Νέα έρευνα: Τι μπορεί να αποκαλύψει η φωνή για τον χαρακτήρα μας;

Νέα έρευνα: Τι μπορεί να αποκαλύψει η φωνή για τον χαρακτήρα μας;

Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποίησε διεθνής ερευνητική ομάδα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Göttingen, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι φαίνεται να εκφράζουν ορισμένες πτυχές της προσωπικότητάς τους μέσω της φωνής τους.

Η φωνή και η προσωπικότητα

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 2.000 συμμετέχοντες και περιελάμβαναν πληροφορίες από τέσσερις διαφορετικές χώρες.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τον εαυτό τους για τη μέτρηση της προσωπικότητας και παρείχαν ηχογραφήσεις της φωνής τους, έτσι ώστε η ανάλυση να μπορεί να πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα υπολογιστή.

Οι ερευνητές μέτρησαν την «κοινωνιοσεξουαλικότητα» συλλέγοντας απαντήσεις σχετικά με τη σεξουαλική συμπεριφορά, τη στάση και την επιθυμία.

Συνέλεξαν επίσης δεδομένα για να παρέχουν βαθμολογίες κυριαρχίας και άλλων χαρακτηριστικών όπως ο νευρωτισμός, η εξωστρέφεια, η επιθυμία για νέες εμπειρίες, η συμφωνία και η συνείδηση.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων βοηθά στην επιβεβαίωση της ευρωστίας των ευρημάτων: η μελέτη περιλαμβάνει τον μεγαλύτερο αριθμό μέχρι σήμερα σε σύγκριση με παρόμοια έρευνα για αυτό το θέμα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με χαμηλότερες φωνές ήταν πιο κυρίαρχα, εξωστρεφή και είχαν υψηλότερη κοινωνικοσεξουαλικότητα (για παράδειγμα ενδιαφέρονταν περισσότερο για σεξ εκτός σχέσης).

Ποιες πτυχές του χαρακτήρα αποκαλύπτονται;

Ωστόσο, η σχέση μεταξύ του φωνητικού τόνου και άλλων χαρακτηριστικών της προσωπικότητας (όπως συμφωνία, νευρωτισμός, συνείδηση ή ανοιχτότητα) φαίνεται λιγότερο σαφής. Είναι πιθανό αυτά τα γνωρίσματα να μην εκφράζονται στον τόνο των φωνών. Οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών.

«Οι φωνές των ανθρώπων μπορούν να μας κάνουν μια τεράστια και άμεση εντύπωση», εξηγεί η Δρ. Τζούλια Στερν, από το Πανεπιστήμιο Göttingen.

«Ακόμα κι αν ακούμε απλώς τη φωνή κάποιου χωρίς οπτικές ενδείξεις – για παράδειγμα στο τηλέφωνο – ξέρουμε πολύ σύντομα αν μιλάμε με έναν άνδρα, μια γυναίκα, ένα παιδί ή ένα μεγαλύτερο άτομο. Μπορούμε να συνεχίσουμε την επικοινωνία εάν το άτομο ακούγεται ενδιαφέρον, φιλικό, λυπημένο, νευρικό ή αν έχει ελκυστική φωνή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αρχίζουμε επίσης να κάνουμε υποθέσεις για εμπιστοσύνη και κυριαρχία» αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.