ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Κύπρος: Η ΕΝΙ είναι έτοιμη για γεώτρηση στον «Κρόνο» της κυπριακής ΑΟΖ

Η γεώτρηση αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα τέλη του 2023 ή αρχές του 2024

Κύπρος: Η ΕΝΙ είναι έτοιμη για γεώτρηση στον «Κρόνο» της κυπριακής ΑΟΖ

Γεώτρηση στον στόχο «Κρόνος -2» στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, περίπου 160 χλμ νοτιοδυτικά της Κύπρου θα πραγματοποιήσει για λογαριασμό της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ πλωτό γεωτρύπανο Transocean Barents. Σήμερα απέπλευσε από τη Λεμεσό της Κύπρου, με κατεύθυνση το κοίτασμα «Κρόνος».

Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η γεώτρηση αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα τέλη του 2023 ή αρχές του 2024.

Το πλωτό γεωτρύπανο είχε ολοκληρώσει περί τα τέλη Οκτωβρίου γεώτρηση για λογαριασμό της TotalEnergies στην ΑΟΖ του Λιβάνου.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2022, η ιταλική ΕΝΙ είχε ανακοινώσει την ανακάλυψη εκτιμώμενης ποσότητας 2,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών φυσικού αερίου στον στόχο «Κρόνος-1», σημειώνοντας ότι υπάρχει προοπτική για πρόσθετες ποσότητες που θα διερευνηθούν με επιπλέον γεωτρήσεις στην περιοχή.

Η γεώτρηση στον στόχο «Κρόνος -2» θα είναι η τρίτη της εταιρείας στο τεμάχιο 6, έπειτα από τη γεώτρηση στον στόχο «Κρόνος-1» και τη γεώτρηση στο κοίτασμα Καλυψώ το 2018.

H ιταλική ENI είναι ο διαχειριστής του τεμαχίου με μερίδιο 50%, με την γαλλική TotalEnergies να συμμετέχει με αντίστοιχο μερίδιο.

Η έντονη παρουσία του αμερικανικού και του γαλλικού πολεμικού ναυτικού στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου, λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, φαίνεται πως θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τη Τουρκία, σε περίπτωση που επιχειρήσει να δημιουργήσει προβλήματα ή να παρεμποδίσει τη γεώτρηση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η συγκεκριμένη γεώτρηση προγραμματιζόταν να διεξαχθεί αργότερα, αλλά οι εξελίξεις στο Ισραήλ, προκάλεσαν επίσπευση, αφού στην θαλάσσια περιοχή Ισραήλ – Λιβάνου δεν μπορούν να γίνουν εργασίες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.