνει «οι απαραίτητες ενέργειες κατά αυτής της κίνησης που επηρεάζει το μέλλον του λαού μας».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.