ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Εσύ το ήξερες; – Για ποιο λόγο φοράμε κόκκινα εσώρουχα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς;

Το κόκκινο χρώμα λέγεται ότι φέρνει καλή τύχη για τη νέα χρονιά, όπως όταν σπάμε ένα ρόδι που συμβολίζει τον πλούτο και την αφθονία

Εσύ το ήξερες; – Για ποιο λόγο φοράμε κόκκινα εσώρουχα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς;

Βρισκόμαστε μια «ανάσα» από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, και αν μη τι άλλο ήρθε η ώρα να βγάλετε τα κόκκινα εσώρουχα από το συρτάρι σας, καθώς σύμφωνα με την παράδοση, εξασφαλίζουν καλή τύχη για το επόμενο έτος.

Το έθιμο έχει αρχαίες ρίζες που χρονολογούνται από την αρχαία Κίνα και τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Το κόκκινο χρώμα λέγεται ότι φέρνει καλή τύχη για τη νέα χρονιά, όπως όταν σπάμε ένα ρόδι που συμβολίζει τον πλούτο και την αφθονία.

Ειδικότερα, τα εσώρουχα που θα φορεθούν τη νύχτα μεταξύ 31 Δεκεμβρίου και 1 Ιανουαρίου πρέπει να είναι κόκκινα. Το κόκκινο ήταν πάντα το χρώμα της ζωής, της δύναμης και του πλούτου.

Γιατί πρέπει να φορέσουμε ένα κόκκινο εσώρουχο το βράδυ της Πρωτοχρονιάς;

Η παράδοση χάνεται στα βάθη του χρόνου: στην Κίνα, για παράδειγμα, το κόκκινο είναι το απόλυτο χρώμα των πρωτοχρονιάτικων εορτασμών καθώς λέγεται ότι διώχνει τα κακά πνεύματα -και ειδικότερα το Nìan, ένα αρπακτικό θηρίο που φέρνει κακοτυχία. Ακόμη και στον Μεσαίωνα, το κόκκινο λειτουργούσε ως «προστασία», καθώς τότε οι άνθρωποι πίστευαν ότι έδιωχνε τις κακές μάγισσες και την κακοτυχία.

Επίσης, στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, το κόκκινο ήταν ένα χρώμα που συνδεόταν με την εξουσία: η παράδοση να φορούν έναν κόκκινο μανδύα κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Πρωτοχρονιάς φαίνεται να χρονολογείται από την εποχή του Οκταβιανού Αυγούστου. Ήταν σύμβολο δύναμης, υγείας και γονιμότητας.

Σήμερα, το έθιμο θέλει γυναίκες και άνδρες να φορούν κόκκινα εσώρουχα το βράδυ της Πρωτοχρονιάς και πολλοί είναι εκείνοι που το τηρούν, αλλά έχει συγκεκριμένους κανόνες.

Τα κόκκινα εσώρουχα πρέπει να φοριούνται ανάποδα (δηλαδή με τις ραφές προς τα έξω) και να ξαναφοριούνται σωστά την επόμενη μέρα, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς -ένας συμβολικός τρόπος για να πάει σωστά το νέο έτος-, ενώ λέγεται ότι πρέπει να πεταχτούν μαζί με άλλα παλιά πράγματα και να μη φορεθούν ξανά -πετάμε τα παλιά, για να έρθουν τα καινούργια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ακόμα και αν δεν ανήκετε στους προληπτικούς -και σίγουρα δεν θέλετε να πετάξετε ένα ολοκαίνουργιο εσώρουχο που μόλις έχετε αγοράσει- το κόκκινο είναι το πιο αισθησιακό χρώμα και θα σας δώσει το απαραίτητο boost για να υποδεχτείτε το 2024 με την απαραίτητη αυτοπεποίθηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.