ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Για ποιο λόγο η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη ημερομηνία στην Ελλάδα;

Όπως φαίνεται όλα ξεκινούν από το Βυζάντιο και την Κωνσταντινούπολη

Για ποιο λόγο η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη ημερομηνία στην Ελλάδα;

Μπορεί για όλος ο κόσμος να… «τρέμει» την Παρασκευή και 13, στη χώρα μας ωστόσο, η ίδια γρουσούζικη ιδιότητα έχει δοθεί και στην Τρίτη και 13.

Για πολλούς, μια μέρα σαν σήμερα, είναι ικανή να τους αλλάξει όλη την καθημερινότητα καθώς πολλά μπορούν να συμβούν και κοινό χαρακτηριστικό την κακοτυχία.

Έχει ενδιαφέρον, ωστόσο, να δούμε γιατί στην Ελλάδα -και σε κάποιες άλλες λίγες χώρες όπως η Ισπανία- η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι ιδιαίτερη.

Όπως φαίνεται όλα ξεκινούν από το Βυζάντιο και την Κωνσταντινούπολη. Όχι ωστόσο από την ημερομηνία της Άλωσης -έγινε την Τρίτη 29 Μαΐου 1453, με το άθροισμα των ψηφίων του 1453 να δίνει 13- αλλά πολύ νωρίτερα.

Την Τρίτη 13 Απριλίου του 1204 οι ορδές των Σταυροφόρων «πάτησαν» την Πόλη και έγινε ουσιαστικά η πρώτη άλωσή της!

Από εκεί και πέρα όμως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που κάνουν τον συνδυασμό «Τρίτη» και «13» γρουσούζικο.

Για παράδειγμα το 13ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης μιλά για τον Αντίχριστο και το θηρίο, τα δημιουργήματα του Διαβόλου. Ή σύμφωνα με τον μύθο ο βασιλιάς της Μακεδονίας, Φίλιππος ο Β’ πέθανε λίγο αφού τοποθέτησε άγαλμα του δίπλα σε αυτά των 12 θεών του Ολύμπου.

Άλλωστε από τα αρχαία χρόνια οι Έλληνες μισούσαν τον αριθμό 13 καθώς είναι ένας αριθμός που ακολουθεί την τελειότητα του αριθμού 12, Οι θεοί του Ολύμπου ήταν 12, υπάρχουν 12 μήνες το χρόνο, 12 ώρες την μέρα και 12 ώρες τη νύχτα, 12 ήταν οι άθλοι του Ηρακλή όπως και τα ζώδια.

Επίσης υπάρχει μια αντιπάθεια για την Τρίτη επειδή είναι… τρίτη, ένας ακόμη αριθμός που δεν συνδέεται με καλοτυχία.

Επίσης και στις κάρτες ταρώ, η κάρτα του θανάτου έχει πάνω της τον αριθμό 13.

Μάλιστα οι Ισπανόφωνοι εκφράζουν την ημέρα με την παροιμία «En martes, ni te cases ni te embarques» (Την Τρίτη, μη παντρεύεσαι και μη ξεκινάς ταξίδι).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.