ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

10+2 εναλλακτικοί τρόποι χρήσης της βότκας που δεν γνωρίζατε

Αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα δημοφιλέστερα οινοπνευματώδη ποτά στον κόσμο

10+2 εναλλακτικοί τρόποι χρήσης της βότκας που δεν γνωρίζατε

Η βότκα είναι το απόσταγμα του σιταριού με περιεκτικότητα σε αλκοόλ που κυμαίνεται μεταξύ 35% και 50% και αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα δημοφιλέστερα οινοπνευματώδη ποτά στον κόσμο.

Για την παρασκευή της χρησιμοποιούνται συχνά αποστάγματα και άλλων δημητριακών όπως το κριθάρι και η σίκαλη που όμως μας δίνουν χαμηλότερης ποιότητας αποστάγματα.

Γλωσσικά προέρχεται από τη σλαβική λέξη “voda” που σημαίνει “νερό”, ενώ σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια Britannica, έχει τις ρίζες της στη Ρωσία όπου, κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα, ο Sydnayaska Krueger έβγαλε το πρώτο απόσταγμα. Το αποστακτήριο της οικογένειας Krueger εξελίχθηκε αργότερα στη γνωστή εταιρεία Smirnoff.

Η βότκα ως ποτό

Η ουδετερότητα της γεύσης της σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητά της σε αλκοόλ έχουν κάνει την κατανάλωση της βότκας εξαιρετικά δημοφιλή κυρίως μέσα σε κοκτέιλ, ενώ σε αρκετά μέρη του κόσμου απολαμβάνεται και ως σφηνάκι. Η χρήση όμως της βότκας δε σταματά εδώ, αλλά έχει κι άλλες χρήσεις που αξίζει να αναφέρουμε.

Η βότκα ως φάρμακο

Η βότκα έχει μία μακρά ιστορία χρήσης στην Ιατρική, αφού επί σειρά ετών πωλούταν ως φάρμακο γενικής χρήσης – από φάρμακο για τη στειρότητα έως φάρμακο για την αντιμετώπιση των κολικών και της πανούκλας. Η βότκα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε αλκοόλ, χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα ως χαλαρωτικό, αλλά και ως κοινό απολυμαντικό.

Η βότκα ως αντίδοτο

Μία βόλτα στην εξοχή μπορεί να έχει ανεπιθύμητα αποτελέσματα όπως το να έρθουμε σε επαφή με φυτά που προκαλούν ερεθισμό της επιδερμίδας και έντονο κνησμό. Η βότκα μπορεί να είναι η λύση σε περιπτώσεις σαν κι αυτές όπου συνήθως δε διαθέτουμε καθαρό οινόπνευμα. Βεβαίως εδώ δεν πίνουμε τη βότκα, αλλά την περιχύνουμε πάνω στην ερεθισμένη επιδερμίδα.

Η βότκα & το φρεσκάρισμα των ρούχων

Ένας απλός τρόπος να φρεσκάρουμε τα ρούχα μας είναι να τα ψεκάσουμε με βότκα. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε έπειτα, είναι να τα κρεμάσουμε σε καλά αεριζόμενο χώρο. Η βότκα θα σκοτώσει τα βακτήρια που προκαλούν δυσάρεστες οσμές χωρίς να αφήσει ίχνη στεγνώνοντας.

Η βότκα ως καθαριστικό

Ένα έξυπνο κόλπο για να κάνουμε υλικά από χρώμιο, πορσελάνη ή γυαλί να γυαλίζουν όπως τη μέρα που τα αποκτήσαμε, είναι να βρέξουμε ένα καθαρό μαλακό πανί με λίγη βότκα και να τα καθαρίζουμε με αυτό.

Η βότκα & η περιποίηση των φυτών

Αν η βότκα σας βοήθησε να προσεγγίσετε τον έρωτα της ζωής σας, τότε μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε και τα λουλούδια που δεν παραλείπει ποτέ να σας χαρίζει στην επέτειό σας. Προσθέστε λοιπόν μερικές σταγόνες βότκα και ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη μέσα στο βάζο με το νερό όπου θα τοποθετήσετε τα λουλούδια σας και αυτό θα κρατήσει τα σύμβολα του έρωτά σας φρέσκα για περισσότερο καιρό. Μην ξεχνάτε όμως να αλλάζετε το μείγμα καθημερινά!

