Έφτασε στην αν.Μεσόγειο το γεωτρύπανο των TOTAL-ENI για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Έφτασε στην αν.Μεσόγειο το γεωτρύπανο των TOTAL-ENI για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Η Κυπριακή Δημοκρατία μετά την ψυχρολουσία με το οικόπεδο 7, τουλάχιστον φαίνεται να βάζει μπρος το πρόγραμμά της στα υπόλοιπα οικόπεδα της ΑΟΖ της.

Βέβαια κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί σε μία περαιτέρω κλιμάκωση της Άγκυρας.

Στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έφτασε ήδη το γεωτρύπανο που θα ξεκινήσει να πραγματοποιεί γεωτρήσεις για λογαριασμό των TOTAL – ENI εντός της κυπριακής ΑΟΖ εντός του πρώτου τριμήνου του 2020.

Η κοινοπραξία TOTAL – ENI είχε υπογράψει στις αρχές Οκτωβρίου συμβόλαιο κλειδώνοντας το γεωτρύπανο με το οποίο θα πραγματοποιήσει μέχρι και έξι διαδοχικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Πρόκειται για συμφωνία με δεσμεύσεις από πλευράς της κοινοπραξίας TOTAL – ENI, ύψους μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που έγιναν ακριβώς τις μέρες που το τουρκικό γεωτρύπανο «Yavuz» έφτανε στο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ για την παράνομη δραστηριότητά του και εν μέσω των τουρκικών απειλών.

Μεταξύ των προγραμματισμένων γεωτρήσεων περιλαμβάνονται η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6, όπως και γεωτρήσεις στα τεμάχια 2, 3, 8, 9, ενώ στο πρόγραμμα θεωρητικά προβλέπεται και γεώτρηση στο τεμάχιο 7 αν και αυτό πλέον δύσκολα θα γίνει μετά την κλιμάκωση των τουρκικών απειλών.

Όμως, πρέπει να αναμένεται ότι τουλάχιστον μία γεώτρηση θα γίνει στα όρια των τεμαχίων 6 και 7 και θα είναι μία από τις επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις για το κοίτασμα «Καλυψώ» που βρέθηκε στο τεμάχιο 6 αλλά εκτείνεται και στο τεμάχιο 7.

Πρόκειται για το γεωτρύπανο «Tungsten Explorer».

Έχει κατασκευαστεί το 2013 και έχει δυνατότητες πραγματοποίησης γεωτρήσεων σε θάλασσες με βάθη μέχρι και 12.000 πόδια και να φτάνει σε στόχους γεωτρήσεων σε συνολικά βάθη μέχρι και 40.000 πόδια. Φιλοξενεί 200μελές πλήρωμα.

Πριν ξεκινήσει τον μαραθώνιο γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, το «Tungsten Explorer» θα πραγματοποιήσει –από τα μέσα του επόμενου μήνα– μία και ανάλογα με το αποτέλεσμα ενδεχομένως δύο γεωτρήσεις στο τεμάχιο 4 της ΑΟΖ του Λιβάνου.

Αμέσως μετά θα μετακινηθεί στην κυπριακή ΑΟΖ. Ήδη για τις αναμενόμενες έξι γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, οι TOTAL – ENI έχουν κλειδώσει μετά από διαγωνισμούς και όλες τις υπεργολαβίες υποστήριξης, με κυπριακές εταιρείες να αναλαμβάνουν σημαντικές εργασίες με βάση το λιμάνι Λεμεσού.

Στο μεταξύ, προχωρά για τουλάχιστον ακόμα δύο γεωτρήσεις και η κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum, που όπως όλα δείχνουν θέλει να ξεκαθαρίσει το συντομότερο δυνατό με τις τεχνικές παραμέτρους του κοιτάσματος «Γλαύκος» στο τεμάχιο 10, ώστε να θέσει επί τάπητος και την επεξεργασία στρατηγικής ανάπτυξης και εμπορίας του κοιτάσματος.

Οι προετοιμασίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, όπως και τα σενάρια για όχι μόνο μία, αλλά δύο επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις στο κοίτασμα «Γλαύκος» που με βάση τα πιο συντηρητικά σενάρια είναι διπλάσιο αυτού στην «Αφροδίτη».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, όπως είναι γνωστό, σε μία επιβεβαιωτική γεώτρηση –που θα είναι ταυτόχρονα και η πρώτη γεώτρηση παραγωγής– δηλαδή, το σημείο από το οποίο θα ξεκινήσει η άντληση φυσικού αερίου, θα προχωρήσει στους επόμενους 18 μήνες και η κοινοπραξία Noble – Shell – Delek.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.