ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ξεκίνησε η κοινή άσκηση Κύπρου – Ισραήλ (φώτο)

Ξεκίνησε η κοινή άσκηση Κύπρου – Ισραήλ (φώτο)

Την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο η Κύπρος ξεκίνησε κοινή στρατιωτική άσκηση με το Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα γράφει η κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή» ξεκίνησε η άσκηση «Ιάσων» μεταξύ της Εθνική Φρουράς και του ισραηλινού στρατού. Η άσκηση, που θα διαρκέσει περί τη μία βδομάδα, περιλαμβάνει σενάρια που αφορούν στην εμπλοκή της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας και τον έλεγχο των δυνατοτήτων τής κυπριακής αεράμυνας.

Έχει δεσμευτεί θαλάσσια περιοχή και το επιχειρησιακό σκέλος της άσκησης θα εκδηλωθεί στα ανοικτά και στα παράλια της Κύπρου και δη στην περιοχή της Πάφου.

Γι αυτήν την μετακίνηση των Ισραηλινών έχει τεθεί σχεδόν το σύνολο της κυπριακής αεράμυνας σε πλήρη ετοιμότητα, αναφέρουν πηγές.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έστειλε στην μεγαλόνησο πάνω από 50 αεροσκάφη και ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ καθώς και 300 επίλεκτους Ισραηλινούς κομάντος της γνωστής δύναμης Ματ Καλ.

Δύο αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC-130HI με σειριακούς αριθμούς 420 & 545 που ανήκουν στην 131 μοίρα της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας πετούν στην περιοχή, ενώ έχουμε και πολλά ελικόπτερα τύπου S-65C-3 2025 Yas’ur που μεταφέρουν την μονάδα 669( 100 άτομα) από το Τελ Αβίβ στην Πάφο.

Στην άσκηση συμμετέχει σε μεγάλο βαθμό η ισραηλινή αεροπορία, τονίζει το δημοσίευμα.

Για την πτήση των ισραηλινών αεροσκαφών έχει εκδοθεί και η σχετική NOTAM που σχετίζεται με την κοινή άσκηση Κύπρου-Ισραήλ για τις 14 & 16 Σεπτεμβρίου 2020.

“Κάθε αεροσκάφος ή ελικόπτερο της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας που θα εισέρχεται σε αυτές τις περιοχές θα καταρριφθεί αμέσως από την ισραηλινή αεροπορία αφού έχουν κινητοποιηθεί ισραηλινά μαχητικά F-15C / D στην περιοχή”, αναφέρει ο ιστότοπος.

Δύο ισραηλινά μεταγωγικά αεροσκάφη C-130J-30 μεταφέρουν πάνω από 200 επίλεκτους Ισραηλινούς κομάντος από την βάση τους στο Νevatim στην Πάφο, ενώ έξι αεροσκάφη F-15C / D της 106 μοίρας παρείχαν κάλυψη και προστασία πάνω από την Α.Μεσόγειο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ισραηλινοί και Κύπριοι θα εκτελέσουν διάφορα σενάρια στο βουνό Τρόοδος κατά πάσα πιθανότητα, ενώ αναμένουμε και τις τουρκικές αντιδράσεις αφού η Άγκυρα απειλεί τους πάντες και τα πάντα εδώ και αρκετές ημέρες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.