ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτός ο Βαρτζόπουλος (και «καραμανλικός» τρομάρα του) πόσα «κιλά» χαζός είναι;

Αυτός είναι ο λόγος που ο μήνας Φεβρουάριος έχει 28 ημέρες

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ένα μουσείο στις ΗΠΑ

Αυτός είναι ο λόγος που ο μήνας Φεβρουάριος έχει 28 ημέρες

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι ο Φεβρουάριος είναι ο μόνος μήνας του έτους που έχει 28 ημέρες, ή 29 ημέρες αν πρόκειται για δίσεκτο έτος, αλλά οι λεπτομέρειες συχνά μας διαφεύγουν.

Σύμφωνα με το Παιδικό Μουσείο της Ινδιανάπολης, πριν από τη βασιλεία του, το σεληνιακό ημερολόγιο της Ρώμης είχε διάρκεια μόλις 10 μήνες, ξεκινώντας τον Μάρτιο και τελειώνοντας τον Δεκέμβριο.

«Εκείνη την εποχή, ο Ρωμύλος, ο πρώτος βασιλιάς της Ρώμης, και ο λαός του θεώρησαν ότι ο χρόνος μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου ήταν ασήμαντος, επειδή δεν είχε καμία σχέση με τη συγκομιδή», εξηγεί η ιστοσελίδα του μουσείου.

Όταν ανέλαβε τη βασιλεία ο Numa Pompilius, αποφάσισε να κάνει το ημερολόγιο πιο ακριβές, ευθυγραμμίζοντάς το με τους 12 σεληνιακούς κύκλους του έτους.

«Το νέο έτος των 355 ημερών χρειαζόταν δύο επιπλέον μήνες για να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο. Έτσι πρόσθεσε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο στο τέλος του ημερολογίου».

Τι γίνεται όμως με τον μικρότερο μήνα; Το μουσείο συνεχίζει να λέει ότι οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι οι ζυγοί αριθμοί ήταν “άτυχοι”, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε μήνας είχε μονό αριθμό ημερών, εναλλάσσοντας μεταξύ 29 και 31.

«Αλλά, για να φτάσουν τις 355 ημέρες, ένας μήνας έπρεπε να είναι ζυγός αριθμός, ο Φεβρουάριος επιλέχθηκε να είναι ο άτυχος μήνας με 28 ημέρες».

Πιστεύεται ότι η επιλογή αυτή μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ρωμαίοι τιμούσαν τους νεκρούς και εκτελούσαν τελετές εξαγνισμού τον Φεβρουάριο, η λέξη “februare” σημαίνει “εξαγνίζω” στη διάλεκτο της αρχαίας φυλής των Σαβίνων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.