ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

«Goblin Mode»: Η λέξη της χρονιάς για το λεξικό της Οξφόρδης – Τι σημαίνει

Χρησιμοποιείται για να εκφράσει την «απερίσκεπτη, αυτάρεσκη, τεμπέλικη, ατημέλητη ή άπληστη» συμπεριφορά

«Goblin Mode»: Η λέξη της χρονιάς για το λεξικό της Οξφόρδης – Τι σημαίνει

Η λέξη της χρονιάς για το 2022 ανακοινώθηκε από την Οξφόρδη και είναι το «goblin mode», μια φράση της αργκό που χρησιμοποιείται για να εκφράσει την «απερίσκεπτη, αυτάρεσκη, τεμπέλικη, ατημέλητη ή άπληστη» συμπεριφορά που επιδεικνύει κάποιος.

Πρόκειται για την πρώτη λέξη της χρονιάς που ψηφίζεται από το κοινό και δεν την επιλέγουν οι γλωσσολόγοι της Οξφόρδης, την οποία επέλεξαν μεταξύ τριών επιλογών για το 2022. Το «goblin mode» κέρδισε με το συντριπτικό ποσοστό 93%, συγκεντρώνοντας 318.956 ψήφους.

Οι άλλες δύο επιλογές ήταν η λέξη «metaverse», που συγκέντρωσε 14.484 ψήφους, και η φράση «#IStandWith» που συγκέντρωσε 8.639 ψήφους. Σαφώς και αυτές οι λέξεις θα μπορούσαν να κερδίσουν τον τίτλο της «λέξης της χρονιάς», μετά το λανσάρισμα του Meta από τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ αλλά και το κύμα συμπαράστασης που εκφράζει ο κόσμος μέσω social media στα θύματα διαφόρων περιστατικών και όχι μόνο.

Όμως, ο κόσμος μίλησε ή μάλλον… ψήφισε το «goblin mode» τον όρο της αργκό (slang term) που χρησιμοποιείται κυρίως σε εκφράσεις «είμαι σε goblin mode» ή «μπαίνω σε goblin mode». Η φράση βρίσκεται στο λεξικό της Οξφόρδης και χρησιμοποιείται για να εκφράσει την «απερίσκεπτη, αυτάρεσκη, τεμπέλικη, ατημέλητη ή άπληστη» συμπεριφορά που επιδεικνύει κάποιος.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη φράση άρχισε να εμφανίζεται στο ίντερνετ από το 2009, αλλά έγινε viral νωρίτερα μέσα στο 2022 λόγω ενός fake τίτλου που αφορούσε την ηθοποιό και μοντέλο Τζούλια Φοξ, ότι «δεν άρεσε στον Κάνιε Γουέστ όταν ήμουν σε goblin mode γι’ αυτό χωρίσαμε».

Η φράση εμφανίστηκε και σε μια δημοφιλή ανάρτηση στο Reddit που περιγράφει κάποιον που συμπεριφέρεται σαν καλικάντζαρος. Καθώς οι περιορισμοί του κορονοϊού άρχισαν να χαλαρώνουν παγκοσμίως, οι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν το «goblin mode» για να εκφράσουν ότι δεν ήθελαν να επιστρέψουν στον τρόπο ζωής πριν την πανδημία.

Ο πρόεδρος της Oxford Languages, Κάσπερ Γκράθγουολ, μίλησε στο BBC για τη λέξη της χρονιάς: «Ελπίζαμε ότι το κοινό θα απολάμβανε το γεγονός ότι μπορούσε να συμμετέχει στη διαδικασία επιλογής αλλά αυτή η τόσο μεγάλη συμμετοχή μας εξέπληξε.

Αυτή η δύναμη της ανταπόκρισης υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι το λεξιλόγιό μας για την κατανόηση του ποιοι είμαστε και την επεξεργασία του τι συμβαίνει στον κόσμο γύρω μας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δεδομένης της χρονιάς που μόλις ζήσαμε, το “goblin mode” έχει απήχηση σε όλους εμάς που νιώθουμε ότι μας έχουν κατακλύσει όσα συμβαίνουν γύρω μας. Είναι ανακούφιση να αναγνωρίσουμε ότι δεν είμαστε πάντα οι εξιδανικευμένοι, επιμελημένοι εαυτοί μας που είμαστε αναγκασμένοι να παρουσιάζουμε στο Instagram και στο TikTok», δήλωσε ο πρόεδρος της Oxford Languages.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.