ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Εθνικό Συμβούλιο Κύπρου: Καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει και να συμμορφωθεί

Εθνικό Συμβούλιο Κύπρου: Καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει και να συμμορφωθεί

Ολοκληρώθηκε η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, στη σκιά της προκλητικής ενέργειας της Τουρκίας να προχωρήσει σε άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Αποχωρώντας, ο Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε άκρως απαράδεκτη την κατάσταση.

Από την πλευρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ανέγνωσε το κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις σημερινές ενέργειες της Τουρκίας, που παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α. και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει και να συμμορφωθεί με αυτά.

Επανέλαβε την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να συμμετάσχει σε ένα γόνιμο διάλογο για επίλυση του Κυπριακού, μακριά από απειλές και τετελεσμένα, στη βάση του πλαισίου, όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις αποφάσεις του Σ.Α. αλλά και τις αρχές και αξίες της ΕΕ, μέλος της οποίας είναι και θα παραμείνει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Αυτούσιο το κοινό ανακοινωθέν:

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε απόψε συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μετά τη συνεδρία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Κούσιος ανέγνωσε κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Κούσιος, «Το Εθνικό Συμβούλιο, κατά τη σημερινή του συνεδρία, πέραν της ενημέρωσης που έτυχε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και των απόψεων που εκφράστηκαν από τα πολιτικά κόμματα, επικεντρώθηκε κατά κύριο λόγο στη σημερινή παράνομη ενέργεια της Τουρκίας σε σχέση με το παραλιακό μέτωπο της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Το Εθνικό Συμβούλιο:

Καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις σημερινές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, και ειδικά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ 550 (1984) και 789 (1992) και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει και να συμμορφωθεί με τα πιο πάνω ψηφίσματα. Η δεύτερη παράγραφος είναι αυτή στην οποία διαφωνεί το ΕΛΑΜ.

Επαναλαμβάνει την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να συμμετάσχει σε ένα γόνιμο διάλογο για την επίλυση του Κυπριακού, μακριά από απειλές και τετελεσμένα, στη βάση του πλαισίου όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και τις αρχές και αξίες της ΕΕ, μέλος της οποία είναι και θα παραμείνει η Κυπριακή Δημοκρατία».

Στη συνεδρία συμμετείχε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου. Από πως πλευράς συμμετέχουν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο Πρόεδρος των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους, ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γεάδης Γεάδη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από κυβερνητικής πλευράς, λαμβάνουν μέρος ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος και ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.