ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Σάλος στην ΕΦ: Συνταγματάρχης κατήγγειλε τρεις υπουργούς

Σάλος στην ΕΦ: Συνταγματάρχης κατήγγειλε τρεις υπουργούς

Πρωτοφανή καταγγελία υπέβαλε συνταγματάρχης της Εθνικής Φρουράς ο οποίος ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα ισχυριζόμενος ότι κατά τη διαδικασία αποστράτευσης του, την οποίαν αποφάσισαν τρεις υπουργοί και την οποίαν είχε εμπλοκή και ο Αρχηγός της Ε.Φ., δυνατόν να διαπράχθηκαν ποινικά αδικήματα, με αλλοίωση δεδομένων.

Όταν ζητήσαμε τη θέση του υπουργείου, μας ελέχθη πως όλα έγιναν νομότυπα. Παράλληλα, μας ελέχθη πως το υπουργείο δεν επιθυμεί να προβεί σε οποιαδήποτε άλλο σχόλιο.

Η αντιπαράθεση του συνταγματάρχη με το υπουργείο Άμυνας έχει προϊστορία αφού όταν τον αποστράτευσαν ξανά τον Μάιο 2020 προσέφυγε στο Διοικητικό Δικαστήριο, το οποίο με απόφαση του στις 8 Δεκεμβρίου 2020 τον δικαίωσε ακυρώνοντας την απόφαση, ακυρώνοντας ταυτόχρονα τις προαγωγές τεσσάρων ταξιάρχων, οι οποίοι ήταν ανθυποψήφιοι του όταν διεκδίκησε θέση ταξίαρχου.

Την ίδια μέρα που εξεδόθη η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου (8/12/2020), ο υπουργός Άμυνας δρομολόγησε εκ νέου τη διαδικασία αποστράτευσης του και είναι αυτές τις διαδικασίες που προσβάλλει ο συνταγματάρχης ως παράνομες.

Η νομιμότητα ή μη της αποστράτευσης του θα κριθεί από το Διοικητικό Δικαστήριο, ενώπιον του οποίου προσέφυγε ο συνταγματάρχης Ανδρέας Ζωνιάς, ο οποίος είχε ζητήσει και έκδοση διατάγματος αναστολής της απόφασης για «ευδόκιμο τερματισμό της υπηρεσίας του», ισχυριζόμενος ότι η εν λόγω απόφαση είναι, μεταξύ άλλων, έκδηλα παράνομη και/ ή αντίθετη με το νόμο και το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το υπουργείο Άμυνας υποδεικνύει, πως την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2021 το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα επειδή δεν διαπίστωσε έκδηλη παρανομία και παράλληλα διέταξε τη σύντομη εκδίκαση της υπόθεσης. Από πλευράς του, ο συνταγματάρχης υποστηρίζει πως το Δικαστήριο δεν απέρριψε το αίτημα, αλλά υιοθέτησε το εναλλακτικό αίτημα για σύντομη δικάσιμο της παρούσας υπόθεσης, η οποία και ορίστηκε για τις 30/3/2021.

Αξίζει να σημειωθεί, πως μετά την έκδοση της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου το οποίο ακύρωσε την απόφαση για αποστράτευση του (ως ευδοκίμως τερματίσαντα την υπηρεσία του) και την ακύρωση της προαγωγής των τεσσάρων ταξιάρχων στις 8 Δεκεμβρίου 2020, αυτός εμφανίστηκε ενώπιον του Αρχηγού Εθνικής Φρουράς, ο οποίος τις 10 Δεκεμβρίου τον έστειλε σε μονάδα της Ε.Φ. Την επομένη (11/12/2020) το Συμβούλιο Κρίσεων που αποτελείται από τρεις υπουργούς, τον αποστράτευσε εκ νέου, κάτι το οποίο προκάλεσε και τις καταγγελίες που υπέβαλε.

