ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Έτσι θα καθαρίσεις όλο σου το σπίτι μόνο με ξίδι

Ένα υποτιμημένο εργαλείο καθαρισμού

Έτσι θα καθαρίσεις όλο σου το σπίτι μόνο με ξίδι

Μπορεί πολλοί όταν ακούνε ξίδι, να σκέφτονται το μπαλσάμικο. Ωστόσο το λευκό ξίδι είναι ένα υποτιμημένο εργαλείο καθαρισμού που μπορεί να λύσει προβλήματα σε όλες τις γωνιές του σπιτιού.

Και η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να καθαρίσεις οποιαδήποτε βρωμιά, με φυσικό τρόπο. Παρακάτω θα δείτε πως να χρησιμοποιήσετε το ξίδι σε κάποιες δύσκολες γωνιές του σπιτιού.

Η ισχύς του λευκού ξιδιού ως φυσικό καθαριστικό μπορεί να αποδοθεί στο μοναδικά του συστατικά, αφού περιλαμβάνει την οργανική ένωση οξικό οξύ, ένα φυσικό απολυμαντικό που σκοτώνει πολλά κοινά μικρόβια, συμπεριλαμβανομένης της σαλμονέλας και του E. Coli, και μια όξινη φύση που απομακρύνει τη βρωμιά, το λίπος και πολλά άλλα. Αν και έχει έντονη οσμή, το λευκό ξίδι μπορεί να αραιωθεί με νερό ή να συνδυαστεί με σαπούνι πιάτων, χυμό λεμονιού ή αιθέρια έλαια για να μειωθεί το άρωμα (και να το κάνει ακόμα πιο αποτελεσματικό).

Και η χρήση του είναι αρκετά απλή. Η κουζίνα μπορεί για παράδειγμα να καθαριστεί εξ ολοκλήρου με ξίδι. Οι επιφάνειες θα είναι φρέσκες και λαμπερές, ενώ θα σκοτώσει και πολλά μικρόβια που βρίσκονται σε αυτές. Και επειδή δεν είναι τοξικό, μπορείς να το χρήσιμο ποιήσεις άφοβα γύρω από τα τρόφιμα.

Βάλτε ξίδι και νερό σε ένα μπουκάλι σπρέι και καθαρίστε τα ράφια του ψυγείου, τον νεροχύτη ακόμα και τον φούρνο, αν προσθέσετε και λίγο χυμό λεμόνι μαζί για τη μυρωδιά. Με μια πετσέτα καθαρίστε μετά το ξίδι και όλα θα είναι πεντακάθαρα.

Στο σαλόνι επίσης είναι αποτελεσματικό. Αν υπάρχει σκόνη, το ξίδι γίνεται το μυστικό σου όπλο. Με μισό ξίδι και μισό νερό, μπορείς να καθαρίσεις όλες τις γυάλινες επιφάνειες. Μπορείτε να προσθέσετε λίγη μαγειρική σόδα να καθαρίσετε τα χαλιά πριν βάλετε ηλεκτρική σκούπα ώστε να αφαιρεθούν οι μυρωδιές, ενώ μπορείτε επίσης να συνδυάσετε ξίδι με λίγο ελαιόλαδο για να μαλακώσετε τα ξύλινα έπιπλα και να κρατήσετε μακριά τη σκόνη.

Το ίδιο μπορείς να κάνεις και στο μπάνιο και το υπνοδωμάτιο. Στα μπάνια υπάρχει μούχλα και το ξίδι είναι ένας πολύ καλός τρόπος να την αντιμετωπίσετε, μαζί με πολλά βακτήρια και κολλώδεις οσμές που κατοικούν εκεί.

Όταν πρόκειται για την κρεβατοκάμαρά σας, τίποτα δεν θα κρατήσει τα κλινοσκεπάσματα πιο φρέσκα από λίγο ξίδι. Ένα μισό φλιτζάνι ξίδι σε κάθε φορτίο ρούχων μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του απορρυπαντικού σας, ενώ παράλληλα μαλακώνει τα ρούχα και διατηρεί τη ζωντάνια των χρωμάτων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υπάρχουν βέβαια και μερικά πράγματα που δεν μπορείς να καθαρίσεις με ξίδι. Μην το χρησιμοποιήσετε σε επιφάνειες από φυσική πέτρα, συμπεριλαμβανομένων των δαπέδων και των πάγκων, γιατί μπορεί να προκαλέσει θαμπάδα η χαράξεις στην επιφάνεια. Επίσης δεν πρέπει να ψεκάζεται με ξίδι σε ηλεκτρονικές συσκευές όπως ο υπολογιστής και το κινητό, γιατί για παράδειγμα η οθόνη αφής μπορεί να μην ανταποκρίνεται μετά το ίδιο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.