ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτό το 9,9% του Βελόπουλου ΄διαβάζεται και ανάποδα: 6,6%. Και αν...

Νίκος Χριστοδουλίδης: Στις 28 Φεβρουαρίου ορκίζεται ο νέος πρόεδρος της Κύπρου

Ο ίδιος έχει πει ότι το υπουργικό του συμβούλιο θα απαρτίζουν νέα άτομα

Νίκος Χριστοδουλίδης: Στις 28 Φεβρουαρίου ορκίζεται ο νέος πρόεδρος της Κύπρου

Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι και επίσημα για τα επόμενα πέντε χρόνια ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος συγκέντρωσε το ποσοστό του 51,91% έναντι του 48,09% που συγκέντρωσε ο ανθυποψήφιός του, Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Η επόμενη μέρα των εκλογών στην Κύπρο βρίσκει τον νέο πρόεδρό της και νικητή των εκλογών, Νίκο Χριστοδουλίδη, να αναλαμβάνει τα ηνία έχοντας απέναντί του και τα δύο μεγάλα κόμματα, το ΔΗΣΥ (κεντροδεξιά) και το ΑΚΕΛ (αριστερά).

Οι δημοσκοπήσεις που εμφάνιζαν τον ανεξάρτητο Νίκο Χριστοδουλίδη να υπερισχύει των αντιπάλων του επιβεβαιώθηκαν στην κάλπη, έστω και με πολύ μικρότερη της προβλεπομένης διαφορά, καθώς οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ συμμορφώθηκαν, όπως φάνηκε, με τη γραμμή που τους είχε δώσει ο απερχόμενος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ενώ ο νικητής του δεύτερου γύρου κατάφερε να αποσπάσει και μεγάλα ποσοστά και από όλα τα υπόλοιπα παραδοσιακά κόμματα και νέους σχηματισμούς, προκαλώντας κυρίως ρήγμα στον ΔΗΣΥ.

Το γεγονός ότι ο 49χρονος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο τρίτος νεότερος πρόεδρος της Κύπρου μετά τον Σπύρο Κυπριανού και τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, θα έχει απέναντί του τα δύο μεγάλα κόμματα έχει ιδιαίτερη σημασία αναφορικά με τις νέες ισορροπίες στη βουλή της Κύπρου, καθώς αναμένονται πιο εφήμερες συμμαχίες εκτός κι αν ο ΔΗΣΥ αλλάξει στάση και στηρίξει τον κυβερνητικό συνασπισμό, αν και αυτό δεν αναμένεται σύντομα με δεδομένη την αρνητική διάθεση του προέδρου του και χαμένου του πρώτου γύρου, Αβέρωφ Νεοφύτου έναντι του νέου προέδρου και τη δέσμευσή του πριν τον β΄γύρο των προεδρικών εκλογών ότι ο ΔΗΣΥ θα πολιτευθεί ως αντιπολίτευση.

Γι’ αυτό και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Χριστοδουλίδης θα χρειαστεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σκοινί έχοντας επίγνωση ότι δεν θα υπάρξει περίοδος χάριτος, καθώς τα προβλήματα περιμένουν τη λύση τους, με πρώτο τεστ τον σχηματισμό του νέου κυβερνητικού σχήματος, που θα ορκιστεί στις 28 Φεβρουαρίου και την επιλογή των προσώπων που θα τον πλαισιώσουν, διεργασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο ίδιος έχει πει ότι το υπουργικό του συμβούλιο θα απαρτίζουν νέα άτομα, πιθανώς τεχνοκράτες, που δεν έχουν υπηρετήσει σε υπουργικούς θώκους, ενώ προεκλογικά είχε δεσμευτεί για ίση συμμετοχή γυναικών, ενώ το ερώτημα είναι κατά πόσον ο Χριστοδουλίδης θα περιλάβει στην κυβέρνησή του και στελέχη του ΔΗΣΥ, πέραν του του ΔΗΚΟ, της ΔΗΠΑ και της ΕΔΕΚ, και αν θα κάνει και άνοιγμα σε άτομα προερχόμενα από το ΑΚΕΛ. Μένει να φανεί αν θα αποτυπωθεί στη στελέχωση της κυβέρνησής του το σύνθημα της «κοινωνίας των πολιτών» ή αν θα προχωρήσει σε μοιρασιά των πόστων με τα κόμματα που τον στήριξαν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ήδη απόψε ο Χριστοδουλίδης θα έχει την πρώτη του συνάντηση με τον απερχόμενο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αναστασιάδηκ, ενώ εντός της εβδομάδας αναμένεται να προγρραμματίσει συναντήσεις με τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.