Πέντε άνθρωποι που αποκλείστηκαν από τα Όσκαρ εκτός από τον Will Smith

Οι 4 μετά από κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση

Πέντε άνθρωποι που αποκλείστηκαν από τα Όσκαρ εκτός από τον Will Smith

Η Ακαδημία των Όσκαρ είναι μια από τις πιο ελίτ κοινότητες που υπάρχουν, όντας δύσκολο να μπεις αφού θα πρέπει να σε προτείνουν δυο άλλα μέλη ή να προταθείς για βραβείο. Αλλά ακόμα και το τελευταίο δεν σου εγγυάται την είσοδο σε αυτή την ελίτ, με τους υποψήφιους για Όσκαρ να επανεξετάζονται από το συμβούλιο.

Μπορεί να ακούγεται πολύ στενός ο κύκλος, αλλά ούτε λίγο ούτε πολύ, αριθμεί πάνω από 10 χιλιάδες μέλη. Αλλά παρόλο που πρόκειται για την αφρόκρεμα, δεν κρατιούνται μερικές φορές και παρεκτρέπονται. Ο Will Smith πρόσφατα αποβλήθηκε για μια δεκαετία από τα Όσκαρ, για το πασίγνωστο επεισόδιο με το χαστούκι στον Chris Rock επί σκηνής. Στο παρελθόν έχει ξανασυμβεί για κάποιον να αποβληθεί αλλά πρέπει να κάνεις κάτι αρκετά χοντρό για να γίνει κάτι τέτοιο…

Adam Kimmel

Ο φωτογράφος Adam Kimmel είχε δουλέψει μαζί με σταρ όπως ο Leonardo DiCaprio, η Scarlett Johansson και η Natalie Portman. Έγινε δεκτός στην Ακαδημία το 2007. Το πρόβλημα είναι πως αυτό έγινε τρία χρόνια αφού μπήκε στη λίστα των δραστών για σeξουαλικά αδικήματα και αφού δήλωσε ένοχος για βιασμό.

Αλλά στην αίτηση δεν αναφερόταν κάτι για παρελθόν του, αν και κανείς δεν το έψαξε. Το 2010 συνελήφθη για απόπειρα βιασμού μιας 15χρονης, ενώ τα χρόνια που ακολούθησαν υπήρξαν και άλλες κατηγορίες. Τελικά η Ακαδημία τον έδιωξε το 2021, ενώ και άλλες οργανώσεις έκαναν το ίδιο.

Harvey Weinstein

Τον Οκτώβριο του 2017 οι New York Times αποκάλυψαν ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία του Hollywood. Οι πρώτες που κατηγόρησαν τον μεγαλοπαραγωγό Harvey Weinstein, ήταν οι ηθοποιοί Ashley Judd και Rose McGowan, με τον Weisteain να απολύεται αμέσως από την εταιρεία του.

Σχεδόν 85 γυναίκες ακολούθησαν καταγγέλλοντας σeξουαλική παρενόχληση. Εννιά ημέρες μετά έγινε ο δεύτερος άνθρωπος που αποβλήθηκε από την Ακαδημία. Η ανακοίνωση έλεγε: «Δεν το κάνουμε όχι απλά για να διαχωρίσουμε τον εαυτό μας από κάποιον που δεν αξίζει τον σεβασμό των συναδέλφων του, αλλά και για να στείλουμε ένα μήνυμα ότι η εποχή της σκόπιμης άγνοιας και της επαίσχυντης συνενοχής σε σeξουαλικά επιθετική συμπεριφορά και παρενόχληση στο χώρο εργασίας έχει τελειώσει».

Bill Cosby

O «πατέρας» για την Αμερική, έγινε σε ένα βράδυ ο άνδρας με τόσες πολλές καταγγελίες σeξουαλικής παρενόχλησης (που ξεπέρασαν τις 60) που έκανε εντύπωση ότι καταδικάστηκε σε 3 με 10 χρόνια φυλάκιση και αποφυλακίστηκε το 2021.

