Κύπριοι αρχαιολόγοι για Αγία Σοφία: «Ένα τέτοιο μνημείο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για άσκηση πολιτικής πίεσης»

Κύπριοι αρχαιολόγοι για Αγία Σοφία: «Ένα τέτοιο μνημείο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για άσκηση πολιτικής πίεσης»

Ο Σύνδεσμος Κυπρίων Αρχαιολόγων καταδικάζει την απόφαση του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Σε σημερινή ανακοίνωση του, ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι η απόφαση αυτή αποτελεί ασέβεια απέναντι στην ιστορία και παραβιάζει κατάφωρα τη σύμβαση της UNESCO του 1972, την οποία έχει υπογράψει και η Τουρκία. Σημειώνει ότι με βάση τη Σύμβαση του 1972, η αλλαγή του «status» ενός μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς προϋποθέτει την λήψη απόφασης από τη Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO.

«Η Αγία Σοφία» αναφέρει η ανακοίνωση «από το 1985 έχει ενταχθεί ως μουσείο στον Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και αυτό συνεπάγεται συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις από την Τουρκία για τη διατήρηση ενός τέτοιου μνημείου. Οποιαδήποτε παρέμβαση στο κτήριο αποτελεί παραβίαση των Διεθνών Συμβάσεων. Οι προτεινόμενες μετατροπές στη χρήση του μνημείου από μουσείο σε χώρο ισλαμικής λατρείας θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μετατροπές στο κτήριο, που δεν διασφαλίζουν τη διατήρηση του πλούσιου διακόσμου του».

Ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει ότι η Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς η βυζαντινή ναοδομία του με τη μοναδική και πρωτοποριακή αρχιτεκτονική του και ο πλούσιος ψηφιδωτός και μαρμάρινος διάκοσμός του, καθιστούν το κτίριο ένα μνημείο οικουμενικής αξίας και αναπόσπαστο τμήμα του πανανθρώπινου πολιτισμού, το οποίο άντεξε ανά τους αιώνες και επιβίωσε μέχρι τις μέρες μας.

«Ένα τέτοιο μνημείο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από τον οποιονδήποτε ηγέτη ή κράτος ως εργαλείο άσκησης πίεσης πολιτικής. Ως μνημείο αποτελεί σημείο συνάντησης Ανατολής και Δύσης, αλλά και σημείο συνάντησης λαών και θρησκειών. Οφείλουμε σαν ανθρωπότητα να το διατηρήσουμε αναλλοίωτο και να το αφήσουμε παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Σύνδεσμος Κυπρίων Αρχαιολόγων καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τον χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και την UNESCO, το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο, να προβεί στα απαραίτητα διαβήματα και ενέργειες προκειμένου να αποτρέψει την μετατροπή του κτηρίου σε ισλαμικό τέμενος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.