ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Θύμα των δυτικών κυρώσεων η Κύπρος: Οι Ρώσοι μεγαλοεπενδυτές αποχωρούν και παίρνουν μαζί τους 50 δισ. δολάρια!

Επαναπατρίζουν στην Ρωσία τα χρήματά τους

Θύμα των δυτικών κυρώσεων η Κύπρος: Οι Ρώσοι μεγαλοεπενδυτές αποχωρούν και παίρνουν μαζί τους 50 δισ. δολάρια!

Έχοντας βρεθεί στο στόχαστρο των διεθνών κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και αντιμέτωποι με πίεση από τον Βλαντίμιρ Πούτιν οι Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι επαναφέρουν στη χώρα τον πλούτο τους.

Τον περασμένο μήνα οι μέτοχοι της United Medical Group CY Plc και MD Medical Group Investments Plc, που ελέγχονται από τους μεγιστάνες Ίγκορ Σίλοφ και Μαρκ Κούρτσερ, ενέκριναν τη μεταφορά των εταιρειών από την Κύπρο στη Ρωσία.

Η μεταβίβαση αυτή ανεβάζει σημαντικά τη συνολική αξία των στοιχείων ενεργητικού, που έχουν επαναπατριστεί από τους πλουσιότερους Ρώσους από τον Φεβρουάριο του 2022. Το Bloomberg την υπολογίζει σε τουλάχιστον 50 δισ. δολάρια.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί στροφή 180 μοιρών σε σχέση με την τακτική που ακολουθούσαν οι Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι τις τελευταίες δεκαετίες.

Είχαν συνηθίσει να «παρκάρουν» τον πλούτο τους στην Ευρώπη και ειδικά σε χώρες με φιλικά προς επενδυτές νομικά και φορολογικά συστήματα. Ήταν μία μοναδική ευκαιρία να εισπράττουν μέρισμα σε ξένο νόμισμα και να πληρώνουν εξαιρετικά χαμηλούς φόρους. Τώρα, με την Ε.Ε., τη Βρετανία και τις ΗΠΑ να έχουν θέσει σε ισχύ κυρώσεις, δεν διαθέτουν πολλές επιλογές.

«Αυτή τη στιγμή ο επαναπατρισμός στη Ρωσία φαίνεται μικρότερο κακό από το εξωτερικό» σχολιάζει στο Bloomberg η Ναταλία Κουζνέτσοβα, εταίρος στο Business Solutions and Technologies, το οποίο λειτουργούσε πριν από τον πόλεμο στη Ρωσία υπό το σήμα της Deloitte.

Αγαπημένοι «προορισμοί» για τους Ρώσους ολιγάρχες ήταν η Κύπρος, η Ελβετία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Καζακστάν. Μεταξύ των πρώτων που επαναφέρεραν περιουσία από την Ελβετία και την Κύπρο στη Ρωσία ήταν ο Αντρέι Γκούριεφ, επιχειρηματίας του κλάδου λιπασμάτων και ο μεγιστάνας του χάλυβα, Βίκτορ Ρασνίκοφ.

Αργότερα ακολούθησαν κι άλλοι, όπως ο Ίγκορ Αλτούσκιν. Το Κρεμλίνο έχει εντείνει την πίεση στους πλουσίους να επαναφέρουν κεφάλαια και δραστηριότητες στη χώρα, ειδικά εάν αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε χώρες, που αποκαλεί «μη φιλικές».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι συμφωνίες διπλής φορολόγησης έχουν άλλωστε ανασταλεί, επομένως δεν είναι καθόλου πρακτικό να παραμένουν οι ρωσικές εταιρείες και στην Ευρώπη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.