Ήταν αρκετά χρόνια μετά την αποκάλυψη όταν η Ακαδημία ψήφισε για να τον αποβάλλει. Η αποβολή του Cosby από την Ακαδημία ήρθε μετά την υιοθέτηση ενός νέου κώδικα που επέτρεπε την υποβολή καταγγελιών κατά μελών της Ακαδημίας μέσω της Επιτροπής Μελών και Διοίκησης, η οποία στη συνέχεια θα ζητούσε απάντηση πριν αποφασίσει για πειθαρχικά μέτρα. (Υπάρχει επίσης ένα κενό που επιτρέπει στην Ακαδημία να παρακάμψει ολόκληρη τη διαδικασία εάν χρειαστεί.) Η Ακαδημία είπε (εν μέρει): «Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεχίζει να ενθαρρύνει ηθικά πρότυπα που απαιτούν από τα μέλη να υποστηρίζουν τις αξίες της Ακαδημίας για σεβασμό για τον άνθρωπο αξιοπρέπεια».

Carmine Caridi

Ήταν το πρώτο μέλος της Ακαδημίας που εκδιώχθηκε. Όταν πέθανε το 2019, ο Hollywood Reporter είχε κάνει ένα ρεπορτάζ που έλεγε την ιστορία του και είναι η μοναδική που μπορεί να κριθεί υπερβολική σαν απόφαση. Τα μέλη της Ακαδημίας λαμβάνουν screener, ώστε να βλέπουν νωρίτερα μια ταινία και να ψηφίζουν. Ένας συμπρωταγωνιστής του στην ταινία «The Godfather: Part III», του γνώρισε τον Russell Sprague έναν μανιακό σινεφίλ που έμενε στο Σικάγο. Όταν γύρισε, είχε πάρει τόσο θάρρος που ζήτησε μερικά screener από τον Caridi. Εκείνος θα έστελνε ήδη σε φίλους και οικογένεια και είπε μάλλον «γιατί όχι;».

Αλλά τα screener βγήκαν στο ίντερνετ. Ο Caridi έλαβε ένα τηλεφώνημα από την Ακαδημία των Όσκαρ και ένα από το FBI. Συνεργάστηκε για να συλληφθεί ο Sprague με αντάλλαγμα να μην κατηγορηθεί για κάτι, του έκαναν μήνυση διάφορες εταιρείες και αναγκάστηκε να δώσει στη καθεμιά τους από 300 χιλιάδες ευρώ. Αυτά έγιναν το 2004 και μέχρι τον επόμενο χρόνο, ο Sprague είχε πεθάνει από καρδιακή προσβολή.

Ο Caridi είχε «Ποιος στην ευχή να ήξερε ότι θα τα ανέβαζε στο ίντερνετ. Δεν είχα ιδέα, παραπλανήθηκα», και συνέχισε να λέει πως τα βραβεία Σωματείου Ηθοποιών ακόμα του έστελναν screener και ότι εκείνος τα έδινε στον γείτονά του.

Roman Polanski

Αποβλήθηκε ταυτόχρονα με τον Bill Cosby. Αλλά πήρε πολλά χρόνια και όλα έγιναν χάρη στην Marianne Barnard, η οποία τον είχε κατηγορήσει για σeξουαλική επίθεση, με το περιστατικό να συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας φωτογράφισης το 1975. Αλλά δεν ήθελε να κάνει απλά μήνυση αλλά να τον διώξουν και από την ακαδημία.

Ο Polanski έφυγε από τις ΗΠΑ το 1978, όταν παραδέχθηκε ότι είχε σeξουαλική επαφή με ανηλική και παρέμεινε μέλος της Ακαδημίας, ενώ κέρδισε και Όσκαρ για την ταινία «The Pianist». Οι ΗΠΑ δεν σταμάτησαν ποτέ να ζητούν την έκδοση του για την σeξουαλική επίθεση στην τότε 13χρονη Samantha Geimer, η οποία παρεμπιπτόντως πιστεύει ότι έχει πληρώσει η=για το έγκλημά του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Polanski εκδιώχθηκε από την Ακαδημία το 2018, λίγο μετά την απομάκρυνση του Weinstein. Σύμφωνα με τους Los Angeles Times, οι δικηγόροι του Polanski ισχυρίστηκαν ότι ήταν παράνομη η ψηφοφορία δεδομένου του γεγονότος ότι δεν ήταν σε θέση να παρουσιάσει την υπόθεσή του. Αλλά η απόφαση ίσχυσε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.