ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν αναγνωρίζεται ο όρος «γυναικοκτονία» δολοφονούνται γυναίκες. Δηλαδή η γυναίκα είναι ιδιότητα και όχι άνθρωπος...

Αυτές οι 10 συνήθειες δείχνουν ότι ήσουν κακομαθημένο παιδί

Αν σας είχαν κακομάθει μικρούς φαίνεται στη συμπεριφορά σας ως ενήλικες με πολλούς τρόπους

Αυτές οι 10 συνήθειες δείχνουν ότι ήσουν κακομαθημένο παιδί

Αν ήσασταν κακομαθημένοι μικροί, αυτό φαίνεται στη συμπεριφορά σας μεγαλώνοντας και εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους.

Η αδυναμία να διδάξεις σε ένα παιδί τις αναγκαίες προσδοκίες και η ανικανότητα να θέσεις τα απαραίτητα όρια, τα οδηγεί σε πολλές δυσκολίες αργότερα στη ζωή του.

Οι 10 συνήθειες που μαρτυρούν ότι ήσουν κακομαθημένο παιδί, σύμφωνα με την ψυχολογία

Δεν δέχεστε το «όχι»
Είστε ανυπόμονοι και δεν μπορείτε να περιμένετε
Δεν έχετε ενσυναίσθηση και δεν καταλαβαίνετε τους άλλους ανθρώπους
Δεν μπορείτε να είστε ανεξάρτητοι
Δυσκολεύεστε να διατηρήσετε μακροχρόνιες σχέσεις
Δεν εκτιμάτε όσα έχετε
Δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε τα οικονομικά σας
Σας εκπλήσσει που δεν κερδίζετε πάντα
Δεν έχετε αυτοπειθαρχία
Δεν έχετε καταλάβει ότι μπορείτε ν’ αλλάξετε

Δεν δέχεστε το «όχι»

Όταν σε κακομαθαίνουν, δυσκολεύεσαι να δεχτείς το «όχι». Οι ενήλικες που ως παιδιά είχαν κακομάθει δεν αντέχουν την απόρριψη ή την κριτική. Η επιστήμη της ψυχολογίας, μας πληροφορεί ότι τα κακομαθημένα παιδιά, γίνονται ενήλικες που δεν μπορούν να ανεχθούν την άρνηση ή τη διαφωνία.

Πράγμα λογικό, αφού ποτέ δεν έμαθαν να αποδέχονται ή να διαχειρίζονται τη σύγκρουση και εξακολουθούν να δυσκολεύοντα με αυτά τα θέματα και στην ενήλικη ζωή τους. Αν έχετε το γνώρισμα αυτό, δείτε τον εαυτό σας αντικειμενικά και προσπαθήστε ν’ αναθεωρήσετε τις αντιδράσεις σας όταν τα πράγματα δεν παίρνουν την τροπή που θέλετε. Μήπως θυμώνετε υπερβολικά; Αν ναι, μπορεί οι γονείς σας να σας κακόμαθαν όταν ήσασταν παιδί και πλέον δεν μπορείτε να δεχτείτε το «όχι».

Είστε ανυπόμονοι και δεν μπορείτε να περιμένετε

Στην εποχή της γρήγορης ικανοποίησης, είναι σχεδόν αδύνατον να περιμένουμε για το οτιδήποτε. Αν όμως απελπίζεστε όταν πρέπει να περιμένετε για κάτι, αυτό μπορεί να ανάγεται στην παιδική σας ηλικία.

Αν ως παιδί σας έδιναν αμέσως ό,τι ζητούσατε, μπορεί ως ενήλικας να περιμένετε πάντα την άμεση εκπλήρωση των επιθυμιών σας.

Η ανυπομονησία σας μπορεί να φαίνεται σε απλές καταστάσεις της ζωής, από την ουρά που πρέπει να περιμένετε στο ταμείο ή και σε πιο περίπλοκες περιστάσεις, όπως το να απαιτείτε την άμεση επαγγελματική σας ή προσωπική σας εξέλιξη. Η ανυπομονησία είναι ένα μοτίβο που διαμορφώνεται ανάλογα με τον ρυθμό ικανοποίησης των αναγκών μας από τους γονείς μας.

Ωστόσο η υπομονή έχει κεντρικό ρόλο στη διαχείριση του στρες και τη διατήρηση υγιών σχέσεων.

