ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να πλένετε τη σανίδα κοπής με απορρυπαντικό πιάτων

Το απορρυπαντικό πιάτων στην πραγματικότητα δεν είναι το καλύτερο καθαριστικό

Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να πλένετε τη σανίδα κοπής με απορρυπαντικό πιάτων

Το να ξέρετε πώς να καθαρίζετε μια ξύλινη σανίδα κοπής δεν είναι επιστήμη. Το ξύλο κοπής σας φιλοξενεί συνεχώς κρέατα, λαχανικά και βότανα. Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, μαζεύονται δυσάρεστοι ”επισκέπτες” όπως βακτήρια, λεκέδες και μυρωδιές.

Ο καθαρισμός της σανίδας κοπής είναι εύκολος καθώς δεν προϋποθέτει μια συγκεκριμένη διαδικασία.

Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να την ξεπλύνετε με ζεστό νερό και να την τρίψετε με σαπούνι πιάτων… Ή έτσι νομίζετε.

Αποδεικνύεται ότι το απορρυπαντικό πιάτων στην πραγματικότητα δεν είναι το καλύτερο καθαριστικό για τη σανίδα κοπής ειδικά εάν είναι ξύλινη και τη χρησιμοποιείτε για διαφορετικά είδη τροφίμων.

Ακόμα κι αν πιστεύετε ότι πλένετε σχολαστικά το ξύλο κοπής ανάμεσα στο κόψιμο του κρέατος και στο κόψιμο των ωμών φρούτων ή λαχανικών, πιθανότατα υπάρχουν ακόμα επιβλαβή βακτήρια να παραμένουν στην ξύλινη επιφάνεια.

Σύμφωνα με την Stephanie C. υπεύθυνη του Expert Home Tips, οι σανίδες κοπής είναι πολύ κρύες ώστε το σαπούνι να απολυμάνουν τα βακτήρια, ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε ζεστό νερό.

Όπως εξηγεί, τα υγρά σαπούνια κάνουν εξαιρετική δουλειά στον καθαρισμό βρόμικων μαγειρικών σκευών (τηγάνια κατσαρόλες, πιάτα), αλλά επειδή οι σανίδες κοπής χρησιμοποιούνται συχνά για ωμά κρέατα, είναι καλύτερο να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στον καθαρισμό τους.

Για να απολυμάνετε την ξύλινη σανίδα κοπής χρησιμοποιήστε χλωρίνη

Χλωρίνη για τη σανίδα κοπής

Προκειμένου να διασφαλίσετε ότι η σανίδα κοπή σας είναι καθαρή και απαλλαγμένη από βακτήρια, χρησιμοποιήστε χλωρίνη μετά από κάθε χρήση. Αυτό θα σκοτώσει τα περισσότερα βακτήρια και θα τα εμποδίσει να μεταφερθούν σε οποιαδήποτε άλλη τροφή.

Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας χλωρίνη σε μια μικρή λεκάνη που χωράει η σανίδα και προσθέστε περίπου ένα γαλόνι νερό. Αφού αφήσετε για λίγο τη χλωρίνη να δράσει, στη συνέχεια ξεπλύντε τη σανίδα με άφθονο νερό και αφήστε την να στεγνώσει.

Μπορείτε να καθαρίσετε τη σανίδα κοπής με ξίδι

Καθαρισμός με ξίδι

Αν θέλετε να αποφύγετε τη χλωρίνη, το ξίδι είναι ο πλέον οικολογικός και αποτελεσματικός τρόπος καθαρισμού του ξύλου κοπής. Μπορείτε να μουλιάζετε τη σανίδα σε νερό που έχετε προσθέσει δύο κουταλιές της σούπας ξίδι ή να ρίξετε απευθείας ξίδι στη σανίδα κοπής τρίβοντας με ένα σφουγγάρι.

Να θυμάστε ότι το ξίδι μπορεί να διαβρώσει το ξύλο οπότε δεν πρέπει να το αφήνετε παρά μόνο μερικά λεπτά στην ξύλινη επιφάνεια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.