Έχεις αναρωτηθεί ποτέ; – Αυτοί είναι οκτώ άγραφοι κανόνες της φυλακής όπως τις μοιράστηκε ένας κρατούμενος

Κατά καιρούς έχουμε δει ένα σωρό άγραφους κανόνες και καταστάσεις μέσα από ταινίες που διαδραματίζονται σε φυλακές

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ; – Αυτοί είναι οκτώ άγραφοι κανόνες της φυλακής όπως τις μοιράστηκε ένας κρατούμενος

Κατά καιρούς έχουμε δει μέσα από ταινίες ένα σωρό άγραφους κανόνες και καταστάσεις που διαδραματίζονται σε φυλακές.

Παρότι οι περισσότερες ταινίες βασίζονται στις αλήθειες αυτές, πόσες πράγματι ισχύουν ανάμεσα στους κρατούμενους; Και όταν μιλάμε για κρατούμενους λέμε για τους αυθεντικούς αλλά και τους κινηματογραφικούς.

Κανείς δεν θέλει τα «καρφιά»

Όσοι καρφώνουν στη φυλακή καταλήγουν να μετράνε ράμματα. Από ένα σημείο και μετά είσαι στιγματισμένος και κανείς δεν σε πλησιάζει γιατί ακριβώς δεν θέλει να σου εμπιστευτεί το οτιδήποτε. Και η φυλακή δεν βγαίνει με μοναξιά.

Κοίταζε τη δουλειά σου

Από τους βασικούς άγραφους κανόνες. Κάνεις αυτά που κάνεις χωρίς να φαίνεσαι περίεργος και χωρίς να χώνεις την μύτη σου σε δουλειές άλλων. Στη φυλακή υπάρχει το περίφημο ear hustling όπου αν οι κρατούμενοι πιστεύουν ότι κρυφακούς σκόπιμα, τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν άσχημα για σένα. Παράλληλα, δεν ανακατεύεσαι στις κουβέντες άλλων παρά μόνο αν σου ζητηθεί η γνώμη.

Δεν αλλάζεις τα κανάλια και τα βάρη του γυμναστηρίου

Όταν τα κανάλια είναι φιξ σε μία εκπομπή δεν τα αλλάζεις χωρίς λόγο γιατί απλούστατα δεν σου ανήκει. Για να το κάνεις, καλύτερα να μην βλέπει κανένας τίποτα έτσι ώστε να μην κινδυνέψεις να ξεκινήσεις καβγά από το πουθενά.

Στο γυμναστήριο, υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες που κάνουν συγκεκριμένοι κρατούμενοι με επιρροή. Οπότε παρακολουθείς. Βλέπεις πότε μένει κενός ο πάγκος ή άλλο μηχάνημα και διαλέγεις να κάνεις εκείνη την ώρα. Αλλιώς…κάθεσαι στα αβγά σου.

Πλήρωνε τα χρέη σου

Η υπόσχεση στη φυλακή δεν είναι κάτι απλό. Είναι νόμος. Άπαξ και χρωστάς πρέπει να πληρώσεις. Αν μπλέξεις με χρωστούμενα από τζόγο, θα πρέπει να έχεις στο νου ότι πρέπει να εξοφλήσεις το χρέος σου – με οποιοδήποτε τρόπο. Διαφορετικά τα πράγματα μπορούν να κυλήσουν άσχημα.

Περίμενε τη σειρά σου

Για τηλέφωνο; Για γιατρό; Για να αγοράσεις πράγματα από το κυλικείο; Απλά περίμενε τη σειρά σου.

Χτύπα πριν μπεις

Το κελί είναι σπίτι για κάθε κρατούμενο και οι ένοικοί του δεν αντιδρούν καλά όταν δεν το σέβεσαι. Χτύπα πριν μπεις.

Σεβάσου την υγιεινή σου αλλά και των άλλων

Οι κρατούμενοι που δεν πλένονται δεν περνάνε ποτέ καλά. Τόσο απλά.

Μην αγγίζεις πράγματα που δεν είναι δικά σου

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δες το από αυτή την άποψη. Είτε θα πρέπει να λογοδοτήσεις για αυτά στη διεύθυνση της φυλακής, είτε σε αυτούς που τους ανήκουν. Οπότε δεν αγγίζεις ότι δεν είναι δικό σου. Όπως θα έπρεπε να κάνεις άλλωστε ούτως ή άλλως, είτε είσαι φυλακή είτε όχι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.