Απάντησε με αντι-NAVTEX η Λευκωσία στην Άγκυρα – «Τερματίστε άμεσα τις παράνομες εργασίες»

Απάντησε με αντι-NAVTEX η Λευκωσία στην Άγκυρα – «Τερματίστε άμεσα τις παράνομες εργασίες»

H Κύπρος δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια στη νέα παράνομη NAVTEX της Τουρκίας και απάντησε με αντι-NAVTEX στις παράνομες εργασίες του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Μπαρμπαρός» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην αντι-NAVTEX για το Μπαρμπαρός, που εκδόθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η Κυπριακή Δημοκρατία τονίζει πως η οδηγία της Τουρκίας αφορά παράνομη και αυθαίρετη επιχείρηση στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου και στην υφαλοκρηπίδα της και συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά και των διαδικασιών για την ναυτιλιακή ασφάλεια. Αποτελεί επίσης, αναφέρεται, ποινική παράβαση με βάση τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, προστίθεται, απαιτεί να τερματιστούν άμεσα οι παράνομες εργασίες του Μπαρμπαρός.

Στην αντι-NAVTEX τονίζεται επίσης ότι φυσικά πρόσωπα και εταιρείες που εργάζονται ή/και παρέχουν υπηρεσίες ή στηρίζουν τις ενέργειες του Μπαρμπαρός , παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το διεθνές δίκαιο και τις διαδικασίες της ναυτιλιακής ασφάλειας και επομένως είναι αντιμέτωπες με τις όλες συνέπειες του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Σημειώνεται εξάλλου ότι θα εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον τους.

Πιέσεις Λευκωσίας για επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα

Μπορεί να αναμένεται επανέναρξη διευρευνητικών επαφών μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας, όμως η Κύπρος φαίνεται πως δεν κάνει βήμα πισω. Ζητά ρητά την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Η Κύπρος ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας σε μια λίστα που αποτυπώθηκε μετά τις εκλογές της 9ης Αυγούστου, εκτός και αν ληφθούν παράλληλες ενέργειες κατά της Τουρκίας. «Δεν έχουμε εναλλακτική λύση παρά να δράσουμε με τον τρόπο που δρούμε», όπως δήλωσε κύπριος διπλωμάτης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Δεν έχουμε θέματα με την επιβολή κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, αλλά θεωρούμε ότι είχαμε μια πολιτική συνεννόηση για τις δύο διαδικασίες να προχωρήσουν παράλληλα», όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.