ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Από που προέρχεται η έκφραση «τα μιλάει φαρσί» και τι πραγματικά σημαίνει;

Κάτι που μάλλον δεν ξέρατε

Από που προέρχεται η έκφραση «τα μιλάει φαρσί» και τι πραγματικά σημαίνει;

Οι περισσότεροι από εσάς θα έχετε ακούσει την έκφραση «τα μιλάει φαρσί», η οποία θέλει να δείξει ότι κάποιος μιλάει πολύ καλά οποιαδήποτε ξένη γλώσσα.

Γνωρίζετε όμως τι πραγματικά είναι το «φαρσί»; «Φαρσί» ονομάζεται η γλώσσα που μιλούν στο Ιράν, στο Αφγανιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν και στη νότια Ρωσία, και δεν είναι άλλη από την περσική γλώσσα.

Απλά «Φαρσί» ονομάζεται μόνο στο Ιράν, ενώ στο Αφγανιστάν λέγεται «Νταρί» ενώ στις χώρες τις κεντρικής Ασίας όπως το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν, ονομάζεται «Τατζίκ».

Όσον αφορά στο γιατί προέκυψε αυτή η έκφραση, όπως πάντα υπάρχουν περισσότερες από μια εκδοχή. Οι κυριότερες κάνουν λόγο για τουρκικό κατάλοιπο στη γλώσσα και παραπέμπει στην εποχή που για ένα Τούρκο, που θα ήταν μορφωμένος ή θα ανήκε στην ανώτερη τάξη, η γνώση της περσικής ή της «φαρσί» ήταν κάτι το αναγκαίο και το φυσικό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εξάλλου ήταν μια γλώσσα που ομιλούνταν στη Μικρά Ασία από τα αρχαία χρόνια, με τους Ίωνες και τους Αιολείς να τη χρησιμοποιούν στο εμπόριο ή για να επιβιώνουν όταν οι Πέρσες τους κατακτούσαν. Για να μιλάνε καλά τη γλώσσα έπρεπε να τα μιλάνε φαρσί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.