Κύπρος: Εταιρείες ισραηλινών συμφερόντων παρακολουθούσαν τους πάντες

Κύπρος: Εταιρείες ισραηλινών συμφερόντων παρακολουθούσαν τους πάντες

Σάλος έχει προκληθεί στη Κύπρο με τις αποκαλύψεις για διενέργεια παρακολουθήσεων από εταιρείες Ισραηλινών συμφερόντων που εδρεύουν στη Μεγαλόνησο. Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται μετά τη συνέντευξη του πρώην πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ Ταλ Ντιλιάν, στο αμερικανικό περιοδικό Forbes.

Ο Ντιλιάν παρουσίασε στη συνέντευξη ένα κλειστό φορτηγάκι (van) το οποίο διαθέτει εξοπλισμό αξίας 9 εκατ. ευρώ και έχει τη δυνατότητα να χακάρει έξυπνες συσκευές και να καταγράφει τις επικοινωνίες.

Το αυτοκίνητο κατασχέθηκε και η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα στο κτίριο που εδρεύει η εταιρεία Intellexa του Ταλ Ντιλιάν. Στο ίδιο κτίριο βρίσκονται τα γραφεία και άλλων εταιριών Ισραηλινών συμφερόντων που ασχολούνται επίσης με την τεχνολογία παρακολουθήσεων. Μεταξύ αυτών των εταιρειών είναι και εταιρεία του Αρχιραβίνου της εβραϊκής κοινότητας στο Κύπρο, ο οποίος όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Πολίτης» διατηρεί σχέσεις με το κυβερνών κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού και τον Πρόεδρο του, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Στον Αρχιραβίνο το 2016 είχε δοθεί από το υπουργικό συμβούλιο άδεια οπλοφορίας, παρά την αντίθετη εισήγηση της αστυνομίας. Επίσης του παραχωρήθηκε αστυνομική φρουρά και γινόντουσαν περιπολίες για παροχή ασφάλειας, έξω από το σπίτι και τα γραφεία της εταιρείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι εξοπλισμός της εταιρείας του Αρχιραβίνου, είχε βρεθεί στη κατοχή δύο υπαστυνόμων των βρετανικών βάσεων, οι οποίοι έκαναν έλεγχο ασφαλείας στο αρχηγείο των κυπριακών ενόπλων δυνάμεων.

Τους δύο υπαστυνόμους είχε καλέσει ο τότε υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Παπαπαύλου, γιατί υποπτευόταν ότι τον παρακολουθούσαν. Οι υπαστυνομοι είχαν συλληφθεί από την αστυνομία και μετά από παρεμβάσεις αφέθηκαν ελεύθεροι.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΑΚΕΛ ζητάει εξηγήσεις και διερωτάται γιατί δεν έγιναν ακόμα συλλήψεις. Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, κάλεσε την Παρασκευή στο Προεδρικό Μέγαρο τον ηγέτη του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού για να ενημερωθεί παρουσία του υπουργού δημόσιας τάξης και του αρχηγού αστυνομίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί ότι η τεχνολογία που παράγουν οι Ισραηλινές εταιρείες έχει θεωρηθεί ως όπλο καταπιεστικών καθεστώτων σε ολόκληρο τον κόσμο για να παρακολουθούνται πολιτικοί αντίπαλοι, δημοσιογράφοι και ακτιβιστές. Έχει αναφερθεί ότι αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε και στην υπόθεση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Κασόγκι ο οποίος δολοφονήθηκε στη πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Άγκυρα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.