ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

«Είναι πολλά τα λεφτά Άρη»: Αυτοί είναι οι 13 πιο ακριβοπληρωμένοι… νεκροί celebrities για το 2022

Στην κορυφή ο J.R.R. Tolkien: ο συγγραφέας του "Αρχοντα των Δαχυλιδιών" και του "Χομπιτ"

«Είναι πολλά τα λεφτά Άρη»: Αυτοί είναι οι 13 πιο ακριβοπληρωμένοι… νεκροί celebrities για το 2022

Στη φετινή λίστα του Forbes με τους πιο ακριβοπληρωμένους νεκρούς celebrities, μπήκαν 13 εκλιπόντες καλλιτέχνες, αθλητές και προσωπικότητες του θεάματος, οι οποίοι κέρδισαν το ποσό-ρεκόρ των 1,6 δισ. δολαρίων, καταγράφοντας αύξηση 72% σε σύγκριση με πέρυσι.

Είναι μακράν το καλύτερο 12μηνο από τότε που το Forbes άρχισε να παρακολουθεί τα κέρδη των εκλιπόντων το 2001. Για πρώτη φορά, μάλιστα, οι πέντε πρώτοι της λίστας αποκόμισαν κέρδη άνω των 100 εκατ. έκαστος.

Στην κορυφή ο J.R.R. Tolkien: ο συγγραφέας του “Αρχοντα των Δαχυλιδιών” και του “Χομπιτ”, ο οποίος πέθανε από πνευμονία το 1973, κέρδισε 500 εκατομμύρια δολάρια από την πώληση της Middle-Earth Enterprises, η οποία διαχειρίζεται τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για κινηματογραφικές ταινίες, βιντεοπαιχνίδια και άλλα είδη στη σουηδική εταιρεία παιχνιδιών Embracer τον Αύγουστο.

Από κοντά ο θρύλος του μπάσκετ Kobe Bryant με 400 εκατ. δολάρια από την πώληση του μεριδίου του στην εταιρεία αθλητικών ποτών BodyArmor στην Coca-Cola. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της εταιρείας αναψυκτικών.

Ο Elvis Presley, 45 χρόνια μετά τον θάνατό του, είχε έσοδα 110 εκατ. δολαρίων. Η μερίδα του λέοντος προήλθε από τα εισιτήρια και τις πωλήσεις εμπορευμάτων στην Graceland, το σπίτι του Presley στο Μέμφις – μόλις 5 εκατομμύρια δολάρια από αυτά προήλθαν από τα δικαιώματα του Elvis, της βιογραφικής ταινίας που σκηνοθέτησε ο Baz Luhrmann.

Συνολικά, η μουσική… από το παρελθόν θεωρείται από τους επενδυτές ως μια αξιόπιστη ροή εισοδήματος. Σχεδόν 700 εκατ. δολάρια από τα 1,6 δισ. δολάρια των συνολικών εσόδων προήλθαν από τις περιουσίες των εννέα μουσικών που περιλαμβάνονται στη λίστα, μεταξύ των οποίων ο David Bowie (250 εκατ. δολάρια), ο Michael Jackson (75 εκατ. δολάρια) και ο συνθέτης του “Hallelujah” Leonard Cohen (55 εκατ. δολάρια).

Ορισμένα από αυτά τα κέρδη προήλθαν από εφάπαξ πωλήσεις. Η περιουσία του ντράμερ των Toto, Jeff Porcaro, για παράδειγμα, απέφερε 25 εκατ. δολάρια τον Νοέμβριο του 2021 από δικαιώματα εκδόσεων και ηχογραφήσεων του. Οι Beatles -John Lennon και George Harrison- παραμένουν στη λίστα λόγω των ετήσιων σταθερών ροών από δικαιώματα.

Οι πιο ακριβοπληρωμένοι νεκροί celebrities

1. J.R.R. Tolkien – 500 εκατ. δολάρια

Ημερομηνία θανάτου: 2 Σεπτεμβρίου 1973 (81 ετών)

Αιτία θανάτου: Πνευμονία

Όταν η σουηδική εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών Embracer ανακοίνωσε την εξαγορά της Middle Earth Enterprises τον Αύγουστο, δεν αποκάλυψε το τίμημα της συμφωνίας, αλλά γνωστοποίησε ότι είχε καταβάλει 788 εκατομμύρια δολάρια για έξι εξαγορές, μεταξύ των οποίων και η περίπτωση του Tolkien. Αλλά ένα… χόμπιτ είπε στο Forbes ότι η Embracer έδωσε τουλάχιστον 500 εκατ. δολάρια για την Middle Earth Enterprises, ένα νούμερο που η Embracer δεν διέψευσε.

