ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Φόρος υγείας» σε αλάτι, ζάχαρη, αλκοόλ, καπνά! Για τα εμβόλια θα πληρώσει κανείς;

Διακοπή ρεύματος: Δείτε τι πρέπει να πετάξετε και τι να κρατήσετε από το ψυγείο σας

Δεν πρέπει να δοκιμάζετε τα ευπαθή τρόφιμα, για να δείτε αν έχουν χαλάσει

Διακοπή ρεύματος: Δείτε τι πρέπει να πετάξετε και τι να κρατήσετε από το ψυγείο σας

Το ψυγείο μπορεί να μείνει χωρίς ρεύμα και να διατηρήσει συγκεκριμένα τρόφιμα ασφαλή ανάλογα με τον τρόπο αποθήκευσής τους.

Τα τρόφιμα παραμένουν κατάλληλα για βρώση για τέσσερις ώρες σε ψυγείο χωρίς ρεύμα, αν δεν ανοίξετε καμία από τις πόρτες. Από την άλλη, όσα βρίσκονται στον καταψύκτη μπορεί να παραμείνουν κατάλληλα από 24 (σε μισογεμάτο καταψύκτη) έως και 48 ώρες (σε πλήρως γεμάτο καταψύκτη).

Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου ανάπτυξης των βακτηρίων και πότε αυτά αποτελούν απειλή, που θα σας αναγκάσει να πετάξετε κάποια από τα τρόφιμά σας, όπως αναφέρει το health.com.

Πόσο καιρό μπορεί ένα ψυγείο να μείνει χωρίς ρεύμα;

Χωρίς ρεύμα, τα ψυγεία θα παραμείνουν πιθανώς σε ασφαλή θερμοκρασία 4 βαθμών Κελσίου ή χαμηλότερη για έως και τέσσερις ώρες, εάν οι πόρτες παραμένουν κλειστές. Τα τρόφιμα στον καταψύκτη σας παραμένουν κρύα για ακόμη περισσότερο, διαρκώντας περίπου μία ημέρα αν ο καταψύκτης είναι μισογεμάτος ή σχεδόν 48 ώρες, αν είναι εντελώς γεμάτος. Εάν υπάρχουν περισσότερα τρόφιμα μέσα στον καταψύκτη, η ψυχρή θερμοκρασία διατηρείται περισσότερο απ’ ό,τι εάν υπάρχουν λιγότερα τρόφιμα.

Παρ’ όλα αυτά, μην μπαίνετε στον πειρασμό να ελέγχετε τα τρόφιμά σας κάθε λίγο και λιγάκι. Το άνοιγμα της πόρτας του ψυγείου ή του καταψύκτη αυξάνει τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του. Τα τρόφιμά σας μπορεί να χαλάσουν πιο γρήγορα απ’ ό,τι αν κρατήσετε τις πόρτες κλειστές.

Τι να κάνετε πριν από μια διακοπή

Η προετοιμασία για πιθανές διακοπές ρεύματος μειώνει τις επιπτώσεις στην υγεία από την έλλειψη πρόσβασης σε τρόφιμα. Τα μέτρα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:

  • χρήση συσκευασιών ζελέ κατάψυξης έως 4 βαθμών Κελσίου ή λιγότερο για την ψύξη των ευπαθών τροφίμων που διατηρούνται στο ψυγείο,
  • προμήθεια ξηρού πάγου ή πάγου για την αποθήκευση τροφίμων, εάν ξέρετε πως η διακοπή ρεύματος διαρκέσει περισσότερο από τέσσερις ώρες,
  • να θυμάστε να κρατάτε το κατεψυγμένο κρέας μακριά από άλλα τρόφιμα. Έτσι, όταν αρχίσουν να ξεπαγώνουν, οι χυμοί τους, που μπορεί να φιλοξενούν βακτήρια, δεν θα αναμειχθούν με άλλα τρόφιμα. Αν το κρέας αρχίσει να
  • ξεπαγώνει και δεν είναι χωριστά, κινδυνεύετε να μολύνετε άλλα τρόφιμα.

