Η διαδικασία αυτή είναι πολύ πιο δύσκολη από όσο μπορεί να νομίζετε

Το IQ (πηλίκο νοημοσύνης), είναι μια έννοια που επινοήθηκε στην Ευρώπη το 1912 και σχεδιάστηκε ως μια αντικειμενική βαθμολογία για τον εντοπισμό όσων χρειάζονται εκπαιδευτική βοήθεια.

Αν και ίσως με καλές προθέσεις, πολλοί επιστήμονες έχουν αμφισβητήσει την εγκυρότητά του, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι τα τεστ IQ είναι προκατειλημμένα υπέρ των λευκών, δυτικών συμμετεχόντων. Άλλοι ισχυρίστηκαν ότι το IQ δεν λαμβάνει υπόψιν του τις πολλές πτυχές της νοημοσύνης του ανθρώπου, όπως είναι η κοινωνική, η μουσική και η μαθηματική ικανότητα.

Είτε ισχύει είτε όχι, ένα πράγμα είναι σαφές: το IQ σε πολλές χώρες αυξάνεται. Οι βαθμολογίες στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα αυξήθηκαν κατά μέσο όρο τρεις βαθμούς ανά δεκαετία μέχρι τη δεκαετία του 1990. Το παραπάνω φαινόμενο είναι γνωστό ως «Flynn Effect» (και πήρε το όνομά του από τον ερευνητή νοημοσύνης James Flynn), οι ειδικοί το αποδίδουν στη βελτιωμένη διατροφή, στο καλύτερο σχολείο, στις λιγότερες μολυσματικές ασθένειες και σε ένα περιβάλλον με περισσότερα ερεθίσματα.

Ωστόσο, η εργασία για την αύξηση του IQ σας δεν είναι εύκολη. Μια μακροχρόνια μελέτη διαπίστωσε ότι χρειάστηκαν πέντε χρόνια εντατικής παρέμβασης στη βρεφική ηλικία, προκειμένου να αυξηθεί το IQ και μάλιστα μόνο για μερικούς βαθμούς.

Αλλά, αν θέλετε να αυξήσετε τη συνολική νοημοσύνη σας αντί για το IQ, μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο. Αν και η παραπάνω μελέτη, δεν εντόπισε άμεσους αιτιολογικούς δεσμούς, μεταξύ iq και συνολικής νοημοσύνης, μια έρευνα του Imperial College του Λονδίνου σε πάνω από 250.000 άτομα, φανέρωσε ότι όσοι διάβαζαν πολύ σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία στη λεκτική ευφυΐα, ενώ όσοι έπαιζαν επιτραπέζια, είχαν υψηλότερη βαθμολογία για τη μνήμη τους.

Ποιο είναι όμως το πιο αποτελεσματικό ενισχυτικό της νοημοσύνης; Ξεκάθαρα η άσκηση. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Νότιας Ουαλίας πρότεινε ότι η αερόβια άσκηση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του νευροτροφικού παράγοντα που προέρχεται από τον εγκέφαλο, μιας ορμόνης απαραίτητης για νέα εγκεφαλικά κύτταρα και συνδέσεις.

Ομοίως, μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας προτείνει ότι η τακτική αερόβια άσκηση ενισχύει το μέγεθος του ιππόκαμπου, μιας περιοχής του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη λεκτική μνήμη και τη μάθηση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ενώ οι ειδικοί έχουν απορρίψει το αν αξίζει τον κόπο να προσπαθήσετε να αυξήσετε το IQ σας, συμφωνούν στο ότι μπορεί να διαπιστώσετε ότι η αυξημένη άσκηση, το διάβασμα και τα παιχνίδια σκέψης και γνώσεων είναι τελικά πιο ωφέλιμα από έναν αριθμό σε μια κλίμακα.