Δεν έχετε ενσυναίσθηση και δεν καταλαβαίνετε τους άλλους ανθρώπους

Ενσυναίσθηση, είναι η ικανότητα να καταλαβαίνουμε και να συμμεριζόμαστε τα συναισθήματα των άλλων, και είναι αναγκαία για τη διατήρηση υγιών σχέσεων και για τη βαθύτερη σύνδεσή μας με άλλους ανθρώπους. Η δυσκολία να καταλάβετε τη θέση ενός άλλου, η αδυναμία να δείτε τα πράγματα από τη δική του οπτική είναι ένα σημάδι ότι ως παιδί, υπήρξατε κακομαθημένος/-η. Όταν οι γονείς δίνουν τα πάντα, άνευ όρων στα παιδιά, εκείνα μεγαλώνουν με μία απόλυτα εγωκεντρική αντίληψη του κόσμου. Αργότερα, στη ζωή τους ωστόσο, αδυνατούν να καταλάβουν γιατί ο κόσμος δεν τους χαρίζει τα πάντα εύκολα, ή γιατί δεν γίνεται το δικό τους.

Δεν μπορείτε να είστε ανεξάρτητοι

Τα κακομαθημένα παιδιά μεγαλώνουν με το αίσθημα της παντοδυναμίας και με την απαίτηση για αυτονομία. Μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, όμως, όταν σου χαρίζονται όλα χωρίς κόπο, μεγαλώνεις μαθαίνοντας να βασίζεσαι πάντα στους άλλους και όχι στον εαυτό σου. Στους ενήλικες, το γνώρισμα αυτό εκδηλώνεται με τη δυσκολία τους να γίνουν ανεξάρτητοι. Η ανάπτυξη της αυτονομίας και της ανεξαρτησίας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικής ανάπτυξης και της ωριμότητας.

Είναι αναγκαία η καλλιέργεια της ανεξαρτησίας, από τα μικρά, όπως το μαγείρεμα, έως τα σημαντικά, όπως οι επαγγελματικές αποφάσεις. Κανείς δεν πρέπει να φοβάται την ανεξαρτησία-το αντίθετο.

Δυσκολεύεστε να διατηρήσετε μακροχρόνιες σχέσεις

Τα κακομαθημένα παιδιά γίνονται ενήλικες που αρνούνται να συμβιβαστούν, αφού έχουν μάθε να γίνονται όλα όπως τα θέλουν.

Αυτή η συνήθεια οδηγεί σε δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις, όπου ο συμβιβασμός και η κατανόηση, είναι αναγκαία. Μέσα από την καλλιέργεια των επικοινωνιακών σας δεξιοτήτων, θα μάθετε να κάνετε συμβιβασμούς, ωφελώντας σημαντικά την ικανότητά σας να δημιουργείτε υγιείς, μακροχρόνιες σχέσεις. Δεν είναι πάντα εύκολο να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας, είναι όμως αναγκαίο, αν θέλουμε να βελτιώσουμε τη ζωή μας.

Δεν εκτιμάτε όσα έχετε

Μήπως εστιάζετε πιο συχνά σε όσα δεν έχετε, παρά στα όσα έχετε; Αν ναι, τότε αυτό μπορεί να δείχνει ότι οι γονείς σας, σας έχουν κακομάθει. Αν σας πρόσφεραν τα πάντα, τώρα μπορεί να δυσκολεύεστε να εκτιμήσετε όσα έχετε, αφού πάντα θα ζητάτε περισσότερα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, στην ενήλικη ζωή σας να βρίσκεστε σε μία αέναη επιθυμία για περισσότερα, χωρίς ποτέ να μπορείτε να εκτιμήσετε όσα έχετε ήδη.

Η έκφραση ευγνωμοσύνης μπορεί ν’ αλλάξει την οπτική σας, κάνοντάς σας να χαίρεστε περισσότερο το παρόν. Εκτιμήστε τις μικρές χαρές της ζωής, όπως έναν καλό καφέ, τη συζήτηση με έναν φίλο. Θα δείτε ότι αυτή η συνήθεια θα σας κάνει πιο ευτυχισμένο και περισσότερο ικανοποιημένο από τη ζωή.

Δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε τα οικονομικά σας

Περιστασιακά, όλοι δυσκολευόμαστε με τη σωστή οικονομική διαχείριση, κάνοντας αχρείαστες αγορές και σπαταλώντας τα χρήματά μας. Αν η κακή οικονομική διαχείριση είναι μοτίβο της συμπεριφοράς σας, αν δεν καταφέρνετε να εξοικονομήσετε ποτέ και αν δεν μπορείτε να τηρήσετε έναν προϋπολογισμό, αυτό είναι ακόμη ένα σημάδι ότι σας έχουν κακομάθει ως παιδί. Αυτή σας η αδυναμία σημαίνει ότι μεγαλώσατε χωρίς να εκτιμάτε την αξία του χρήματος και για τον λόγο αυτό δεν καταφέρνετε να διαχειριστείτε τα οικονομικά σας αποτελεσματικά ως ενήλικος. Ως αποτέλεσμα, κάνετε διαρκώς παρορμητικές αγορές ή δεν καταφέρνετε να βάλετε στην άκρη τίποτα. Ευτυχώς ωστόσο, ποτέ δεν είναι αργά να μάθουμε και να υιοθετήσουμε καλύτερες συνήθειες. Κάντε έναν προϋπολογισμό και μάθετε να τον τηρείτε. Μόνο έτσι θα ανακτήσετε τον έλεγχο των οικονομικών σας και την ψυχική ηρεμία που αυτός συνεπάγεται.

Σας εκπλήσσει που δεν κερδίζετε πάντα

Αν δεν μπορείτε να πιστέψετε ότι δεν είστε πάντα πρώτος, αυτό μαρτυρά ότι ως παιδί, σας είχαν κακομάθει. Αν διαρκώς σας έκαναν τα χατίρια, περιμένοντας να είστε πάντα πρώτος, θα έχετε μεγαλώσει με την ψευδαίσθηση ότι αυτό θα ισχύει πάντα. Πρέπει όμως να μάθετε ότι η ζωή τα έχει όλα: τη νίκη, την ήττα, την μάθηση και την πρόοδο!

Δεν έχετε αυτοπειθαρχία

Τα κακομαθημένα παιδιά γίνονται ενήλικες που τα παρατάνε με την πρώτη δυσκολία, που δεν μπορούν να τηρήσουν ένα καθημερινό πρόγραμμα και σταθερές συνήθειες.

Αν σας δόθηκαν τα πάντα χωρίς να χρειάστηκε να προσπαθήσετε, το αποτέλεσμα είναι η έλλειψη αυτοπειθαρχίας. Όσο και αν η συνειδητοποίηση είναι δύσκολη, η αυτοπειθαρχία είναι απαραίτητη τόσο για την επιτυχία, όσο και για την προσωπική εξέλιξη. Η καλλιέργεια της αυτοπειθαρχίας μπορεί να ξεκινήσει από την επίτευξη μικρών, εφικτών στόχων. Η σταδιακή τους κατάκτηση θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε ψυχική ανθεκτικό και αυτοέλεγχο.

Δεν έχετε καταλάβει ότι μπορείτε ν’ αλλάξετε

Αν έχετε αναγνωρίσει στον εαυτό σας τις συμπεριφορές αυτές, πρέπει να ξέρετε ότι, δεν είστε καταδικασμένοι για το υπόλοιπο της ζωής σας. Η αναγνώριση άλλωστε, είναι το πρώτο, κρίσιμο βήμα προς την βελτίωση. Μπορεί ως τώρα έτσι να διαμορφώθηκε η συμπεριφορά και οι συνήθειές σας, όμως αυτές δεν καθορίζουν τον χαρακτήρα σας, αν δεν το θελήσετε.

Tip: Το βήμα προς την αλλαγή

Έχετε πάντα τη δύναμη να καταλάβετε την επίδραση του παρελθόντος και τη δύναμη να αλλάξετε το μέλλον σας. Ποτέ δεν είναι αργά για θετικές αλλαγές. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και να προσπαθείτε για το καλύτερο. Άλλωστε ο διάσημος ψυχολόγος Carl Rogers έχει πει ότι «Η όμορφη ζωή είναι μία διαδικασία. Είναι ένα ταξίδι, όχι ο προορισμός».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν, ούτε μπορούμε να κάνουμε τίποτα για τον τρόπο μας έχουν μεγαλώσει οι γονείς μας, όμως μπορούμε πάντα να κατανοούμε το παρελθόν, να διαμορφώνουμε το μέλλον και έτσι να αλλάζουμε τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρινόμαστε. Η θετική αλλαγή είναι εφικτή. Η εξέλιξη επίσης. Μπορεί να μην είναι εύκολο, αλλά με επίγνωση, υπομονή και ευγένεια προς τον εαυτό, η ουσιαστική αλλαγή μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.