ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Από που προέρχεται η όμορφη μυρωδιά που έχουν τα μωρά; – Κι όμως υπάρχει λόγος

Έχετε όμως ποτέ αναρωτηθεί γιατί μυρίζουν τόσο όμορφα;

Από που προέρχεται η όμορφη μυρωδιά που έχουν τα μωρά; – Κι όμως υπάρχει λόγος

Η ομορφιά της μυρωδιάς ενός μωρού είναι δύσκολο να περιγραφεί με λόγια! Είναι τόσο γλυκιά που θέλεις συνέχεια να τους κάνεις αγκαλιές. Έχετε όμως ποτέ αναρωτηθεί γιατί μυρίζουν τόσο όμορφα;

Για αυτή την ευωδία δεν ευθύνεται η πούδρα, ούτε το μαλακτικό στα ρούχα. Είναι η φυσική του μυρωδιά που εξασθενεί λίγο καιρό μετά, όσο εκείνο μεγαλώνει. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει, η μυρωδιά ενός νεογέννητου διεγείρει περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών.

Οι ερευνητές απομόνωσαν τη μυρωδιά ενός νεογέννητου 2 ημερών από τις πιτζάμες του και επιστράτευσαν δυο ομάδες γυναικών να τα μυρίσουν. Η μια ομάδα αποτελούνταν από 15 μητέρες και η δεύτερη από 15 γυναίκες χωρίς παιδιά. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι και οι δυο ομάδες είχαν ακριβώς την ίδια αντίδραση. «Φάνηκε ότι η μυρωδιά του μωρού ενεργοποίησε ένα συγκεκριμένο κύκλωμα νευρώνων στον εγκέφαλο των γυναικών».

Όπως εξηγεί ένας από τους εισηγητές: «Δεν είναι όλες οι μυρωδιές ικανές να προκαλέσουν αυτή την αντίδραση, παρά μόνο όσες σχετίζονται με το κύκλωμα της ανταμοιβής στον εγκέφαλο, όπως γίνεται με τις τροφές ή την ικανοποίηση μιας επιθυμίας μας».

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι η αντίδραση στην μυρωδιά του μωρού των γυναικών που ήταν μητέρες, ήταν πιο άμεση σε σχέση με τις γυναίκες που δεν είχαν παιδιά. «Είναι πιθανό ο τοκετός να προκαλεί ορμονικές αλλαγές στο γυναικείο οργανισμό, οι οποίες ενδεχομένως να μεταβάλλουν το κύκλωμα της ανταμοιβής… αλλά είναι εξίσου πιθανό να παίζει και η εμπειρία τους κάποιο ρόλο», προσθέτει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, οι επιστήμονες πιστεύουν πως ρόλο παίζουν οι σμηγματογόνοι αδένες, που στα νεογέννητα μωρά είναι ιδιαίτερα ενεργοί, κυρίως στο κεφάλι και στο πρόσωπο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.