ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Γιατί τινάζεσαι στον ύπνο σου; (βίντεο)

Δεν είναι κάτι ανησυχητικό

Γιατί τινάζεσαι στον ύπνο σου; (βίντεο)

Σχεδόν όλοι έχουμε αισθανθεί, όταν μας έχει πάρει μόλις ο ύπνος, να τιναζόμαστε ή να έχουμε την αίσθηση ότι πέφτουμε από κάπου ψηλά. Είναι κάτι που συμβαίνει συχνά και έχει εξήγηση.

Το πιο αγχωτικό, είναι το αίσθημα του φόβου, καθώς ξυπνάμε κάπως ταραγμένοι, αφού πριν λίγο νιώθαμε σαν να πέφτουμε. Πάμε να το δούμε.

Τα 2/3 το έχουν βιώσει

Αρχικά, πρόκειται για μία κατάσταση που την έχει βιώσει το 70% από εμάς, αλλά πολύ λίγοι γνωρίζουν πως λέγεται hypnic jerk ή όπως το ονομάζουμε στα ελληνικά, υπναγωγικό τίναγμα.

Στο αρχικό στάδιο του ύπνου, οι συσπάσεις ύπνου ή τα μυοκλονικά τραντάγματα τείνουν να εμφανίζονται 10 περίπου λεπτά μεταξύ της στιγμής που κάποιον προσπαθεί να τον πάρει ο ύπνος μέχρι τη στιγμή που πραγματικά αποκοιμιέται.

Η ιστορία είναι γνωστή, είσαι ξαπλωμένος και έτοιμος για ύπνο, όταν ξαφνικά τραντάζεσαι ολόκληρος.

Αν δεν σου συμβαίνει είναι επειδή ανήκεις στο 1/3 των ενηλίκων που δεν βιώνουν υπναγωγικά τινάγματα. Η αίσθηση είναι σαν να πέφτεις από το κρεβάτι, σαν να πέφτεις από κάπου ψηλά και νιώθεις ξαφνικά το σώμα σου να τραντάζεται.

Εάν δεν κοιμάσαι και μόνος σου, θα το έχει αντιληφθεί και η σύντροφός σου.

Όσο δυσάρεστο και να ακούγεται το φαινόμενο, η αλήθεια είναι πως δεν είναι κάτι για να σε ανησυχήσει. Οι ειδικοί στον ύπνο επισημαίνουν ότι δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να αγχώνεσαι.

Εάν ωστόσο αρχίσουν να γίνονται πιο συχνά ή πιο έντονα στη ρουτίνα σας, δες το ενδεχόμενο να περιορίσεις τον απογευματινό καφέ.

Άλλοι παράγοντες είναι η νικοτίνη, η άσκηση πολύ αργά μέσα στην ημέρα, το στρες και το άγχος. Για παράδειγμα, μπορεί να εργάζεσαι πριν τον ύπνο και να μην έχεις χαλαρώσει καθόλου πριν το ύπνο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πάρε τον χρόνο πριν κοιμηθείς, χαλάρωσε και αν θέλεις περιόρισε την καφεΐνη, τον καπνό και το αλκοόλ. Μην ανησυχείς πάντως, δεν πέφτεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.