Τι να κάνετε κατά τη διάρκεια μιας διακοπής ρεύματος

Κατά τη διάρκεια μιας διακοπής ρεύματος, μπορείτε να συμβουλευτείτε τα θερμόμετρα στο εσωτερικό του ψυγείου και του καταψύκτη σας, για να διαπιστώσετε, αν τα τρόφιμά σας είναι ασφαλή.

Η θερμοκρασία του ψυγείου σας θα πρέπει να είναι στους 4 βαθμούς Κελσίου ή χαμηλότερη. Αντίθετα, ο καταψύκτης θα πρέπει να έχει θερμοκρασία περίπου – 17 βαθμούς Κελσίου ή χαμηλότερη. Αν δεν υπάρχει θερμόμετρο στο εσωτερικό του ψυγείου, για να μετρήσετε τη θερμοκρασία, χρησιμοποιήστε σε κάθε προϊόν θερμόμετρο τροφίμων, για να δείτε αν είναι ασφαλές να το φάτε.

Πώς να διατηρήσετε τα τρόφιμά σας

Στις βραχυπρόθεσμες διακοπές ρεύματος είναι σημαντικό να κρατήσετε κλειστές τις πόρτες του ψυγείου και του καταψύκτη σας. Αν κατά τη διάρκεια μιας διακοπής ρεύματος έχουν περάσει πάνω από τέσσερις ώρες, μεταφέρετε τα τρόφιμα που βρίσκονται στο ψυγείο σε πάγο. Βεβαιωθείτε ότι τα τρόφιμα στο ψυγείο και τον καταψύκτη παραμένουν στους 4 και – 17 βαθμούς Κελσίου ή λιγότερο, αντίστοιχα.

Ωστόσο, μην τοποθετείτε τα τρόφιμά σας έξω, για να τα διατηρήσετε κρύα, ακόμη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οι θερμοκρασίες σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να ποικίλουν, ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες να έρθουν σε επαφή με ζώα ή άλλες ανθυγιεινές συνθήκες.

Πώς να διατηρείτε το ψυγείο και τον καταψύκτη σας κρύο

Εάν πρόκειται να μην έχετε ρεύμα για αρκετές ημέρες, αγοράστε ξηρό πάγο ή πάγο σε μπλοκ για το ψυγείο ή τον καταψύκτη σας. Ο πάγος θα διατηρήσει τη θερμοκρασία των ευπαθών προϊόντων.

Ποια τρόφιμα να πετάξετε και ποια να κρατήσετε μετά από μια διακοπή ρεύματος

Για να καταλάβετε ποια τρόφιμα μπορείτε να κρατήσετε ύστερα από διακοπή ρεύματος, χρησιμοποιήστε αυτόν τον οδηγό:

Κρατάμε: βούτυρο και μαργαρίνη, αποξηραμένα φρούτα και καρύδες, αλεύρι, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, μυρωδικά και μπαχαρικά, φρέσκα τρόφιμα που είναι ακόμα κατεψυγμένα, σκληρό τυρί, μουστάρδα, κέτσαπ, πίκλες, ξηρούς καρπούς, σφραγισμένους χυμούς φρούτων και λαχανικών.

Πετάμε: ζύμες, κομμένα φρούτα, κομμένα ή μαγειρεμένα φρούτα, γαλακτοκομικά ή κρέμες γάλακτος, τρόφιμα μολυσμένα με ακατέργαστο κρέας, πουλερικά ή χυμούς ψαριών, τρόφιμα με μούχλα ή άσχημη μυρωδιά, ανοιγμένα βάζα μαγιονέζας, σαλάτες, πίτσες, σούπες, μαγειρευτά, οποιοδήποτε είδος κρέατος, πουλερικών, ψαριών, αυγών ή υποκατάστατων αυγών.

Άλλες συμβουλές

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δεν πρέπει να δοκιμάζετε τα ευπαθή τρόφιμα, για να δείτε αν έχουν χαλάσει. Αντ’ αυτού, ο έλεγχος της θερμοκρασίας του φαγητού σας θα σας πει τελικά αν είναι ασφαλές να το φάτε. Κάθε τρόφιμο στο ψυγείο που παραμένει πάνω από τους 4 βαθμούς Κελσίου για περισσότερες από τέσσερις ώρες είναι επιρρεπές στη συγκέντρωση βακτηρίων. Τα βακτήρια αυξάνουν τον κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.