Κι όμως λειτουργεί: Το κόλπο για να κάνεις κάποιον να σε συμπαθήσει αμέσως

Κι όμως λειτουργεί: Το κόλπο για να κάνεις κάποιον να σε συμπαθήσει αμέσως

Όλοι έχουμε κάποια τεχνική για να κάνουμε κάποιον να μας συμπαθήσεις. Εσείς τι κάνετε; Τον κερνάτε κάτι; Του κάνετε κομπλιμέντα ή λέτε καλά λόγια γι’ αυτόν; Κι όμως υπάρχει ένας τρόπος να κάνετε κάποιον να σας συμπαθήσει αμέσως. Ονομάζεται «Ben Franklin Effect» και είναι απλός. Για να κάνεις κάποιον να σε συμπαθήσει αμέσως, τότε ζήτησε του μια χάρη…

Θεωρούμαι συνήθως ότι οι πράξεις μας ακολουθούν συγκεκριμένη διαδικασία. Ότι πρώτα θέλουμε να κάνουμε κάτι και μετά το κάνουμε. Στην πραγματικότητα ισχύει το ανάποδο. Βλέπουμε τους εαυτούς μας να κάνουν κάτι και μετά σκεφτόμαστε έναν λόγο για να δικαιολογήσουμε αυτό που κάναμε. Το Ben Franklin Effect μας δείχνει έναν τρόπο να ανατρέψουμε αυτή την ιδιομορφία, κάνοντας τον απέναντί σου να σκεφτεί ότι σε συμπαθούσε από την αρχή και γι΄ αυτό έκανε πρώτα την πράξη της χάρης που του ζήτησες.

Πήρε το όνομά του από έναν από τους «πατέρες» των ΗΠΑ, τον πολυπράγμονα Βενιαμίν Φραγκλίνο. Ο Φραγκλίνος ασχολήθηκε μεταξύ άλλων και με την πολιτική. Όταν συνάντησε έναν πολιτικό αντίπαλο σκέφθηκε ότι ο θαυμασμός του αντιπάλου θα ήταν χρήσιμος στο μέλλον. Έτσι του έγραψε ένα γράμμα και του ζήτησε ως χάρη να δανειστεί ένα σπάνιο βιβλίο από την βιβλιοθήκη του. Ο αντίπαλος απάντησε θετικά και ο Φραγκλίνος του έστειλε το βιβλίο πίσω μια εβδομάδα αργότερα μαζί με ένα ευχαριστήριο σημείωμα.

Την επόμενη φορά που οι δυο άνδρες συναντήθηκαν, ο αντίπαλος του τον πλησίασε και του μίλησε από κοντά για πρώτη φορά. Οι δυο τους τα βρήκαν και έγιναν φίλοι. Μια φιλία που κράτησε για όλη τους τη ζωή.

Όπως έγραψε ο ίδιος ο Φραγκλίνος στην αυτοβιογραφία του «Εκείνος που κάποια στιγμή έκανε μια καλή πράξη για σένα, θα είναι περισσότερο έτοιμοι να κάνουν άλλη μια, από εκείνους που εσύ χρωστάς χάρη». Στην περίπτωση του δανεισμού του βιβλίου, ο πολιτικός του αντίπαλος είδε τον εαυτό του να κάνει μια χάρη για τον Βενιαμίν Φραγκλίνο και εκλογίκευσε την πράξη του. Κάνει χάρες για ανθρώπους που συμπαθείς, οπότε έπρεπε να συμπαθεί τον Φραγκλίνο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οπότε κάποια στιγμή που θέλετε να κάνετε κάποιον να σας συμπαθήσει, κάποιον που μέχρι εκείνη την στιγμή δεν έχετε και πολλή σχέση. Μην τον κεράσετε, μην του πείτε ότι θα κάνετε γι’ αυτόν ότι θελήσει. Ζητήστε του να σας κάνει μια χάρη. Και αυτό μπορεί να λειτουργήσει…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.