Λευκωσία: Παράνομες ανασκαφές αρχαιοτήτων πραγματοποιεί η Τουρκία στα Κατεχόμενα

Λευκωσία: Παράνομες ανασκαφές αρχαιοτήτων πραγματοποιεί  η Τουρκία στα Κατεχόμενα

Η Τουρκία εφαρμόζει στο υπό στρατιωτική κατοχή τμήμα της Κύπρου την πολιτική των παράνομων ανασκαφών, είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι να περνούν συστηματικά στην κατοχή οίκων δημοπρασίας του εξωτερικού, κυπριακά αρχαιολογικά αντικείμενα.

Ανακοίνωσε επίσης ότι τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία «Συνέδριο του Συμβουλίου της Ευρώπης σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, με θέμα τη Σύμβαση της Λευκωσίας, τη «Σύμβαση των Ματωμένων Αρχαιοτήτων», όπως την ονόμασε ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπιορν Γιάγκλαντ.

Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης με τίτλο «Από την κατάχωση των μνημείων στην ανάδυση της μνήμης» στο «Δημοτικό Μουσείο Θάλασσα» στην Αγία Νάπα, ο yπουργός είπε πως η έκθεση διοργανώθηκε στην Αθήνα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελλάδας το 2016, στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο των 150 χρόνων από τη θεμελίωσή του».

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ σημείωσε πως «την ίδια πολιτική των παράνομων ανασκαφών εφαρμόζει δυστυχώς και η Τουρκία στο υπό στρατιωτική κατοχή τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας μη συμμορφούμενη με τη σύσταση της Ουνέσκο του 1956 για τις «Εφαρμοστέες Διεθνείς Αρχές που Διέπουν τις Αρχαιολογικές Ανασκαφές», η οποία διαλαμβάνει ότι σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης, συμβαλλόμενο κράτος που κατέχει έδαφος άλλου κράτους μέλους, οφείλει να απέχει από τη διενέργεια αρχαιολογικών ανασκαφών στο κατεχόμενο έδαφος. Ως αποτέλεσμα, κυπριακά αρχαιολογικά αντικείμενα περνούν συστηματικά στην κατοχή οίκων δημοπρασίας του εξωτερικού».

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός αναφέρθηκε και στη δράση τα τελευταία χρόνια, των τζιχαντιστών της οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ, την οποία «παρακολουθούμε με αποτροπιασμό και βδελυγμία, δράση την οποία έχει καταδικάσει ως έγκλημα πολέμου η Ουνέσκο».

Αφού ανέφερε πως το ζήτημα της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς εν καιρώ πολέμου και κατοχής παραμένει, προς μεγάλη μας θλίψη, επίκαιρο ολόκληρες δεκαετίες μετά, παρά την ιδιαίτερη ευαισθησία που έχει επιδείξει η διεθνής κοινότητα όπως φανερώνει ο μεγάλος αριθμός των Συμβάσεων και Πρωτοκόλλων που έχουν ψηφιστεί για την προστασία και την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Σύμβαση της Χάγης του 1954, στη Σύμβαση του 1970 και στη Διεθνή Σύμβαση του Παρισιού του 1972.

Για την Κύπρο, συνέχισε ο Υπουργός Εξωτερικών «ιδιαίτερα σημαντική είναι η Σύμβαση της Χάγης σύμφωνα με την οποία η κατοχική δύναμη αναλαμβάνει όπως «Απαγορεύσει, εμποδίσει και, αν χρειαστεί, σταματήσει οποιουδήποτε είδους κλοπή, λεηλασία ή σφετερισμό από οποιεσδήποτε πράξεις βανδαλισμού που στρέφονται κατά της πολιτιστικής περιουσίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο ένα «πιο σύγχρονο νομικό εργαλείο που θα στηρίξει τις συλλογικές προσπάθειες για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, μέσω της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, είναι αναντίρρητα και η Σύμβαση της Λευκωσίας για τα Αδικήματα που αφορούν Πολιτιστικά Αγαθά, η οποία συνομολογήθηκε το 2017 κατά την 127η Σύνοδο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.