2. Kobe Bryant – 400 εκατ. δολάρια

Ημερομηνία θανάτου: 26 Ιανουαρίου 2020 (41 ετών)

Αιτία θανάτου: Συντριβή ελικοπτέρου

Ο αείμνηστος θρύλος των L.A. Lakers είχε μερίδιο 7% στο ενεργειακό ποτό BodyArmor και ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας πριν από τον θάνατό του το 2020. Τον Νοέμβριο του 2021, η Coca-Cola συμφώνησε να εξαγοράσει το 70% της BodyArmor έναντι 5,6 δισ. δολαρίων σε μια αποτίμηση ύψους 8 δισ. δολαρίων. Η περιουσία του Bryant είχε έσοδα 400 εκατ. δολάρια από την πώληση.

3. David Bowie – 250 εκατ. δολάρια

Ημερομηνία θανάτου: 10 Ιανουαρίου 2016 (69 ετών)

Αιτία θανάτου: Καρκίνος

“Υπάρχει ζωή στον Άρη;” ρώτησε ο Thin White Duke ως γνωστόν στο Hunky Dory του 1971. Ακόμα δεν ξέρουμε, αλλά η πώληση του εκδοτικού καταλόγου και των masters του David Bowie στη Warner Chappell τον Ιανουάριο απέφερε αρκετά έσοδα για να ζηλέψει ο Major Tom, ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων.

4. Elvis Presley – 110 εκατ. δολάρια

Ημερομηνία θανάτου: 16 Αυγούστου 1977 (42 ετών)

Αιτία θανάτου: Καρδιακή προσβολή

Ο βασιλιάς του ροκ εν ρολ… επωφελήθηκε από τους εγκλωβισμένους τουρίστες -λόγω covid- που ήθελαν να κάνουν διακοπές στην Graceland. Τουλάχιστον 80 εκατ. δολάρια από τα κέρδη του Presley προήλθαν από εισιτήρια περιοδειών, παραστάσεις και άλλα εμπορικά αντικείμενα, σύμφωνα με πηγές με γνώση της περιουσίας. Η ταινία για τον Presley αναμένεται να αυξήσει τα έσοδα τους επόμενους 18 μήνες.

5. James Brown – 100 εκατ. δολάρια

Ημερομηνία θανάτου: 25 Δεκεμβρίου 2006 (73 ετών)

Αιτία θανάτου: Καρδιακή ανεπάρκεια

“Ο πιο σκληρά εργαζόμενος άνθρωπος στη σόου μπιζ”, συνεχίζει να εργάζεται, αν και νεκρός. Η Primary Wave, μια ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής μουσικής με έδρα τη Νέα Υόρκη, πήρε τα μουσικά δικαιώματα, την ακίνητη περιουσία, το όνομα και το μορφή του “Νονού της soul”. Σύμφωνα με πληροφορίες, η περιουσία του Brown θα χρησιμοποιήσει μέρος των εσόδων για να χρηματοδοτήσει ακαδημαϊκές υποτροφίες για άπορα παιδιά.

6. Michael Jackson – 75 εκατ. δολάρια

Ημερομηνία θανάτου: 25 Ιουνίου 2009 (50 ετών)

Αιτία θανάτου: Υπερβολική δόση προφορόλης/ανθρωποκτονία

Με την άρση των περιορισμών για τον κορωνοϊό, το σόου του Cirque de Soleil με θέμα τον Jackson στο Λας Βέγκας είναι και πάλι σε δράση και μαζεύει χρήματα μαζί με τον κατάλογο Mijac Music του βασιλιά της ποπ. Η νέα παράσταση στο Μπροντγουέι “MJ The Musical”, μια jukebox αναπαράσταση της ιστορίας του Jackson. αναμένεται να έχει έσοδα 80 εκατ. δολαρίων έως τον Νοέμβριο.

7. Leonard Cohen – 55 εκατ. δολάρια

Ημερομηνία θανάτου: 7 Νοεμβρίου 2016 (82 ετών)

Αιτία θανάτου: Πτώση

Οι εκδόσεις και τα masters του τραγουδιστή του “Hallelujah” αποκτήθηκαν από την Hipgnosis, μια εισηγμένη εταιρεία διαχείρισης μουσικής και πνευματικής ιδιοκτησίας με επικεφαλής τον Merck Mercuriadis, ο οποίος έχει διαχειριστεί ονόματα από την Beyoncé και τον Elton John μέχρι τους Guns N’ Roses και τον Morrissey.

