Ούτε το φανταζόσουν: Καθημερινές συνήθειες που μας κάνουν να μοιάζουμε μεγαλύτεροι

Ούτε το φανταζόσουν: Καθημερινές συνήθειες που μας κάνουν να μοιάζουμε μεγαλύτεροι

Mπορεί να μην υπάρχει το ελιξίριο της αιώνιας νεότητας, ωστόσο υπάρχουν τρόποι για να επιβραδύνουμε την επίδραση του χρόνου στο δέρμα μας.

Αν ξεκινήσουμε τώρα να αποφεύγουμε τις παρακάτω επιβλαβείς συνήθειες, τότε θα βελτιωθεί η εξωτερική μας εικόνα, αλλά -κυρίως- θα αποκτήσουμε έναν υγιέστερο τρόπο ζωής, συνολικά.

Κατανάλωση ανθρακούχων ποτών

Γνωρίζεις ότι τα αναψυκτικά συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους. Ήξερες, όμως, ότι μας γερνούν και γρήγορα; Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερα ανθρακούχα ποτά είχαν πιο αδύναμα τελομερή. Τα τελομερή είναι το σημείο εκείνο στο DNA που προστατεύει το γονιδίωμά μας. Καθώς τα κύτταρά μας διαιρούνται, τα τελομερή μικραίνουν, πράγμα που σημαίνει ότι αρχίζουν και να δυσλειτουργούν. «Η συχνή κατανάλωση ποτών με ζάχαρη επηρεάζει τη λειτουργία του μεταβολισμού, ενώ τα κύτταρα που βρίσκονται στο δέρμα και τα μαλλιά επηρεάζονται περισσότερο, αφού αναπαράγονται περισσότερο και συχνότερα», σημείωσε ένας εκ των επικεφαλής της έρευνας.

Κατανάλωση ζάχαρης

Όπως ακριβώς με ανθρακούχα ποτά, έτσι και κάθε τρόφιμο που περιέχει μεγάλες ποσότητες ζάχαρης λειτουργεί αρνητικά για την εμφάνισή μας. Όπως διαπίστωσε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Clinical Dermatology οι μεγάλες ποσότητες ζάχαρης προκαλεί βλάβη στο δέρμα, η οποία είναι πολύ δύσκολο να επιδιορθωθεί. Η ζάχαρη προσκολλάται στο κολλαγόνο κάνοντας το δέρμα σου να φαίνεται άκαμπτο και σκληρό.

Κατανάλωση αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αφήνει τον οργανισμό και κυρίως το δέρμα αφυδατωμένο. Ειδικά, τους καλοκαιρινούς μήνες η επίδρασή του γίνεται χειρότερη. Το δέρμα «στεγνώνει», ενώ προκαλούνται φλεγμονές, οι οποίες «ξεσπούν» στο πρόσωπο ως ακμή, πρήξιμο ή σπασμένα αγγεία. Μια διεθνής έρευνα του 2019, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 3,000 γυναίκες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εκείνες που έπιναν πάνω από οκτώ ποτήρια αλκοόλ την εβδομάδα είχαν περισσότερες λεπτές γραμμές, πρησμένα μάτια και ήταν πιο αφυδατωμένες, από εκείνες που έπιναν λιγότερο ή καθόλου αλκοόλ.

Υπερβολική έκθεση στον ήλιο

Δυστυχώς, ο ήλιος δεν είναι πάντα φίλος μας. Η διαδικασία της φωτογήρανσης υφίσταται και είναι αμείλικτη. Η χρήση αντηλιακού είναι απαραίτητη ακόμα και τους χειμερινούς μήνες, ενώ το καλοκαίρι επιβάλλεται ο δείκτης προστασίας να είναι το λιγότερο 30 SPF (δες εδώ ποια είναι η ιδανική ποσότητα αντηλιακού για το δέρμα σου). «Το δέρμα αναπτύσσει ρυτίδες και λεπτές γραμμές, επειδή το ηλιακό φως επηρεάζει σε βάθος την επιδερμίδα, μειώνοντας το κολλαγόνο και την ελαστικότητά της. Δείγματα φωτογήρανσης μπορεί να είναι οι ρυτίδες, η ακμή, οι καφέ κηλίδες ή οι φακίδες και τα λεπτά, σπασμένα αγγεία», αναφέρει η Ιατρική Σχολή του Harvard.

Έλλειψη ξεκούρασης

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κοιμάσαι αργά και δεν ξεκουράζεσαι όσο θα έπρεπε; Ετοιμάσου να δεχθείς το τίμημα αυτής σου της συνήθειας με πρησμένα μάτια, κουρασμένα βλέφαρα και ωχρό δέρμα. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical and Experimental Dermatology, οι γυναίκες που ξεκουράζονταν επαρκώς είχαν 30% περισσότερη ανάπλαση στο δέρμα τους, από εκείνες που δεν κοιμόντουσαν καλά. Στη διάρκεια του ύπνου ο οργανισμός «αναγεννάται» με τα κύτταρα σε όλα του τα συστήματα να ανανεώνονται και έτσι την επόμενη ημέρα να δείχνουμε πιο φρέσκοι και… νεότεροι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.