ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Τώρα ξεκινά το αληθινό ματσάκι στις ΗΠΑ...

Καλιτσούνια…23 καρατίων από τα Μάταλα στο Άμπου Ντάμπι (φώτο – βίντεο)

Μα μεγάλη επιχειρηματική συμφωνία ανάμεσα σε Κρητικό φούρναρη και στην βασιλική οικογένεια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Καλιτσούνια…23 καρατίων από τα Μάταλα στο Άμπου Ντάμπι (φώτο – βίντεο)

Μία μεγάλη επιχειρηματική συμφωνία ανάμεσα στον Κρητικό φούρναρη και επιχειρηματία κ. Μιχάλη Ζουριδάκη και στην βασιλική οικογένεια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έμελλε να κλειστεί μετά από ένα ταξίδι του Μ.Ζουριδάκη στο Άμπου Ντάμπι.

Κατά τη διάρκεια παραμονής του κ. Ζουριδάκη στο Άμπου Ντάμπι, τον περασμένο Μάρτιο, Έλληνες φίλοι του τον έφεραν σε επαφή με την βασιλική οικογένεια των Εμιράτων. Εκείνοι του ζήτησαν αν μπορεί να παρασκευάσει κρητικά παραδοσιακά προϊόντα με βάση βρώσιμα φύλλα χρυσού.

Επί οκτώ μήνες λοιπόν ο ίδιος «πάλευε» με τη συνταγή, έκανε δοκιμές και έβγαλες δύο με τρεις διαφορετικές παραλλαγές ώσπου κατέληξε στα εξής υλικά:

-φύλλο βρώσιμου ΧΡΥΣΟΥ 23 ΚΑΡΑΤΙΩΝ,
-φρέσκο γάλα ΓΑΪΔΟΥΡΑΣ,
-ζάχαρη καρύδας
-αλεύρι Ζέας ολικής άλεσης

Αλλά το μυστικό της συνταγής με το ιδιαίτερα γευστικό αποτέλεσμα δε θα μπορούσε να είναι άλλο από την κρητική παραδοσιακή μυζήθρα την οποία ο ίδιος προμηθεύεται από τοπικούς παραγωγούς της Μεσσαράς.

Έτσι, ήδη έχει αναχωρήσει από την Κρήτη με κατεύθυνση τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα η πρώτη παλέτα με τα 2.000 ολόχρυσα καλιτσούνια 23 καρατίων η οποία ζυγίζει περίπου 1 τόνο!

Αλλά το μυστικό της συνταγής με το ιδιαίτερα γευστικό αποτέλεσμα δε θα μπορούσε να είναι άλλο από την κρητική παραδοσιακή μυζήθρα την οποία ο ίδιος προμηθεύεται από τοπικούς παραγωγούς της Μεσσαράς.

Έτσι, ήδη έχει αναχωρήσει από την Κρήτη με κατεύθυνση τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα η πρώτη παλέτα με τα 2.000 ολόχρυσα καλιτσούνια 23 καρατίων η οποία ζυγίζει περίπου 1 τόνο!

Η γιαγιά «Νόνα» που τάιζε τους χίπηδες στα Μάταλα!

Η κρητική φιλοξενία είναι ξακουστή πλέον στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Όμως η ιστορία του κ. Ζουριδάκη ανάγεται στα χρόνια των χίπηδων «οι οποίοι ήταν ουσιαστικά οι πρώτοι τουρίστες στην Κρήτη» όπως αναφέρει ο ίδιος στο Cretalive.

Η γιαγιά του λοιπόν, η Αθούσα Ζουριδάκη, έβγαινε και τάιζε αφιλοκερδώς εκείνους τους πρώτους χίπηδες που είχαν φθάσει στα Μάταλα και κάπως έτσι το κέρασμα… έγινε φούρνος και ο φούρνος εργοστάσιο στα Πιτσίδια που παράγει προϊόντα για τον τοπικό φούρνο αλλά και τα υποκαταστήματα σε Αθήνα και Πειραιά!

Το μακρινό 1993, 30 χρόνια πριν, η οικογένεια Ζουριδάκη άνοιξε το πρώτο κατάστημα εκτός Κρήτης στο κέντρο του Πειραιά και ακολούθησε ακόμα ένα στην οδό Ευριπίδου, στο κέντρο της Αθήνας, όπου μπορεί ο κάθε καταναλωτής να προμηθευτεί παξιμάδια, καλιτσούνια, σφακιανόπιτες, μέλι θυμαρίσιο, τυριά, κρασί, ελαιόλαδο και ό,τι έχει σχέση με την Κρήτη.

Η καλοσύνη, η δοτικότητα και το ανιδιοτελές ενδιαφέρον προς τους χίπηδες που την αποκαλούσαν «μάμα» αποτελούν τα χαρακτηριστικά της Αθούσας Ζουριδάκη, που αποτυπώνονται στην τηλεοπτική σειρά «Η Παραλία» η οποία προβάλλεται αυτή τη σεζόν στην ΕΡΤ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η γιαγιά Αθούσα, η τηλεοπτική «Νόνα» όπως ονομάζεται στη σειρά, στάθηκε η αιτία και η αφορμή ώστε ο Μιχάλης Ζουριδάκης να είναι η τέταρτη γενιά που αναλαμβάνει την επιχείρηση: από τον προπάππου στον παππού και τον πατέρα και σήμερα στον δισέγγονο που απογειώνει τις παραδοσιακές συνταγές της Κρήτης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.