8 Dr. Seuss – 32 εκατ. δολάρια

Ημερομηνία θανάτου: 24 Σεπτεμβρίου 1991 (87 ετών)

Αιτία θανάτου: Καρκίνος

Οι μικροσκοπικοί Whos, μαζί με διαχρονικούς χαρακτήρες όπως η Γάτα με το Καπέλο, ο Γκριντς και ο Λόραξ απέφεραν στην περιουσία του συγγραφέα τους πάνω από 16 εκατ. δολάρια από πωλήσεις βιβλίων τον τελευταίο χρόνο.

9. Jeff Porcaro – 25 εκατ. δολάρια

Ημερομηνία θανάτου: 5 Αυγούστου 1992 (38 ετών)

Αιτία θανάτου: Καρδιακή προσβολή

Ο ντράμερ του ροκ συγκροτήματος Toto της δεκαετίας του ’80 δεν είναι σήμερα τόσο διάσημος όσο οι υπόλοιποι της λίστα, αλλά εν ζωή ήταν ένας θρύλος της μουσικής βιομηχανίας. Όχι μόνο συνυπέγραψε το πλατινένιο τραγούδι “Africa”, αλλά ο Porcaro ήταν ο ντράμερ στο άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών: το Thriller του Michael Jackson. Ο Porcaro συνεργάστηκε επίσης με τους Steely Dan, Eric Clapton, Paul McCartney και Bruce Springsteen.

10. Charles Schulz – 24 εκατ. δολάρια

Ημερομηνία θανάτου: 12 Φεβρουαρίου 2000 (77 ετών)

Αιτία θανάτου: Καρκίνος

Ο Σνούπι και η υπόλοιπη “συμμορία” των Peanuts είναι τόσο αξιόπιστοι στο να παράγουν εισόδημα όσο και στο να βασανίζουν τον καημένο τον Τσάρλι Μπράουν. Για πρώτη φορά από το 1965, τα κλασικά εορταστικά αφιερώματα “It’s The Great Pumpkin, Charlie Brown”, “A Charlie Brown Thanksgiving” και “A Charlie Brown Christmas” δεν θα προβάλλονται σε ελεύθερη τηλεοπτική μετάδοση, αφού η Apple TV πήρε τα δικαιώματα για την επί πληρωμή υπηρεσία streaming.

11. Juan Gabriel – 23 εκατ. δολάρια

Ημερομηνία θανάτου: 28 Αυγούστου 2016 (66 ετών)

Αιτία θανάτου: Καρδιακή προσβολή

Ένας από τους πιο παραγωγικούς Μεξικανούς συνθέτες και τραγουδιστές στην ιστορία, ο Juan Gabriel έγραψε περίπου 1.800 τραγούδια, πούλησε περίπου 60 εκατομμύρια δίσκους και κέρδισε 2 Latin Grammy. Τον Απρίλιο, οι κληρονόμοι του Gabriel συμφώνησαν με την Universal Music Group για την εκχώρηση των κομματιών του Gabriel μετά το 2008 στη θυγατρική, Virgin Music US Latin, ενώ η Universal θα επιβλέπει ολόκληρο τον κατάλογο.

12. John Lennon – 16 εκατ. δολάρια

Ημερομηνία θανάτου: 8 Δεκεμβρίου 1980 (40 ετών)

Αιτία θανάτου: Ανθρωποκτονία

Το 2022 ο τραγουδιστής του “Imagine” “έλαβε” τα ετήσια δικαιώματα από την καριέρα του με τους Beatles και τη σόλο δουλειά του. Επιπλέον, 3,5 εκατ. δολάρια προστέθηκαν από τα δικαιώματα των “Σκαθαριών” που εξασφάλισε η Disney για το “Get Back”, ένα ντοκιμαντέρ του Peter Jackson που αναπαριστά τις περιβόητες τελευταίες ηχογραφήσεις του βρετανικού συγκροτήματος.

13. George Harrison – 12 εκατ. δολάρια

Ημερομηνία θανάτου: 29 Νοεμβρίου 2001 (58 ετών)

Αιτία θανάτου: Καρκίνος

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο “σιωπηλός Beatle” επωφελήθηκε επίσης από το ντοκιμαντέρ “Get Back”, προσθέτοντας 2,5 εκατ. δολάρια στις εισπράξεις από τα ετήσια δικαιώματα για τη μουσική του από τη σόλο καριέρα του και τους Beatles. Η περιουσία του Harrison, μαζί με του Lennon, προσθέτουν έκαστη 2,6 εκατ. δολάρια από το σόου των Beatles Cirque de Soleil.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.