Η βότκα ως εντομοαπωθητικό

Ποιος ήξερε πως η βότκα μπορεί να διώξει τα ενοχλητικά έντομα; Ρίξτε λίγη βότκα μέσα σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και ψεκάστε την επιδερμίδα σας ή ακόμη και απευθείας επάνω στα έντομα (εξαιρούνται οι μέλισσες). Αν θέλετε να κάνετε ακόμη πιο ισχυρό το εντομοαπωθητικό σας, προσθέστε επιπλέον μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας, το οποίο θα χαρίσει ταυτόχρονα ένα ευχάριστο άρωμα σε εσάς αλλά και στο χώρο σας.

Βότκα vs. Μέδουσες

Για όσους έχουν αμελήσει να προμηθευτούν με κάποιο ειδικό σκεύασμα για την ανακούφιση από τυχόν τσιμπήματα μεδουσών, καθώς και για όσους νοιώθουν άβολα να ζητήσουν από κάποιον φίλο τους να τους απαλύνει τον πόνο με τον άλλο γνωστό τρόπο, υπάρχει και η βότκα. Η βότκα μπορεί να απολυμάνει και να ανακουφίσει σε μεγάλο βαθμό από τον πόνο που προκαλεί το τσίμπημα της μέδουσας.

Βότκα για λαμπερά μαλλιά

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε τις ευεργετικές ιδιότητες της μπύρας στα μαλλιά μας. Βεβαίως είναι και η βότκα που – εκτός από το να μας κάνει να βλέπουμε τους ανθρώπους ομορφότερους – μπορεί να μας κάνει πράγματι να δείχνουμε ομορφότεροι! Αρκεί μόνο να προσθέσουμε μία μεζούρα βότκα μέσα στο σαμπουάν μας, κάτι που θα μας χαρίσει υγιή και με πλούσια λάμψη μαλλιά.

Η βότκα κατά της μούχλας

Η μούχλα εξαπλώνεται εύκολα σε μέρη με αρκετή υγρασία και μπορεί να μειώσει αισθητά την ποιότητα του αέρα σε έναν εσωτερικό χώρο. Αντί να χρησιμοποιήσετε τα γνωστά πανίσχυρα χημικά spray του εμπορίου, δοκιμάστε να ψεκάσετε με βότκα την επιφάνεια που έχει πιάσει μούχλα. Αφήστε για 15 περίπου λεπτά και έπειτα τρίψτε με μία παλιά οδοντόβουρτσα (ή την οδοντόβουρτσα κάποιου που μισείτε θανάσιμα).

Η βότκα ως καταπραϋντικό

Η λεβάντα, εκτός όλων των άλλων ευεργετικών της ιδιοτήτων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως καταπραϋντικό σε φυσικά άλγη. Αν υποφέρετε από μυϊκούς πόνους, μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας ένα βάμμα λεβάντας γεμίζοντας ένα καθαρό γυάλινο δοχείο με καπάκι με φρέσκα άνθη λεβάντας και γεμίζοντας το στη συνέχεια με βότκα μέχρι επάνω. Σφραγίστε το καπάκι και τοποθετήστε το στον ήλιο για τρεις μέρες. Έπειτα σουρώστε το υγρό μέσα από ένα φίλτρο του καφέ και έχετε ένα σπιτικό βάμμα λεβάντας. Μπορείτε να το τοποθετήσετε σε μικρότερα μπουκαλάκια και να τα στολίσετε ή να τα χαρίσετε σε φίλους.

Βότκα για τον πονόδοντο

Κάποιες φορές, το ραντεβού στον οδοντίατρο απέχει αρκετές ώρες, διάστημα κατά το οποίο πρέπει να το παλέψετε μόνοι σας. Και σε αυτές τις περιπτώσεις προτείνετε η χρήση βότκας. Απλώς κάντε μερικές πλύσεις του στόματος με βότκα, κάτι που θα απολυμάνει το στόμα και θα μουδιάσει το δόντι που σας πονά. Ωστόσο μην ξεχνάτε πως στο τέλος πρέπει να φτύσετε τη βότκα και όχι να την καταπιείτε, αν δε θέλετε να χάσετε το ραντεβού σας με τον οδοντίατρο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.