ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Κι όμως δε χρειάζεται να πλένετε τα ρούχα σας τόσο συχνά όσο νομίζετε

Τι έδειξε έρευνα

Κι όμως δε χρειάζεται να πλένετε τα ρούχα σας τόσο συχνά όσο νομίζετε

Το υπερβολικά υψηλό ενεργειακό κόστος δεν μας αναγκάζει απλώς να επανεξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο ζεσταίνουμε τα σπίτια μας – αλλά και το κόστος του πλυσίματος. Το πλύσιμο των ρούχων, ειδικά σε υψηλές θερμοκρασίες, είναι και ακριβό και επιζήμιο.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με έρευνα της μάρκας οικιακών συσκευών LG, ο μέσος άνθρωπος θα καταστρέψει ρούχα 4.000 ευρώ σε μια ζωή, απλά βάζοντάς τα για πλύσιμο.

Πώς, λοιπόν, να διατηρείτε τα ρούχα σας πεντακάθαρα χωρίς να πλησιάσετε το πλυντήριο; Ακολουθούν έξι χρήσιμες συμβουλές:

Ποτέ μην πλένετε τα πουλόβερ σας

Το πλύσιμο στο πλυντήριο μπορεί εύκολα να βλάψει τα μαλακά νήματα, επομένως το πιο ασφαλές είναι να το αποφύγετε εντελώς. Αντίθετα, μπορείτε να αερίζετε τα πλεκτά σας στο μπαλκόνι και να αφαιρείτε τη σκόνη και τη βρωμιά με μια βούρτσα ρούχων με φυσική τρίχα.

Εάν έχετε ένα πουλόβερ που πρέπει οπωσδήποτε να πλυθεί, προτείνουμε ένα πλύσιμο στο χέρι με κρύο νερό κι ένα απαλό σαμπουάν (όπως ένα βρεφικό) και στη συνέχεια να το απλώσετε να στεγνώσει επάνω σε μια πετσέτα. Αποφύγετε το μαλακτικό υφασμάτων που κάνει τα πουλόβερ πιο πιθανό να κομπιάσουν.

Καθαρίστε τα τζιν με σπρέι

Το υπερβολικό πλύσιμο στο τζιν σπάει το ύφασμα και καταστρέφει το σχήμα και τη στήριξή του. Μερικοί σκληροπυρηνικοί οπαδοί της Levi’s αντιστέκονται στο να τα πλύνουν γενικότερα. Αλλά, αν εσείς νιώθετε την ανάγκη να καθαρίσετε τα τζιν σας, φροντίστε να τα βάζετε στο πλυντήριο μετά από τουλάχιστον πέντε ή έξι χρήσεις και να τα πλένετε σε κρύο περιβάλλον. Οι λάτρεις του τζιν στο Instagram συνιστούν να προσθέσετε λίγο επιτραπέζιο αλάτι στην πλύση, το οποίο βοηθά στην αποφυγή του ξεθωριάσματος του χρώματος. Το να τοποθετήσετε το τζιν στην κατάψυξη, όχι δεν διώχνει τα μικρόβια όπως λέγεται, γι’ αυτό κρατήστε χώρο για τον αρακά και καθαρίστε τους λεκέδες με ένα ήπιο απορρυπαντικό και χρησιμοποιήστε ένα σπρέι που αφαιρεί τις οσμές.

Bάλτε τα μπουφάν στο φούρνο

Φανταζόμαστε πως δεν πλένετε στο πλυντήριο τα μπουφάν σας, αλλά και το στεγνό καθάρισμα μπορεί να προκαλέσει βλάβη και στις ίνες του υφάσματος. Αν έχετε πρόβλημα με σκώρους η πιο αποτελεσματική λύση που έχουμε βρει είναι να βάλετε ευάλωτα κομμάτια στο φούρνο. Το “ψήσιμο” των ρούχων στους 50 βαθμούς για 30 λεπτά σκοτώνει τα αυγά και τις προνύμφες του σκώρου χωρίς να χρειάζονται χημικά. Απλώς φροντίστε να βάζετε μόνο φυσικά υφάσματα που δεν λιώνουν, σε αντίθεση με τα συνθετικά.

Προσθέστε μαγειρική σόδα σε λευκά μπλουζάκια

Κάθε λευκό μπλουζάκι χρειάζεται πλύσιμο συχνά, αλλά εδώ πρέπει να μάθετε να πλένετε έξυπνα. Αν και ακούγεται απίθανο, η προσθήκη μαγειρικής σόδας σε μια πλύση στο πλυντήριο φωτίζει τα λευκά και διατηρεί το ύφασμα απαλό.

Πάρτε τα καλσόν στο ντους

Αυτό μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά είναι ένα από τα αγαπημένα μας. Επειδή τα καλσόν χάνουν την ελαστικότητά τους αν πλυθούν πολύ, πάρτε τα στο ντους μαζί σας στο τέλος της ημέρας και πλύνετε τα πόδια και τον καβάλο με σαμπουάν. Στη συνέχεια ξεπλύνετε και κρεμάστε να στεγνώσει.

Όσον αφορά τα εσώρουχα, το πλύσιμο στο χέρι είναι κι εδώ η συνιστώμενη βέλτιστη πρακτική. Ωστόσο, υπάρχει μια επιλογή εξοικονόμησης χρόνου. Προτείνουμε ένα απαλό πλύσιμο στο πλυντήριο στους 30-40 βαθμούς, στις 400 στροφές και να τοποθετήσετε τα εσώρουχα σε μια τσάντα ή μαξιλαροθήκη για να μη φθείρεται το λεπτό μετάξι και η δαντέλα.

Φρεσκάρετε τα βραδινά σας φορέματα με ατμό

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ρωτήστε οποιαδήποτε fashion editor ποιο είναι το μυστικό όπλο της γκαρνταρόμπας της και η απάντηση θα είναι ένα ατμοσίδερο. Αντί να πηγαίνετε τα ευαίσθητα από μετάξι, σατέν και δαντέλα ρούχα σας στα στεγνοκαθαριστήρια, περάστε το ατμοσίδερό σας από πάνω τους. Ο καυτός ατμός όχι μόνο αναιρεί την ανάγκη για σιδέρωμα, αλλά είναι επίσης ένας γρήγορος και απαλός τρόπος για να αφαιρέσετε τη βρωμιά και τον ιδρώτα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.