Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να προσπαθείτε να αυξάνετε το IQ σας

Η διαδικασία αυτή είναι πολύ πιο δύσκολη από όσο μπορεί να νομίζετε

Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να προσπαθείτε να αυξάνετε το IQ σας

Το IQ (πηλίκο νοημοσύνης), είναι μια έννοια που επινοήθηκε στην Ευρώπη το 1912 και σχεδιάστηκε ως μια αντικειμενική βαθμολογία για τον εντοπισμό όσων χρειάζονται εκπαιδευτική βοήθεια.

Αν και ίσως με καλές προθέσεις, πολλοί επιστήμονες έχουν αμφισβητήσει την εγκυρότητά του, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι τα τεστ IQ είναι προκατειλημμένα υπέρ των λευκών, δυτικών συμμετεχόντων. Άλλοι ισχυρίστηκαν ότι το IQ δεν λαμβάνει υπόψιν του τις πολλές πτυχές της νοημοσύνης του ανθρώπου, όπως είναι η κοινωνική, η μουσική και η μαθηματική ικανότητα.

Είτε ισχύει είτε όχι, ένα πράγμα είναι σαφές: το IQ σε πολλές χώρες αυξάνεται. Οι βαθμολογίες στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα αυξήθηκαν κατά μέσο όρο τρεις βαθμούς ανά δεκαετία μέχρι τη δεκαετία του 1990. Το παραπάνω φαινόμενο είναι γνωστό ως «Flynn Effect» (και πήρε το όνομά του από τον ερευνητή νοημοσύνης James Flynn), οι ειδικοί το αποδίδουν στη βελτιωμένη διατροφή, στο καλύτερο σχολείο, στις λιγότερες μολυσματικές ασθένειες και σε ένα περιβάλλον με περισσότερα ερεθίσματα.

Ωστόσο, η εργασία για την αύξηση του IQ σας δεν είναι εύκολη. Μια μακροχρόνια μελέτη διαπίστωσε ότι χρειάστηκαν πέντε χρόνια εντατικής παρέμβασης στη βρεφική ηλικία, προκειμένου να αυξηθεί το IQ και μάλιστα μόνο για μερικούς βαθμούς.

Αλλά, αν θέλετε να αυξήσετε τη συνολική νοημοσύνη σας αντί για το IQ, μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο. Αν και η παραπάνω μελέτη, δεν εντόπισε άμεσους αιτιολογικούς δεσμούς, μεταξύ iq και συνολικής νοημοσύνης, μια έρευνα του Imperial College του Λονδίνου σε πάνω από 250.000 άτομα, φανέρωσε ότι όσοι διάβαζαν πολύ σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία στη λεκτική ευφυΐα, ενώ όσοι έπαιζαν επιτραπέζια, είχαν υψηλότερη βαθμολογία για τη μνήμη τους.

Ποιο είναι όμως το πιο αποτελεσματικό ενισχυτικό της νοημοσύνης; Ξεκάθαρα η άσκηση. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Νότιας Ουαλίας πρότεινε ότι η αερόβια άσκηση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του νευροτροφικού παράγοντα που προέρχεται από τον εγκέφαλο, μιας ορμόνης απαραίτητης για νέα εγκεφαλικά κύτταρα και συνδέσεις.

Ομοίως, μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας προτείνει ότι η τακτική αερόβια άσκηση ενισχύει το μέγεθος του ιππόκαμπου, μιας περιοχής του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη λεκτική μνήμη και τη μάθηση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ενώ οι ειδικοί έχουν απορρίψει το αν αξίζει τον κόπο να προσπαθήσετε να αυξήσετε το IQ σας, συμφωνούν στο ότι μπορεί να διαπιστώσετε ότι η αυξημένη άσκηση, το διάβασμα και τα παιχνίδια σκέψης και γνώσεων είναι τελικά πιο ωφέλιμα από έναν αριθμό σε μια κλίμακα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.