ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Αυτές είναι οι πέντε πιο ομιλούμενες μητρικές γλώσσες της Ευρώπης

Μια κατάταξη που ίσως δεν περιμένατε

Αυτές είναι οι πέντε πιο ομιλούμενες μητρικές γλώσσες της Ευρώπης

Τα αγγλικά μπορεί να είναι η πιο δημοφιλής γλώσσα του κόσμου, αλλά παρόλο που την μιλούν πολλοί, για τους περισσότερους δεν είναι μητρική γλώσσα.

Όσον αφορά τις μητρικές γλώσσες, είναι τρίτη στην κατάταξη μετά τα κινέζικα και τα ισπανικά, αλλά στο σύνολο είναι μακράν πρώτη με περίπου 1,5 δισεκατομμύριο ανθρώπους να τη μιλάνε.

Στην Ευρώπη πάλι, πάντα όσον αφορά τις μητρικές γλώσσες, είναι αρκετά πιο κάτω απ’ ότι νομίζατε. Για την ακρίβεια μόλις και μετά βίας μπαίνουν στην πρώτη πεντάδα, αφού υπάρχουν τέσσερις γλώσσες που αποτελούν μητρικές για περισσότερους ανθρώπους.

Πρώτη με διαφορά είναι η ρωσική. Η Ρωσία έχει έδαφος μέσα στην Ευρώπη και γενικότερα θεωρείται ευρωπαϊκή χώρα, παρόλο που το αχανές της έδαφος φτάνει μέχρι την Κορέα και την Ιαπωνία. Η ρωσική γλώσσα λοιπόν είναι μητρεική για 160 εκατομμύρια ανθρώπους και είναι πρώτη στην Ευρώπη.

Στη δεύτερη θέση είναι η γερμανική γλώσσα, με 97 εκατομμύρια. Μην ξεχνάτε ότι εκτός από τη Γερμανία, τα γερμανικά είναι μητρική γλώσσα και της Αυστρία αλλά και του μεγαλύτερου μέρους της Ελβετίας.

Στην τρίτη θέση είναι η επίσημη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή τα γαλλικά, με 71,5 εκατομμύρια ανθρώπους να τη μιλούν ως μητρική. Στην τέταρτη θέση είναι τα ιταλικά, με 65 εκατομμύρια και τα αγγλικά ακολουθούν στην πέμπτη θέση με 63 εκατομμύρια, αφού ομιλούνται εκτός από την Αγγλία και στη Σκωτία και την Ιρλανδία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ισπανικά, που είναι δεύτερη στον κόσμο μητρική γλώσσα, δεν μπαίνει στην πεντάδα και είναι 6η με 47 εκατομμύρια. Ωστόσο, αυτό δεν κάνει και πολύ εντύπωση, αφού οι περισσότεροι που μιλούν ισπανικά ως μητρική γλώσσα, βρίσκονται στην Λατινική και την Κεντρική Αμερική.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.