ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Σκάνδαλο σε Μονή της Κύπρου: Η εισβολή κουκουλοφόρων σε βίντεο και τα χρήματα του Ηγούμενου

Στη Μονή υπήρχε ανεξάρτητο σύστημα με κάμερα που ήταν τοποθετημένη σε έναν ξενώνα

Σκάνδαλο σε Μονή της Κύπρου: Η εισβολή κουκουλοφόρων σε βίντεο και τα χρήματα του Ηγούμενου

Νέα στοιχεία έρχονται στο «φως» για το σκάνδαλο στη Μονή Οσίου Αββακούμ στην Κύπρο.

Οι δικηγόροι του Ηγούμενου, ο οποίος κατηγορείται σε Συνοδικό Δικαστήριο για ηθικής φύσεων αδικήματα αλλά και εξαπάτηση πιστών από τους οποίους αποσπούσε χρήματα για δήθεν θαύματα, έχουν στην κατοχή τους sms που φέρεται να έστελνε ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας, με τα οποία ζητούσε χρήματα για διάφορους λόγους.

Το πιο σημαντικό όμως είναι βίντεο το οποίο έχει καταγράψει την εισβολή κουκουλοφόρων στη παρουσία – σύμφωνα με τις καταγγελίες – του πρώην αρχηγού της αστυνομίας Κύπρου Μιχαηλίδη και του προέδρου του ΕΛΑΜ (Χρυσή Αυγή Κύπρου) Χρίστου Χρίστου.

Οι δικηγόροι έστειλαν χθες επιστολή, στην Επίτροπο Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ελένη Λοϊζίδου – Νικολαΐδου, με την οποία ζητείται η άδεια της, για να δοθούν αντίγραφα των sms και του βίντεο στους ανακριτές της αστυνομίας και στην Ιερά Σύνοδο και το Συνοδικό Δικαστήριο.

«Κρυφή» κάμερα στον ξενώνα

Όπως πληροφορούμαστε, στη μονή εκτός από το κύριο σύστημα ασφαλείας που κατέγραφε με κάμερες τις κινήσεις και τη δραστηριότητα στην είσοδο, υπήρχε και δεύτερο ανεξάρτητο σύστημα με κάμερα που ήταν τοποθετημένη σε έναν ξενώνα και κατέγραφε από ψηλά τους κοινόχρηστους χώρους στο εσωτερικό του μοναστηριού.

Αυτό το σύστημα, φαίνεται να μην έγινε αντιληπτό κατά την επιχείρηση που έγινε με οδηγίες του Μητροπολίτη Ταμασού στην 5η Μαρτίου και έτσι δεν κατασχέθηκε το υλικό όπως συνέβη με τα πλάνα του συστήματος στην είσοδο της Μονής. Όπως ειπώθηκε από πηγές που πρόσκεινται στους δύο μοναχούς, η σύγκριση των δύο βίντεο μπορεί να καταδείξει την παρέμβαση στα πλάνα, που είχαν καταγραφεί από το κύριο σύστημα και τα οποία παραδόθηκαν στον Μητροπολίτη Ησαΐα.

Η είσοδος κουκουλοφόρων

Στο βίντεο έχει καταγραφεί η άφιξη των κουκουλοφόρων οι οποίοι περιφέρονται στη μονή και κάνουν έρευνες. Ακόμα και μετά την «απαγωγή» και τη μεταφορά των μοναχών στη Μητρόπολη Ταμασού, στο μοναστήρι, όπως καταδεικνύεται από τις εικόνες της κάμερας στον ξενώνα, έμειναν στον χώρο κουκουλοφόροι ως φρουρά, συνεχίζοντας να ψάχνουν κελιά και άλλους χώρους.

Η πλευρά των δύο μοναχών υποστηρίζει πως αυτά τα πλάνα που έχουν καταγραφεί βρίσκονται στη κατοχή τους και αποδεικνύουν την αλήθεια των όσων έχουν καταγγείλει για την είσοδο τραμπούκων με οδηγίες του Μητροπολίτη Ταμασού αλλά και την παρουσία αστυνομικών με πολιτική περιβολή και κουκούλες.

Η παρουσία του πρώην αρχηγού της κυπριακής αστυνομίας και του προέδρου του ΕΛΑΜ (Χρυσή Αυγή Κύπρου) χρήζει διευκρίνισης από τους ίδιους, ώστε να εξηγηθεί για ποιο λόγο βρέθηκαν στον χώρο παρακολουθώντας την επιχείρηση και αν την συντόνιζαν οι ίδιοι. Πιθανότατα θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις και για την ταυτότητα των ανθρώπων που χρησιμοποιήθηκαν στις έρευνες, καθώς υπάρχουν φήμες ότι πρόκειται για εν ενεργεία αστυνομικούς και μέλη του ΕΛΑΜ.

«Θα έρθουν πιστοί και θα εισπράξεις»

Επίσης τα SMS που θέλει να καταθέσει η πλευρά του Ηγούμενου Νεκτάριου, καταδεικνύουν σύμφωνα με τους δικηγόρους του, την επαναλαμβανόμενη απαίτηση του Μητροπολίτη Ταμασού, για χρήματα. Ο Μητροπολίτης Ησαΐας ζητούσε χρήματα με καταθέσεις σε λογαριασμούς της Μητρόπολης. Σε ένα από αυτά φέρεται να του απαντά ο Ηγούμενος Νεκτάριος ότι έχει μόνο €3.000 και ο Ησαΐας να του ανταπαντά, να τα στείλει και θα έρθουν πιστοί ώστε να εισπράξει και άλλα.

Η πηγή δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει τον ακριβή αριθμό των SMS και των χρημάτων που δόθηκαν, αλλά όπως είπε «ήταν πάρα πολλά». Ο Μητροπολίτης Ησαΐας φέρεται να ζητούσε τα χρήματα για να πληρωθούν μισθοί, και εργασίες στη Μητρόπολη.

Ψηφοφόρος και κατοστάρικο;

Πέραν όμως των καταθέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς υπήρχαν και οι διακινήσεις μεγάλων ποσών σε μετρητά. Αυτά τα ποσά όπως υπολογίζει η πλευρά του Νεκτάριου ανέρχονταν στις €450.000. Οι συνεννοήσεις γινόντουσαν προφορικά με τηλεφωνικές κλήσεις και τα χρήματα μεταφέρονταν στη Μητρόπολη Ταμασού μέσα σε φακέλους ή σε σακούλες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μοναχοί ισχυρίζονται πως ο Μητροπολίτης Ησαΐας είχε ζητήσει τα μετρητά κατά τη περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές πέρυσι, για να τα δώσει σε συνεργάτη του, πρώην στέλεχος της αστυνομίας, ο οποίος θα προσέγγιζε ψηφοφόρους και θα έδινε €100 στον καθένα. Κάτι τέτοιο προφανώς είναι δύσκολο έως και αδύνατο να αποδειχθεί, εκτός αν μιλήσουν άνθρωποι που ενδεχομένως πήραν χρήματα για να ψηφίσουν τον Μητροπολίτη Ησαΐα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.