Οι καταγγελίες στηρίχθηκαν ανάμεσα σε άλλα, στο ότι από τις 8 Δεκεμβρίου που εξεδόθη η απόφαση του Δικαστηρίου μέχρι και τις 11 του ιδίου μήνα που τον αποστράτευσαν, πρακτικά δεν ήταν δυνατό να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες σύγκλησης του Συμβουλίου Κρίσεων (υπουργική Επιτροπή), κάτι το οποίο προϋπέθετε και συμπερίληψη του θέματος στην ημερησία του Υπουργικού Συμβουλίου, δεδομένης και της απουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η επίσημη πλευρά υποστηρίζει, πως ο υπουργός Άμυνας στις 8/12/2020 συγκάλεσε για τις 11/12/2020 το Συμβούλιο Κρίσεων. Την ίδια μέρα, με επιστολή του ενημέρωσε σχετικά τα μέλη του εν λόγω Συμβουλίου και ο γραμματέας του Συμβουλίου παρέδωσε στα μέλη, μαζί με την επιστολή και ονομαστικό Πίνακα των Αξιωματικών που θα κρίνονταν, αλλά και των στοιχείων που περιέχονται στον ατομικό φάκελο καθενός απ’ αυτούς, ήτοι 3 εργάσιμες μέρες πριν από τη σύνοδο του Συμβουλίου.

Επικαλούνται μη παρακολούθηση σεμιναρίων

Ένας από τους λόγους για τους οποίους ο συνταγματάρχης κρίθηκε ως αφυπηρετήσας ήταν και η θέση που υιοθετήθηκε από τους κρίνοντες, πως «δεν έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και δεν εκπαιδεύτηκε σε θέματα σύγχρονης στρατηγικής και επιχειρησιακής σχεδίασης…».

Ο ίδιος ο συνταγματάρχης επικαλείται εκπαίδευση του σε στρατιωτικά κολέγια ή και σχολές στις οποίες δεν υπηρέτησαν ανθυποψήφιοι του.

Η απάντηση από την άλλη πλευρά είναι πως το ΓΕΕΦ διεξήγαγε Βασικό και προχωρημένο Σχολείο Επιχειρησιακής Σχεδίασης με εκπαιδευτές Ελλαδίτες αξιωματικούς από την Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου τα έτη 2017 έως 2019, εκπαίδευση την οποία, δεν παρακολούθησε ο συνταγματάρχης.

Λόγω της ιδιαιτερότητας της υπόθεσης, η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο κ. Ζωνιάς ανέφερε στον «Φ», πως ενημερώθηκε από την Αστυνομία, ότι οι καταγγελίες του διαβιβάστηκαν στη Νομική Υπηρεσία και ο Γενικός Εισαγγελέας, μετά την εξέταση των καταγγελιών, όρισε ανακριτή να χειριστεί την υπόθεση.

ΤΑΕ και νομικό τμήμα της Αστυνομίας εξετάζουν

Ο υπεύθυνος Τύπου της Αστυνομίας κ. Χρίστος Ανδρέου επικοινώνησε με τον «Φ» διευκρινίζοντας, πως στην παρούσα φάση το Αρχηγείο Αστυνομίας, μέσω του ΤΑΕ, βρίσκεται στο στάδιο μελέτης της υπόθεσης και συγκεκριμένα των εγγράφων που κατέθεσε ο συνταγματάρχης.

Σχετικά με την αναφορά του καταγγέλλοντος ότι έτυχε ενημέρωσης πως στη διερεύνηση ενεπλάκη η νομική υπηρεσία, ο κ. Ανδρέου ανέφερε, πως η υπόθεση εξετάζεται σε συνεργασία με το νομικό τμήμα της Αστυνομίας το οποίο, μαζί με το ΤΑΕ, υπάγονται στο Τμήμα Καταπολέμησης Εγκλήματος.

Ενδεχομένως μετά τη μελέτη του φακέλου η υπόθεση να διαβιβαστεί στη Νομική Υπηρεσία για οδηγίες, συμπλήρωσε ο κ. Ανδρέου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΗΓΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.