ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Απόκριες: Τι πρέπει να προσέχουμε στην επιλογή και την χρήση ειδών καρναβαλιού

Η ανακοίνωση του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ)

Απόκριες: Τι πρέπει να προσέχουμε στην επιλογή και την χρήση ειδών καρναβαλιού

Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) τονίζει ότι πρέπει να γίνεται με προσοχή η επιλογή αλλά και η χρήση των ειδών καρναβαλιού, όπως αποκριάτικες στολές και άλλα προϊόντα, ιδίως αυτά που φοριούνται από παιδιά.

Αποκριάτικες στολές, σπρέι και άλλα αποκριάτικα είδη πρέπει να επιλεγούν σωστά γιατί ελλοχεύουν αρκετοί κίνδυνοι κατά τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθούν. Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών εφιστά την προσοχή σε όλους, ώστε να αποφευχθούν τυχόν αρνητικές εκπλήξεις.

Aποκριάτικες στολές

Όπως επισημαίνει, οι αποκριάτικες στολές είναι πιο εύφλεκτες από τα συνηθισμένα ρούχα. Για το λόγο αυτό, στους χώρους που γίνονται αποκριάτικα πάρτι δεν πρέπει να υπάρχουν εστίες φωτιάς (τζάκια, κεριά, τσιγάρα αναμμένα) και επίσης πρέπει να υπάρχουν πυροσβεστικά μέσα.

Είναι, βέβαια, καλύτερα να προτιμήσουμε στολές από βαμβακερό ύφασμα. Αν η εύρεση στολής από βαμβακερό ύφασμα δεν είναι δυνατή, κάτω από τη συνθετική στολή, βάζουμε βαμβακερά ρούχα, ώστε να μην έρχεται σε επαφή το συνθετικό ύφασμα με το δέρμα του παιδιού. Έτσι, αποφεύγουμε τυχόν ερεθισμούς του δέρματος ή/και αλλεργίες.

Το μέγεθος της στολής πρέπει να είναι το κατάλληλο για το παιδί μας: ούτε πολύ μεγάλο και φαρδύ, ώστε το παιδί να κινείται άνετα, ούτε πολύ εφαρμοστό, ώστε το παιδί να αισθάνεται δυσφορία.

Αν θέλουμε να βάψουμε το πρόσωπο του παιδιού, χρησιμοποιούμε ειδικές μπογιές μη τοξικές. Δεν αφήνουμε το παιδί να φοράει μάσκα αποκριάτικη (συνήθως πλαστική), γιατί είναι πιθανό να εμποδίζει την αναπνοή.

Για τις αποκριάτικες στολές των παιδιών μας, πρέπει να τηρούμε όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας που ισχύουν για τα παιδικά ρούχα:

Ενδύματα για παιδιά μέχρι 7 ετών (ύψος 1.34μ), δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια και κορδόνια περίσφιξης στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού.

Ενδύματα για παιδιά μεταξύ 7 και 14 ετών, δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού μακρύτερα των 7,5cm ή κορδόνια περίσφιξης, με ελεύθερες άκρες. Τα κορδόνια (λειτουργικά ή διακοσμητικά), στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού, δεν πρέπει να είναι ελαστικά, εκτός από τις τιράντες ώμων και τα κορδόνια, που δένουν, στο πίσω μέρος του λαιμού.

Τα παιδικά ενδύματα δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια και κορδόνια περίσφιξης, με ελεύθερες άκρες μακρύτερα των 14cm στην περιοχή του θώρακα και της μέσης. Κορδόνια ή κορδόνια περίσφιξης σε παιδικά ενδύματα δεν πρέπει να κρέμονται, κάτω από το μανίκι ή το στρίφωμα του ενδύματος.

Τα χειροποίητα παιδικά ενδύματα θα πρέπει, επίσης, να συμμορφώνονται με τις παραπάνω συστάσεις.

Αποκριάτικα σπρέι

Τα αποκριάτικα σπρέι θα πρέπει να φέρουν, υποχρεωτικά στην ελληνική γλώσσα, μεταξύ άλλων και τις ενδείξεις:

-δοχείο υπό πίεση

-το δοχείο να προφυλάσσεται από τις ακτίνες του ήλιου

-να μην εκτίθεται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 50οC

-να μην τρυπηθεί ή καεί ακόμα και μετά τη χρήση

Οι καταναλωτές θα πρέπει:

Να επιλέγουμε προϊόντα που φέρουν ενδείξεις και τις τυχόν οδηγίες ασφαλούς χρήσης και προφύλαξης, στην ελληνική γλώσσα καθώς και τα στοιχεία του υπευθύνου διάθεσης, στην αγορά.

Να διαβάζουμε προσεκτικά και να ακολουθούμε τις οδηγίες χρήσης και προφύλαξης πριν από τη χρήση των σπρέι.

Να μην ψεκάζουμε απευθείας στο πρόσωπο και στα μάτια, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές βλάβες, στην υγεία μας.

Επειδή τα συγκεκριμένα προϊόντα ενδέχεται να περιέχουν εύφλεκτες ουσίες, να αποφεύγουμε να ψεκάζουμε στην κατεύθυνση της φλόγας ή σε πυρακτωμένο σώμα.

Να μην καπνίζουμε, συγχρόνως, με τη χρήση του προϊόντος.

Να τα διατηρούμε μακριά από παιδιά μικρής ηλικίας.

Να τα χρησιμοποιούμε, κατά προτίμηση, σε ανοικτούς και καλά αεριζόμενους χώρους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αποκριάτικα σπρέι, που φέρουν την ένδειξη «Μόνο για επαγγελματική χρήση», δεν πρέπει να αγοράζονται από το ευρύ καταναλωτικό κοινό και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για ψυχαγωγικούς ή διακοσμητικούς σκοπούς, από μη επαγγελματίες και κυρίως από παιδιά επειδή παρουσιάζουν μεγάλη επικινδυνότητα (όπως π.χ. ευφλεκτότητα) και πρέπει να τυγχάνουν ανάλογης χρήσης, από επαγγελματίες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.