ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ερώτημα προς Κ.Βελόπουλο: Ο Ιησούς έγραψε τις επιστολές με το δεξί ή το αριστερό χέρι;

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί ο Άγιος Βασίλης δίνει κάρβουνο στα «κακά παιδιά»;

Τι περίεργη συνήθεια και παράδοση!

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί ο Άγιος Βασίλης δίνει κάρβουνο στα «κακά παιδιά»;

Η παράδοση να δίνουμε στα παιδιά με κακή συμπεριφορά κάρβουνα στις κάλτσες τους, προϋπήρχε του Άγιου Βασίλη που γνωρίζουμε και συνδέεται επίσης με τον Άγιο Νικόλαο, το Sinterklaas και τη Befana της Ιταλίας.

Αυτός ο μύθος του «καλού παιδιού» που συνδέεται με τα δώρα, και του «κακού παιδιού» που παίρνει κάρβουνα ή ακόμη και… τίποτα, αποτελεί τον «εφιάλτη» των μικρών και το παιδικο «τραύμα» των μεγάλων.

Αν και δεν φαίνεται να υπάρχει ένας συγκεκριμένος μύθος ή ιστορία για καμία από αυτές τις φιγούρες που να δίνει έναν συγκεκριμένο λόγο για τον οποίο όλοι έδιναν σύμφωνα με την παράδοση κάρβουνα στα κακά παιδιά, το κοινό νήμα μεταξύ όλων τους φαίνεται να είναι η ευκολία.

Ο Άγιος Βασίλης και η Befana μπαίνουν και οι δύο στα σπίτια των ανθρώπων μέσω της καμινάδας του τζακιού και αφήνουν δώρα με κάλτσες κρεμασμένες από το τζάκι. Ο Άγιος Νικολαος (ο Nikolaus) έμπαινε στο παράθυρο και μετά άλλαζε στην καμινάδα όταν έγιναν κοινά στην Ευρώπη. Όπως ο Sinterklaas, τα δώρα του παραδοσιακά μπαίνουν σε κάλτσες που βρίσκονται δίπλα στη φωτιά.

Όταν γεμίζουν τις κάλτσες ή τα παπούτσια, συναντούν μερικές φορές ένα παιδί που “δεν αξίζει ένα δώρο”. Έτσι, για να στείλουν ένα μήνυμα και να ενθαρρύνουν καλύτερη συμπεριφορά την επόμενη χρονιά, αφήνουν κάτι λιγότερο επιθυμητό από τα συνηθισμένα παιχνίδια. Κι αυτό γιατί τα τζάκια με καύση άνθρακα ήταν πολύ συνηθισμένα κατά τον 19ο και τις αρχές του 20ου αιώνα, όταν ιδρύθηκε ο αμερικανικός μύθος του Santa.

Τούτου λεχθέντος, οι παραδόσεις λένε πως εκτός από κάρβουνο οι “Άγιοι” των ημερών άφηναν και δέσμες με κλαδιά ή ξυλάκια, σακούλες με αλάτι, σκόρδο και κρεμμύδια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.