ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Whamageddon: Ποιο είναι το challenge που καλεί τους ανθρώπους να αποφεύγουν το «Last Christmas»

Το challenge έχει γίνει viral χάρη στο TikTok

Whamageddon: Ποιο είναι το challenge που καλεί τους ανθρώπους να αποφεύγουν το «Last Christmas»

Το «Last Christmas» των Wham εξακολουθεί να βρίσκεται στη λίστα των προτιμήσεων με τα τραγούδια που μας κρατούν συντροφιά, κάνοντας δυσκολότερο το challenge «Whamageddon».

Πρόκειται για το παιχνίδι, που παίζεται σε όλον τον κόσμο. Οι συμμετέχοντες το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να αποφύγουν να ακούσουν το τραγούδι από την 1η μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου. Αν τα καταφέρουν, κερδίζουν.

Φέτος το challenge έχει γίνει viral χάρη στο TikTok. Χιλιάδες βίντεο με το #Whamageddon έχουν αναρτηθεί από τους χρήστες της πλατφόρμας, όπου μοιράζονται κλιπ όταν «πεθαίνουν» (ακούνε δηλαδή το τραγούδι και χάνουν) και άλλους που χαίρονται επειδή για άλλη μια μέρα τα κατάφεραν και η μελωδία δεν άγγιξε τα αυτιά τους.

Τα βίντεο μετρούν εκατομμύρια προβολές, που ολοένα και αυξάνονται, αφού κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στο παιχνίδι.

Μάλιστα, οι δημιουργοί του, μια ομάδα φίλων από τη Δανία, έφτασαν στο σημείο να φτιάξουν έναν επίσημο ιστότοπο για να κάνουν γνωστούς σε όλους τούς κανόνες του «Whamageddon».

Σύμφωνα με αυτούς, οι διασκευές δεν μετράνε. Αν δηλαδή ακούσει κάποιος την εκτέλεση της Taylor Swift, της Ariana Grande και της Megan Trainor, τότε παραμένει στο παιχνίδι. Δεν ισχύει όμως το ίδιο αν ακουστεί το original «Last Christmas».

@thespookystuff

I got whammed. greetings from Whamhalla. #whammagedeon #whamhalla #lastchristmas #wham #igotwhamed #whamhalla

♬ Last Christmas – Cascada

@abruisedreed

Happy Whamageddon 😎 🎧 Make Your Own Vibe 🎧 #makeyourownvibe #banger #music #vibes #vibewithme #lastchristmas #wham #whamageddon #whamhalla #christmas #christmasbanger #christmasmusic #christmassong #comedy #fyp #xybca Christmas. Christmas songs. Christmas music

♬ original sound – R. W. Reed

Ποια είναι η παρέα που δημιούργησε το «Whamageddon»;

Ο Thomas Mertz, ο Rasmus Leth Bjerre, ο Oliver Nøglebæk και ο Søren Gelineck 18 χρόνια πριν σκέφτηκαν να ξεκινήσουν το παιχνίδι ονόματι «Whamageddon», το οποίο είναι ιδιαίτερα δύσκολο, αφού το «Last Christmas» είναι τόσο δημοφιλές.

Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, η επιτυχία των Wham βρισκόταν στο Νο. 4 του Billboard Hot 100 και στο Ηνωμένο Βασίλειο, απ’ όπου κατάγεται το ποπ ντουέτο, βρισκόταν στο Νο. 1 του singles chart, ενώ την περασμένη εβδομάδα παίχτηκε 13,3 εκατομμύρια φορές.

«Συνειδητοποιήσαμε ότι αυτό το τραγούδι παίζεται συνεχώς, ξανά και ξανά και αποφασίσαμε να το κάνουμε ένα παιχνίδι και να διασκεδάσουμε λίγο», αφηγείται στο CBS News o Thomas Mertz.

Το 2016, ο ίδιος δημιούργησε μια σελίδα στο Facebook για να δει αν και άλλοι θα ενδιαφέρονταν για το «Whamageddon» και όπως είπε «απογειώθηκε».

Τρεις φορές έχει καταφέρει ο Mertz να φτάσει μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου χωρίς να ακούσει το «Last Christmas», ενώ το ρεκόρ, που έχει ισχυριστεί ποτέ κάποιος ότι πετύχει, είναι πέντε φορές.

Πάντως, ο εκ των εμπνευστών του challenge, παραδέχεται ότι δεν ήταν η μοναδική παρέα που είχαν την ιδέα για το παιχνίδι.

«Για χρόνια λαμβάναμε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από μια ομάδα Αμερικανών, νομίζω από το Μπέρκλεϊ, οι οποίοι έπαιζαν το «The Little Drummer Boy» και εκνευρίζονταν μαζί μας, αφού θεωρούσαν ότι γνωρίζαμε για αυτούς και τους αντιγράφαμε».

Ο Mertz δήλωσε επίσης ότι «η ιδέα από μόνη της -να αποφεύγεις να ακούς ένα τραγούδι- δεν είναι ιδιαίτερα πρωτότυπη».

Γιατί, λοιπόν, το παιχνίδι ιντριγκάρει τόσους πολλούς;

«Δεν είναι εύκολο, αλλά αυτή είναι η πλάκα του. Πρέπει να είναι λίγο περίπλοκο και λίγο επικίνδυνο», ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «Αυτό στο οποίο καταλήγουμε είναι ότι οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν μία εμπειρία για να τη μοιραστούν. Αυτό βλέπουμε στη σελίδα μας στο Facebook. Μόλις χάσουν, μοιράζονται την ιστορία για το πού βρίσκονταν, τι έκαναν, πώς συνέβη και άκουσαν το τραγούδι. Και νομίζω ότι αυτό είναι πραγματικά υπέροχο πράγμα».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «απολύτως τρελό» το γεγονός ότι το challenge έχει γίνει viral στα social media. «Ελπίζω απλώς οι άνθρωποι να διασκεδάζουν», τόνισε.

Η μεγάλη επιτυχία του «Whamageddon» πάντως βγήκε σε καλό στην παρέα, αφού πούλησε τα δικαιώματα του παιχνιδιού, ενώ ενέπνευσε ακόμη και μία αλυσίδα παμπ στο Ηνωμένο Βασίλειο να αφαιρέσει το τραγούδι από την λίστα των κομματιών που έπαιζε τις γιορτές, ώστε να μην είναι η αιτία να χάσουν το challenge οι πελάτες της.

Όταν έχασαν 7.000 άτομα

Στις 2 Δεκεμβρίου του 2023, ένας DJ έπαιξε το «Last Christmas» σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα στην Αγγλία και άθελά του βγήκαν εκτός παιχνιδιού 7.000 συμμετέχοντες, μόλις την δεύτερη ημέρα του challenge.

«Δεν ήξερα ποτέ ότι οι άνθρωποι το έπαιρναν τόσο σοβαρά. To έπαιξα σκεπτόμενος ότι θα ήταν αρκετά αστείο να το ακούσουν τόσα άτομα χωρίς να μπορούν να το αποφύγουν», δήλωσε ο DJ Matty στο BBC News.

Ο ίδιος είπε επίσης ότι δέχτηκε προσβολές στο Χ μετά τη γκάφα του και ζήτησε δημοσίως συγγνώμη «που κατέστρεψε τα Χριστούγεννα κάποιων».

Το ίδιο συνέβη και σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα στο Emirates. «Ήταν σχεδόν 60.000 άνθρωποι που άκουσαν το τραγούδι», κατέληξε ο Mertz.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.