ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί οι εργαζόμενοι σε εστιατόρια fast food συνήθως φορούν καπέλα;

Ο λόγος είναι πρακτικός

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί οι εργαζόμενοι σε εστιατόρια fast food συνήθως φορούν καπέλα;

Οι στολές των εργαζόμενων σε αλυσίδες fast food είναι διαφορετικές ανάλογα με την εταιρεία. Ωστόσο, πάντα έχει ένα αξεσουάρ το οποίο είναι μοναδικό για τη συγκεκριμένη βιομηχανία. Σε οποιαδήποτε μεγάλη αλυσίδα, ο άνθρωπος που σου σερβίρει τα burgers ή τις πατάτες, συνήθως φοράει ένα καπέλο.

Και δεν πρόκειται μόνο για στυλ, αλλά και για κάτι παραπάνω. Οι αλυσίδες fast food πρέπει να χρησιμοποιούν κάτι που συγκρατεί τα μαλλιά των εργαζομένων, ώστε να συμμορφώνονται με τους υγειονομικούς κανονισμούς.

Τα καπέλα λοιπόν συγκρατούν τις τρίχες από το να πέσουν μέσα στο φαγητό, κάτι που θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο για την υγεία των πελατών αλλά και να κοστίσει αρκετά παραπάνω χρήματα στην εταιρεία.

Στην πολιτεία της Καλιφόρνια για παράδειγμα υπάρχει συγκεκριμένος νόμος για τα καπέλα στα εστιατόρια. Ο κώδικας υγείας και ασφάλειας λοιπόν αναφέρει πως «Όλοι οι εργαζόμενοι σε καταστήματα που ετοιμάζουν και σερβίρουν φαγητό πρέπει να φορούν κάτι που να συγκρατά τα μαλλιά τους, όπως καπέλα, καλύμματα, ή διχτάκια, τα οποία θα πρέπει να έχουν σχεδιαστεί και φοριούνται με σκοπό να συγκρατούν αποτελεσματικά τα μαλλιά από το να έρχονται σ επαφή με μη προσυσκευασμένο φαγητό, με καθαρό εξοπλισμό, με σκεύη και μη συσκευασμένα είδη μιας χρήσης».

Μπορεί να έχετε προσέξει ότι αυτό δεν συμβαίνει με κάθε εργαζόμενο. Σε μέρη όπου υπάρχουν θέσεις καθήμενων, οι μπάρμαν, οι υπεύθυνοι υποδοχής και αναμονής, μπορούν να εξαιρεθούν αν κόψουν πολύ κοντά τα μαλλιά τους ή αν τα πιάσουν προς τα πίσω, λόγω του ότι «παρουσιάζουν ελάχιστο κίνδυνο μόλυνσης των μη προσυσκευασμένων τροφίμων». Σε χώρους γρήγορου φαγητού, όπου όλο το προσωπικό είναι πιο πιθανό να μπαίνει και να βγαίνει από την κουζίνα όλη την ημέρα, απαιτείται η συγκράτηση των μαλλιών για τους ταμίες και τους διευθυντές καθώς και για τους μάγειρες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτοί οι κανονισμοί δεν εξηγούν ακριβώς γιατί οι περισσότεροι εργαζόμενοι στα fast food φορούν καπέλα αντί π.χ. για διχτάκια. Εδώ παίζει κάποιον ρόλο και η αισθητική. Οι εταιρείες θεωρούν πως τα καπέλα μπορούν ευκολότερα να δείξουν το στιλ και τον επαγγελματισμό που θέλουν να προάγουν με τις στολές τους. Και μπορούν κάλλιστα να γίνουν μέρος του brand. Αλλά ο πραγματικός λόγος, είναι ένα κοινό μυστικό και αφορά τους κανόνες υγιεινής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.