ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Διαλογισμός: Τα οφέλη του για την ψυχική υγεία – Πόσο συχνά χρειάζεται

Πώς να βρείτε την καλύτερη πρακτική διαλογισμού

Διαλογισμός: Τα οφέλη του για την ψυχική υγεία – Πόσο συχνά χρειάζεται

Ο διαλογισμός, σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για τη μείωση του στρες και του άγχους.

Αλλά πόσο συχνά χρειάζεται να διαλογίζεται κανείς; Αυτή είναι μια κοινή ερώτηση για τους μη μυημένους, και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να απαντηθεί.

Τρεις ειδικοί στις πρακτικές διαλογισμού, αναλύουν το πώς τον ενσωματώνουν στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και πώς κατάλαβαν τα οφέλη του:

Πόσο συχνά να διαλογίζεστε
Η δρ. Monique Gary, ιατρική διευθύντρια του προγράμματος καρκίνου στο Grand View Health, είναι μια ογκολόγος που χρησιμοποίησε τον διαλογισμό ως εργαλείο για να βοηθήσει τους ασθενείς της να υποστηρίξουν τις θεραπείες τους. Λέει ότι συνιστά στους ανθρώπους να επικεντρώνονται σε μια τακτική πρακτική διαλογισμού, ώστε να αισθάνονται τα οφέλη.

«Νομίζω ότι για να είναι μια βιώσιμη πρακτική από την οποία θα αποκομίσετε όφελος συνολικά πρέπει πραγματικά να προσπαθήσετε να την κάνετε 3-5 φορές την εβδομάδα τουλάχιστον», λέει η ίδια.

Η δρ.Gary ίδρυσε επίσης ένα «ολιστικό καταφύγιο» με το όνομα Still Rise Farms, όπου μοιράζεται/διδάσκει μια σειρά από πρακτικές που περιλαμβάνουν διαλογισμό. Λέει ότι η εύρεση μιας πρακτικής διαλογισμού που θα λειτουργήσει για εσάς προσωπικά -είτε είναι καθοδηγούμενος διαλογισμός, είτε διαλογισμός-μάντρα ή άλλη μορφή- απαιτεί μια συγκεκριμένη προθυμία να αφήσετε πίσω τις προκαταλήψεις σας.

Προσθέτει ότι, με τη δική της προσωπική εμπειρία, μια πολύ δημοφιλής εφαρμογή διαλογισμού για smartphones, της εκτόξευσε το άγχος αντί να το μειώσει. Όταν απαντά σε ερωτήσεις ασθενών της σχετικά με τον διαλογισμό, η συμβουλή της είναι να τον προσαρμόσετε ώστε να ταιριάζει σε εσάς και την κατάστασή σας.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας;
Ο δρ. Tom Ingegno, διαλογίζεται καθημερινά επί δεκαετίες και χρησιμοποιεί τον διαλογισμό ως μέρος της επαγγελματικής του ζωής ως βελονιστής.

«Αν έρθει στο ιατρείο μου κάποιος που ίσως πέρασε μια δύσκολη εβδομάδα στη δουλειά ή έχει κάποια άσχημα νέα για την υγεία του, ή την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ή κάτι τέτοιο, δεν μπορούμε με τον διαλογισμό να σβήσουμε όσα νιώθει. Αλλά όσο έρχεται στη θεραπεία, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε αυτόν τον χώρο πνευματικής ίασης. Μπορεί να τους βοηθήσει να κάνουν κάποια άσκηση αναπνοής ή καθοδηγούμενο διαλογισμό», λέει ο ίδιος.

Όσο για το πόσο συχνά διαλογίζεται ο δρ. Ingegno: Λέει ότι το κάνει καθημερινά και ότι ένα ψηφιακό εργαλείο γνωστό ως Muse headband τον βοηθά να το διατηρεί.

Το χρονικό διάστημα που υποτίθεται ότι πρέπει να κάνετε διαλογισμό για να αισθανθείτε αυτά τα οφέλη είναι επίσης ένα αμφιλεγόμενο θέμα. Προηγούμενη έρευνα είχε βρει ότι μεταξύ 5 και 45 λεπτών είναι συχνά το καλύτερο παράθυρο και ότι ο διαλογισμός λίγο πριν τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει όσους θέλουν να μειώσουν την αϋπνία.

Πώς να βρείτε την καλύτερη πρακτική διαλογισμού για εσάς
Ρωτήστε τρεις ειδικούς στους αντίστοιχους τομείς τους σχετικά με τον διαλογισμό και πώς τον κάνετε και θα λάβετε… τρεις διαφορετικές απαντήσεις.

Για τη δρ. Gary, η καλύτερή της πρακτική εξαρτάται από την ώρα της ημέρας και τον φόρτο εργασίας της, αλλά τα Σαββατοκύριακα της παρέχουν τον περισσότερο χώρο (και χρόνο) για διαλογισμό.

«Έχω ένα τεράστιο γεμιστό κάθισμα δαπέδου. Κάθομαι ακριβώς στο κέντρο του και επικεντρώνομαι στην αναπνοή μου. Ξεκινάω με το να θυμάμαι να παίρνω βαθιές αναπνοές γιατί διαπιστώνω ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, δεν αναπνέω αρκετά.

Πολλοί πιστεύουν ότι πρέπει να βρείτε την τέλεια πόζα και το τέλειο μάντρα, και ότι πρέπει να λέτε συνέχεια ωμ και όλα αυτά τα στερεοτυπικά. Αυτό, όμως, δεν ισχύει απαραίτητα για να φανεί το όφελος».

Ως κάποιος που έχει ενστερνιστεί την ανατολική μορφή της παραδοσιακής θεραπευτικής (όχι ιατρικής!), ο δρ. Ingegno λέει ότι ο διαλογισμός πετυχαίνει όταν οι άνθρωποι βρίσκουν μια πρακτική που να λειτουργεί για εκείνους προσωπικά.

Και, όπως συμβαίνει με κάθε πρακτική υγείας, ο τρόπος με τον οποίο εισέρχεστε σε κάτι όπως η πρακτική διαλογισμού μπορεί να διαφέρει ριζικά από άτομο σε άτομο.

Ίσως σας έχει συσταθεί από έναν θεραπευτή, για παράδειγμα, ή ίσως απλά ψάχνετε κάτι νέο που θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες. Είναι μια από τις πιο προσιτές και ευέλικτες μεθόδους αυτο-βοήθειας που υπάρχουν.

Συμπερασματικά
Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να βρείτε μια πρακτική διαλογισμού που να λειτουργεί για εσάς, αλλά οι ειδικοί συμφωνούν ότι μια φορά την ημέρα είναι πιθανώς ο ιδανικός στόχος για να αισθάνεστε με συνέπεια τις επιπτώσεις της πρακτικής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο, πιο σημαντικό από αυτό είναι να βρείτε μια ρουτίνα που μπορείτε να εφαρμόζετε με συνέπεια και να είναι προσβάσιμη σε εσάς. Αυτό μπορεί να σημαίνει μόνο λίγες φορές την εβδομάδα, μόνο όταν το χρειάζεστε ή ακόμα και περισσότερες από μία φορές την ημέρα. Το υπέροχο με τον διαλογισμό είναι ότι είναι πολύ εύκολο να ελέγχετε το πού, πότε και πόσο συχνά τον κάνετε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.