ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Γιατί όλες οι καλές ιδέες μας έρχονται το ντους; – Η επιστήμη δίνει την απάντηση

Το ντους μπορεί να είναι μια διαλογιστική και χαλαρωτική εμπειρία

Γιατί όλες οι καλές ιδέες μας έρχονται το ντους; – Η επιστήμη δίνει την απάντηση

Η έμπνευση είναι παντού και ειδικά στο… ντους; Αλλά γιατί συμβαίνουν μερικές από τις πιο λαμπρές σκέψεις μας όταν είμαστε γυμνοί και κάτω από το ντουζ;

Μπορεί να φαίνεται σαν ένα περίεργο μέρος για να σας επισκεφθεί η έμπνευση, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει ένας καλός (επιστημονικός) λόγος για αυτό το φαινόμενο: DMN.

Θεωρείτε ότι η παταγώδης αποτυχία των δημοσκοπήσεων ως προς την πρόβλεψη του αποτελέσματος των τουρκικών εκλογών μπορεί να επαναληφθεί και στις ελληνικές εκλογές την ερχόμενη Κυριακή;

  • Όχι (9%, 1.434 Votes)
  • Ναι (78%, 11.894 Votes)
  • Ίσως όχι (1%, 217 Votes)
  • Ίσως ναι (9%, 1.380 Votes)
  • Δεν ξέρω/Δεν απαντώ (2%, 245 Votes)

Σύνολο ψήφων: 15.170

Loading ... Loading ...

Όχι, το DMN δεν είναι η πιο πρόσφατη συντομογραφία για την αποστολή μηνυμάτων. Αντιπροσωπεύει το δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας.

Μια πρόσφατη μελέτη ορίζει το DMN ως ένα «σύνολο διασυνδεδεμένων περιοχών του εγκεφάλου». Είναι ένα δίκτυο «αρνητικό ως προς την εργασία», που σημαίνει ότι ενεργοποιείται όταν ο εγκέφαλος βρίσκεται σε παθητική κατάσταση, σε ηρεμία ή χωρίς εστίαση, γνωστό και ως όταν το μυαλό περιπλανιέται.

Αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια συνήθων δραστηριοτήτων όπου απαιτείται πολύ λίγη προσοχή, όπως το να κάνετε ντους. Όταν ο εγκέφαλός σας δεν εστιάζεται μεμονωμένα ή δεν εμπλέκεται σε αναλυτικές και λογικές συμπεριφορές, το DMN επιτρέπει τη ροή δημιουργικών ιδεών, λύσεων και προτάσεων.

Παρακάτω είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους το DMN ενεργοποιείται συνήθως κατά τη διάρκεια του ντους, κάνοντας το τελετουργικό καθαρισμού σας χαλαρωτικό και πολυμήχανο.

Το ζεστό νερό και οι καταπραϋντικοί ήχοι του νερού μπορούν να μειώσουν το στρες και το άγχος. Όταν το άγχος μειώνεται, το μυαλό μας χαλαρώνει και αισθάνεται ελεύθερος να περιπλανηθεί, οδηγώντας σε νέες ιδέες.

Το ντους είναι ένα από τα λίγα μέρη όπου ένα άτομο είναι εντελώς μόνο του. Χωρίς περισπασμούς, οι σκέψεις μας είναι ελεύθερες να παρασύρονται αδιάκοπα.

Δεν χρειάζεται να σκεφτόμαστε επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες όπως το λούσιμο των μαλλιών μας ή το ξύρισμα των ποδιών μας. Η επαναλαμβανόμενη δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την παραγωγή ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με την ευχαρίστηση και την ανταμοιβή. Η ντοπαμίνη μας κάνει να νιώθουμε καλά και με κίνητρο, οδηγώντας σε αύξηση της δημιουργικότητας και στην επίλυση προβλημάτων.

Τα ντουζ είναι ένα μέρος όπου κουβαλάμε χαμηλότερο γνωστικό φορτίο, την ποσότητα νοητικής προσπάθειας που απαιτείται για την επεξεργασία πληροφοριών ή την ολοκλήρωση μιας εργασίας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο εγκέφαλός μας βομβαρδίζεται με πληροφορίες που δημιουργούν υψηλότερο γνωστικό φορτίο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στο ντουζ, δεν χρειάζεται να εστιάσουμε σε βασικές κινήσεις που έχουμε κάνει χιλιάδες φορές, επομένως το γνωστικό φορτίο μειώνεται. Ως αποτέλεσμα, ο εγκέφαλος μεταβαίνει σε μια παθητική κατάσταση που είναι καλή για τη δημιουργία νέων σκέψεων, συνδέσεων και ανακαλύψεων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.